Primăria vrea să mute Penitenciarul din Copou la Piatra-Neamț
Dimensiune font:
Ministerul Justiţiei doreşte construirea unor pavilioane noi în Coăou, în timp ce consilierii locali se opun acestui lucru, motivând că Penitenciarul Iaşi are disponibilă o suprafaţă de teren în apropiere de Piatra-Neamţ pentru construirea unei noi pușcării
Luna aceasta, pe site-ul Primăriei Iaşi a apărut un nou proiect de hotărâre vizând aprobarea PUZ-ului pentru extinderea Penitenciarului Iaşi. Potrivit proiectului, se intenţionează realizarea în Copou a unei construcţii în formă de „U”, care să găzduiască doar pavilioane de detenţie. Noua construcţie urmează să fie realizată pe terenul liber dinspre str. Fagului, iar cele 600 de locuri de cazare astfel create ar urca la 1.100 de locuri capacitatea Penitenciarului Iaşi, cifră mult mai apropiată de standardele europene în domeniu (camere cu maximum 2 deţinuţi).
Extinderea, de zece ori mai iertină decât relocarea Penitenciarului la Piatra-Neamţ
Iniţiativa nu este nouă. De altfel, telenovela extinderii Penitenciarului din Copou datează de trei ani, după ce consilierii locali s-au opus acestei extinderi. În iunie 2019 de exemplu, proiectul nu a avut nici măcar un vot în favoarea sa, fiind înregistrat un vot împotrivă și restul abțineri. A fost pentru a treia oară când acest proiect a fost respins, în precedentele două cazuri fiind vorba de împotriviri ale membrilor comisiei de urbanism, care au susţinut că mai oportun ar fi o relocare a Penitenciarului. De altfel, Penitenciarul Iaşi are disponibilă o suprafaţă de teren în apropiere de Piatra Neamţ pentru construirea unui nou penitenciar, lucru valabil încă din 2012. Însă pentru Ministerul Justiţiei, efortul financiar ar fi unul colosal atât timp cât construirea unui nou Penitenciar de la „zero” ar însemna o alocare financiară de cel puţin 100 milioane euro. Aceasta în condiţiile în care extinderea din Copou presupunea un cost de zece ori mai mic: 10 milioane de euro.
Decizii contradictorii ale magistraţilor
De la acest refuz a Consiliului Local, cei de la Ministerul Justiției au deschis un proces, care a fost câștigat rapid. „Admite acţiunea formulată de reclamantul Penitenciarul Iaşi în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Iaşi. Anulează HCL nr. 264/28.06.2019 şi obligă pârâtul Consiliul Local Iaşi să emită conform solicitării reclamantului prin adresa nr.113863 din 06.11.2018 actul administrativ de aprobare a Planului Urbanistic Zonal Iaşi, strada Dr.Vicol nr. 10”, se arată într-o sentință anterioară.
Evident, municipalitatea ieşeană a formulat recurs, invocând aspecte de nelegalitate şi netemeinicie ale hotărârii magistraţilor. Iar de această dată, magistraţii au dat câştig de cauză Consiliului Local Iaşi. „Admite recursul declarat de recurentul Consiliul Local al municipiului Iaşi împotriva sentinţei nr. 625/16.07.2020 a Tribunalului Iaşi pe care o casează în parte. În rejudecare, admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamant Penitenciarul Iaşi în contradictoriu cu pârătul Consiliul Local al municipiului Iaşi. Obligă pe pârătul CL Iaşi să emită o nouă hotărăre cu respectarea dispoziţiilor legale privind adoptarea hotărărilor CL. Menţine celelalte dispoziţii care nu contravin prezentei decizii. Definitivă”, se arată în sentinţa de pe 2 noiembrie 2020.
Dacă demersul Ministerului Justiţiei este unul logic, extinderea din Copou fiind de zece ori mai ieftină decât relocarea Penitenciarului, la fel de adevărat este şi faptul că dispariţia Penitenciarului ar elibera circa 5,4 hectare în Copou. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau