Primarul Iașului a atras finanțări de peste un miliard de lei
Dimensiune font:
Transformate în valută, valoarea acestora atinge pragul de 268 milioane de euro în condițiile în care, în exercițiul bugetar european 2007 - 2013, prin Programul Operațional Regional, Primăria Municipiului Iași atrăgea proiecte europene în valoare totală de 125 milioane euro * o contribuție la implementarea proiectelor Iașului are și Guvernul Orban, de la instalarea căruia Primăria Municipiului Iași a semnat contracte de finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional – Axa 4, de circa 46,5 milioane euro!
După patru ani de când Mihai Chirica a fost ales primar al Municipiului Iași, fondurile nerambursabile atrase de Primăria Municipiului Iași au depășit pragul de 1 miliard de lei. Este vorba aici de proiecte cu finanțare nerambursabilă în valoare de 1.284.372.717,52 lei (circa 267,5 milioane euro - la un curs euro de circa 4,8 lei), de proiecte care au deja contracte de finanțare (sunt incluse creșele nr. 1 și 10 prin Programul Național de Dezvoltare Locală – 4,2 milioane lei și Programul Termoficare – 36,6 milioane lei de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației) în valoare de 1.043.561.773,4 lei (circa 217,4 milioane euro) şi de proiecte în curs de contractare în valoare de 240.810.944,12 lei (circa 50,1 milioane euro). Spre comparație, în exercițiul bugetar european 2007 - 2013, prin Programul Operațional Regional, Primăria Municipiului Iași a atras proiecte europene în valoare totală de 601.595.037,46 lei (circa 125,4 milioane euro, la cursul din prezent). Performanța este cu atât mai notabilă cu cât, de la instalarea Guvernului Ludovic Orban, în toamna anului trecut, Primăria Municipiului Iași a semnat contracte de finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional – Axa 4, de circa 223 milioane lei (circa 46,5 milioane euro)! La fondurile europene din ultimele luni se adaugă sumele obținute prin Programul Termoficare: circa 52 milioane lei (11 milioane euro), din care cofinanțarea de la Guvern de 36,6 milioane lei (7,6 milioane euro).
Șină nouă și mijloace de transport eco
Cele mai multe fonduri nerambursabile au fost obţinuite pe
POR 2014 – 2020 - Axa 4. La Obiectivul specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă – se înscriu „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în municipiul Iași - Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” în valoare de 114 milioane lei, „Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iași” – 114 milioane lei, „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” – 103 milioane lei, „Sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității în zona metropolitană Iași” – 12,6 milioane lei și „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor - Iași VeloCity” – 22,22 milioane lei.
O altă subaxă - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile resedință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă - proiecte în parteneriat cu MLPDA, prespune achiziția de mijloace de transport nepoluante. Este vorba de tramvaie 30 metri (219, 43 milioane lei), autobuze electrice 12 metri (66,75 milioane lei) și autobuze electrice 10 metri (65,5 milioane lei).
Zona Cicoarei, scoasă din mizerie
Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședința de județ reprezintă o altă zonă de finanțare. Aici au fost incluse două proiecte. Este vorba de „Oază de verdeaţă din cartierul nostru - program comunitar de revitalizare a spaţiilor publice abandonate/ degradate de mici dimensiuni” – 8,64 milioane lei și „Reabilitare si modernizare zona de agrement C. A. Rosetti” – 13,9 milioane lei. Tot pentru zona Cicoarei a fost identifcată o finanțare prin Obiectivul specific 4.3 (Îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate în municipiile reședință de județ din România). Aici au fost accesate 16,8 milioane lei în vederea realizării centrului multifuncțional Cicoarei.
Grădinițe noi în Dacia și Bucium
O altă subaxă este Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educație timpurie și sprijinirea participării părinților pe piața forței de muncă. Aici se înscriu proiectele vizând construirea unei grădinițe în Bucium (5,96 milioane lei), a alteia în Dacia (7,95 milioane lei) și Reabilitarea și modernizarea Grădiniței 13 (5,83 milioane lei). La rândul său, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” va fi modernizat cu 7,39 milioane lei în cadrul Obiectivul specific 4.5 (Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă)
Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice și sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari reprezintă o altă sursă de finanțare. Banii vor fi folosiți pentru „Eficientizare energetică Spitalul Clinic de Recuperare Iași” – 18,97 milioane lei și „Reabilitare / modernizare / extindere, eficientizare rețea de iluminat public în Municipiul Iași” – 21,86 milioane lei.
Monumente istorice reabilitate și transformate în muzee
Reabilitarea monumentelor istorice din oraș a fost inclusă la Obiectivul specific 5.1 (Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale). Sunt patru proiecte în derulatre, cu următoarele valori: „Reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iași” - 22,21 milioane lei, „Centrul Internațional de Artă Contemporană - Reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea clădirii fostei Băi Comunale (Baia Turcească)” – 21,86 milioane lei, „Consolidare și reabilitare Muzeul de Istorie Naturală - Corp A” – 13,31 milioane lei și „Consolidare și refuncționalizare Palatul Braunstein” – 19,09 milioane lei.
Termoficare și apă
Pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 - Axa 7.1 sunt finanțate proiectele vizând reabilitarea termoficării din oraș. Este vorba de „Reabilitarea sistemului de termoficare în Municipiul Iași în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă si pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldura urbană - Etapa a II-a” – 86,68 milioane lei, „Reabilitarea sistemului de termoficare în Municipiul Iași în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă si pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldură urbană - Etapa a III-a” – 47,54 milioane lei și „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi în perioada 2014 – 2020” - 187 milioane lei.
Trecând în zona proiectelor cu finanțare nerambursabilă, 414 milioane lei au fost accesați pentru realizarea proiectelor Școala DA! și ReCCONECT Diaspora. De asemenea, prin Programul Național de Dezvoltare Locală - Etapa a II-a vor fi modernizate Creșa nr. 10 – 1,78 milioane lei (investiție finalizată) și Creșa 1 (2,4 milioane lei). În fine, prin Programul Termoficare au fost alocați 29,34 milioane lei pentru proiectul „Refacerea izolaţiei magistralei de legătură 2xDN1100” și 22,49 milioane lei pentru „Extinderea reţelei primare în vederea racordării de noi consumatori la SACET în Municipiul Iaşi”. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau