Primarul Iașului, inculpat într-un dosar DIICOT
Dimensiune font:
Acesta este acuzat de omisiunea sesizării, infracţiune pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă * în urma perchezițiilor effectuate în acest caz, procurorii au ridicat, de la alți inculpați, documente și înscrisuri, 24.000 de euro, 18.000 de dolari, 2.800 de lei, 100 de grame de aur, 22 de telefoane mobile, 22 de cartele SIM, 11 laptopuri, 9 HDD, 79 de stick-uri, 11 tablete și 2 reportofoane
Patru persoane au fost reţinute la
Ce s-a găsit la percheziţii
În total, în urma a 23 de percheziții domiciliare, în municipiile Iași și București. 26 de persoane au fost conduse la audieri. „La data de 26 aprilie a.c., polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, împreună cu procurorii DIICOT Iași, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșiri infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată și instigare la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual. Din cercetări a reieșit că, grupul infracțional organizat ar fi avut și ar avea drept scop scoaterea din patrimoniul unei instituții publice a unui teren, prin deturnarea obiectului contractului încheiat cu o instituție publică, utilizându-se manopere dolosive și documente falsificate, în paguba autorității deliberative.
Toate acestea ar fi avut consecință inducerea în eroare a instituției publice și maximizarea profitului în favoarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor. Instituția publică ar fi fost deposedată de terenul pe care l-ar fi adus ca aport în cadrul asocierii inițiale, ieșit definitiv din folosința sa, alături de beneficiile neîncasate stabilite conform obiectului nerealizat al asocierii. Obligațiile asumate de societatea comercială prin contractual încheiat cu instituția publică nu ar fi fost respectate și nu ar fi fost edificată o pensiune, conform autorizației de construcție, ci un imobil de apartamente, care ar fi fost vândute după dezmembrarea imobilului la notariat, către diverse persoane fizice. De asemenea, ar fi fost dezmembrat și cedat ilegal dreptul de folosință asupra terenului instituției publice, fără acordul acesteia. Prejudiciul estimat este de aproximativ 2 milioane de lei”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente și înscrisuri, 24.000 de euro, 18.000 de dolari, 2.800 de lei, 100 de grame de aur, 22 de telefoane mobile, 22 de cartele SIM, 11 laptopuri, 9 HDD, 79 de stick-uri, 11 tablete și 2 reportofoane.
Ieri, surse judiciare au declarat că Mihai Chirica are calitatea de inculpat în acest dosar. Edilul-şef ste acuzat de omisiunea sesizării, infracțiune pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă. Procurorul de caz nu a dispus măsuri preventive împotriva lui primarului.
USR-PLUS, solicitare ciudată către PNL Iaşi
Pe de altă parte, liderii ieşeni ai USR- PLUS cer PNL să-i retragă sprijinul politic lui Mihai Chirica, în urma suspiciunilor de corupţie care planează asupra edilului, iar ulterior consilierii liberali şi cei ai USR-PLUS să poarte negocieri pentru votul asupra bugetului local. Copreşedintele USR-PLUS, deputatul Cosette Chichirău, a susţinut că mafia imobiliară din Iaşi va fi decapitată, iar oraşul va fi adus la normalitate. „Solicit PNL o decizie politică urgentă care să includă retragerea sprijinului politic pentru domnul Chirica, demiterea domnului Harabagiu din funcţia de city manager şi mandatarea unor consilieri locali PNL pentru discuţii ulterioare despre buget. Chirica nu are cum să mai participe la negocieri pe buget, fiind acum inculpat în două dosare de corupţie. Îi solicit dlui Chirica demisia imediată. Iaşul are nevoie de un primar care să se ocupe de oraş, nu de dosare penale”, a scris Cosette Chichirău pe Facebook.
Celălalt copreşedinte USR-PLUS Iaşi, deputatul Monica Berescu, a afirmat că Iaşul merită o administraţie competentă, fără a exista vreun dubiu asupra cinstei şi corectitudinii primarului. „Mafia imobiliara ce a acaparat Iaşiul în ultimii 5 ani începe să fie destructurată”, a spus deputatul USR PLUS Monica Berescu.
La rândul său, senatorul USR-PLUS Marius Bodea a susţinut că este doar începutul sfârşitului pentru probabil cea mai prolifică mafie din toată administraţia din România, cea de la Iaşi. „Îi solicit preşedintelui PNL, Ludovic Orban, să-l suspende de urgenţă din funcţiile politice pe care le deţine şi să se delimiteze de acest personaj sinistru. Doar Orban poate face curăţenie în filiala Iaşi, în condiţiile în care aceasta este condusă de un alt penal, Costel Alexe. Delimitarea totală şi urgentă a PNL de Mihai Chirica este singura cale prin care putem să dăm Iaşului un Buget, în cadrul unor discuţii la care primarul imobiliar nu are ce căuta. Suntem datori să preluăm în coaliţie frâiele acestui oraş, să scoatem la iveală prin audituri serioase toate furturile şi să demantelăm toată mafia din Primăria Iaşi”, a adăugat senatorul USR PLUS Marius Bodea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau