Primarul Oneștiului, Laurențiu Neghină, și-a dat demisia, după ce instanța l-a găsit în conflict de interese
Dimensiune font:
Laurențiu Neghină a anunțat astăzi,1 aprilie 2024, că își dă demisia de onoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins recursul în procesul în care a contestat raportul ANI referitor la starea de conflict de interese.
Edilul Oneștiului a semnat, în urmă cu 12 ani, când era primar, o factură prin care un salariat al primăriei a achiziționat pentru UAT Onești dulciuri în valoare de 18.000 de lei de la o firmă la care era acționar chiar Neghină. Dulciurile au fost date colindătorilor, în perioada sărbătorilor.
Semnătura i-a adus o condamnare penală și o interdicție de a candida în 2016 ,iar în procesul civil, în care contestase raportul ANI, o nouă sancțiune, care-l face să-și piardă mandatul și să nu poată candida la alegerile locale din 9 iunie 2024.
„Astăzi mi-am înaintat demisia de onoare. Am recurs la acest gest din două motive: pentru a înțelege chiar și cei mai aprigi dușmani ai mei că nu țin cu dinții de funcția de primar și pentru a demonstra că Adrian Jilcu, viitorul primar al Oneștiului, poate să conducă Primăria cu aceeași mână de fier, așa cum am făcut-o eu”, a spus primarul Laurențiu Neghină într-o postare pe Facebook, în care a fotografiat și demisia transmisă Instituției Prefectului.
Primar milionar, într-un conflict de interese de 600 de lei
Laurențiu Neghină este un cunoscut om de afaceri în Onești, de mai bine două decenii, cu avere estimată la mai multe milioane de euro. Familia deține un lanț de supermarketuri în județul Bacău (Nevila), terenuri, spații de producție, spații comerciale, o vilă de 1592 de metri părați construiți, în Onești dar și mașini scumpe, cum ar fi un Mercedes Maybach de peste 200.000 de euro.
Recent, edilul a explicat de unde i se trag necazurile de aproape 12 ani. ”În anul 2012 un salariat al primăriei Onești a achiziționat pentru și în numele UAT Onești, cu respectarea procedurile legale, dulciuri în valoare de 18.000 de lei, de la o firmă a cărei acționar eram la acea vreme. Dulciuri care au fost dăruite colindătorilor în perioada sărbătorilor de iarnă.
De menționat este faptul, că valoarea adaosului comercial pentru marfa respectivă a fost în valoare de 600 lei. Ulterior factura cu produsele achiziționate și distribuite colindătorilor a ajuns pe biroul meu de primar, așa cum se întamplă cu orice factură, pentru a fi aprobată la plată.
Faptul că am aplicat indicativul DEF și semnătura pe factura respectivă, fără să am vreo idee că acest lucru ar fi trebuit să îl facă secretarul primăriei în acest caz, m-a făcut ulterior vinovat de “conflict de interese”.
Dacă secretarul primăriei ar fi semnat în cazul prezentat, în locul meu, factura și OP-ul respectiv, fapta nu ar fi mai existat. În perioada imediat următoare un alt salariat al primăriei, “vigilent și bine intenționat”, a trimis o copie a facturii respective către Agenția Națională de Integritate (ANI).”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau