Primul examen naţional de dietetician autorizat, la Iași
Dimensiune font:
Iaşul este centrul universitar care organizează primul examen naţional de dietetician autorizat. Examenul, tip grilă, se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni, fiind organizat de UMF Iaşi şi Colegiul Dieteticienilor din România, la 10 ani de la absolvirea primei promoţii.
Din anul 2019, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” din Iași se organizează, anual, examen de admitere la specializarea Nutriţie şi dietetică. Prima generaţie de absolvenţi a fost în anul 2012. Trei ani mai târziu, în 2015, a fost promulgată o lege privind exercitarea dreptului de dietetician, precum şi înfiinţarea Colegiului Dieteticienilor. Însă normele de aplicare a acestei legi, Legea 256/2015, au fost publicate abia 4 ani mai târziu, adică în 2019. Abia în 2020 a fost aprobat statutul Colegiului Dieteticienilor din România. Practic, acest colegiu a început să funcţioneze din august 2021, până acum, absolvenţii specializării de Nutriţie şi dietetică din cadrul UMF funcţionau ca nişte SRL sau PFA. De anul acesta, toţi absolvenţii acestei specializări, începând din 2012 şi până anul trecut, au posibilitatea să susţină un examen în urma căruia vor obţine o autorizaţie de liberă practică.
Prima universitate care a fost de acord cu organizarea unui astfel de examen este UMF Iaşi. „Universitatea noastră formează specialişti în Nutriţie şi dietetică din 2009. Mă bucur că în sfârşit această profesie a fost reglementată şi că absolvenţii noştri au ocazia de a obţine dreptul de liberă practică şi de a deveni membri ai Colegiului Dieteticienilor din România”, a spus rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu.
La acest concurs participă 65 de persoane din Iaşi, Bucureşti, Constanţa, însă majoritatea lor sunt din zona Moldovei. Organizarea examenului naţional de dietetician autorizat, elaborarea testelor şi desfăşurarea examinării va avea loc în sălile puse la dispoziţie de UMF Iaşi. „Suntem recunoscători reprezentanţilor universităţii de medicină care ne-au acordat tot sprijinul pentru organizarea şi susţinerea examenului din 7 mai, precum şi reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, care au susţinut demersurile făcute pentru înfiinţarea Colegiului Dieteticienilor din România şi care ne sprijină în continuare în vederea reglementării, controlului, dar şi a protejării acestei profesii”, susține Adina Rusu, preşedintele Colegiului Dieteticienilor din Iaşi.
Examenul va consta într-un test grilă, cu 50 de subiecte, şi va avea o durată de 90 de minute. La finalul examenului, tezele vor fi scanate, iar punctajul va fi comunicat candidatului. După finalizarea examenului va fi afişată şi grila de 10, astfel încât fiecare candidat va avea ocazia să verifice dacă şi unde a greşit. „Pentru a promova acestui examen reprezintă ultima etapă în vederea obţinerii dreptului de liberă practică pentru exercitarea profesiei de dietetician. Ulterior susţinerii acestui examen, Colegiul Dieteticienilor din România va elibera un aviz de liberă practică”, a spus Adina Rusu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau