Primul poligon de pregătire ISU-SMURD, inaugurat la Iaşi
Dimensiune font:
* poligonul asigură pregătirea de specialitate a personalului de intervenţie din România şi Republica Moldova la cele mai înalte standarde * investiţia este realizată din fonduri europene şi a costat aproximativ 4 milioane de euro
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-au aflat în cursul dimineţii de ieri la Iaşi. Cei doi au participat la inaugurarea poligonului de pregătire în situaţii de urgenţă pentru pompieri şi personalul SMURD. La eveniment au participat şi şefi din administraţia ieşeană. Ministrului i-a plăcut ceea ce a descoperit la Iaşi, aşa că vrea să vadă astfel de locuri de antrenament şi în alte judeţe.
Poligonul de la Iaşi este primul de acest gen din ţară. El asigură pregătirea de specialitate a personalului de intervenţie din România şi Republica Moldova.
Situat la marginea oraşului, poligonul de pregătire în situaţii de urgenţă pentru pompieri şi personalul SMURD este unicul din ţară în care atât pompierii cât şi salvatorii de la SMURD se pot antrena. Investiţia este realizată din fonduri europene pentru zona transfrontalieră România - Republica Moldova şi a costat aproximativ patru milioane de euro. „După 7-8 ani de pregătire, de investiţii din fonduri europene de peste 1 miliard de euro, bani care au intrat în dotări, echipamente, autospeciale, elicoptere, avioane şi în pregătirea salvatorilor români, iată că România a devenit furnizor de protecţie civilă la nivel european”, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode.
Pregătire ca în filmele de acţiune
Poligonul de la Iaşi este primul de acest gen din ţară. El asigură pregătirea de specialitate a personalului de intervenţie din România şi Republica Moldova la cele mai înalte standarde a personalului care execută misiuni de cercetare şi evaluare CBRN, pirotehnic, căutare canină, alpinism, intervenţii în mediul acvatic, stingere, acordare de prim ajutor calificat şi descarcerare, salvări de la înălţimi, căutare şi salvare din medii ostile vieţii (dărâmături, subsoluri, tuneluri, puţuri şi grote etc.), precum şi a altor structuri operative, pentru creşterea capacităţii motrice, armonizarea lucrului în echipă şi, totodată, creşterea eficienţei intervenţiei în diferite situaţii de urgenţă.
Totodată, platforma heliportuară are în dotare sisteme de balizaj şi permite aterizarea pe timp de noapte, alimentarea cu energie electrică şi are şi un rezervor de combustibil (tip tip Jet A1), care permite alimentarea elicopterelor.
În incinta poligonului se află o casă de căutare pentru simularea activităţilor de salvare, un container de foc, un labirint pentru creşterea capacităţii la efort, precum şi o zonă amenajată pentru salvări din medii ostile. În cadrul poligonului a fost construită şi o clădire administrativă care asigura pregătirea şi cazarea a 50 de persoane, însă anual se pot antrena aici sute de salvatori din România şi Republica Moldova.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul instrumentului European de Vecinătate prin Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.
Ministrul, impresionat de poligon
După o vizită scurtată de un ger de crapă pietrele, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, s-a declarat impresionat de ceea ce a văzut că au construit ieşenii şi, ca atare, a lăudat iniţiativa acestora. De altfel, Bode a spus că profesionalismul salvatorilor romani este cunoscut nu doar în interiorul graniţelor, ci şi înafara lor. „Această investiţie de peste 4 milioane de euro, din cei 10 milioane de euro, cât reprezintă întreg proiectul Axa de finanţare SMURD 2, este necesară cu atât mai mult cu cât vedem ce se întâmplă în aceste zile în Turcia. Apreciem foarte mult faptul că, iată, după 7-8 ani de pregătire, de investiţii din fonduri europene de peste 1 miliard de euro, bani care au intrat în dotări, echipamente, autospeciale, elicoptere, avioane, şi în pregătirea salvatorilor români, iată că România a devenit furnizor de protecţie civilă la nivel european”, a spus ministrul Lucian Bode, care a anunţat că acest tip de proiecte va fi dezvoltat şi în alte localităţi. "Cu siguranţă vom continua acest gen de proiecte şi le vom dezvolta şi în alte localităţi, şi în alte zone ale ţării, pentru că sunt necesare. Fonduri exista, determinare există", spus ministrul Bode.
Niciodată nu suntem pregătiţi în fața naturii
Ministrul Lucian Bode a spus că oricât de bine pregătiţi am fi, „niciodată nu putem să spunem că suntem sută la sută pregătiţi în situaţii de catastrofe”. El a dat exemplul Turciei, care de câteva zile este afectată de mari cutremure. „România este mult mai pregătită în raport cu ceea ce puteam să oferim în anul 2007, spre exemplu. Un miliard de euro a intrat în dotari şi în echipamentele salvatorilor. Pe de altă parte, fiecare judeţ are, prin ISU, echipamente specifice, salvatori pregătiţi ca într-o situaţie critică să poată interveni imediat în fiecare judeţ din România. De aceea spun că nu suntem sută la sută pregătiţi pentru astfel de catastrofe, dar suntem mult mai bine pregătiţi faţă de cum eram în urmă cu câţiva ani”, a spus Lucian Bode. Laura RADU, Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau