Procurorii au întârziat 5 ani trimiterea în judecată a unei tinere ce şi-a recunoscut fapta
Dimensiune font:
* inculpata, pe atunci proaspăt absolventă a şcolii de şoferi, dar încă fără permis, a condus maşina aproximativ 3 km, pe un drum de ţară * oprită la un control de rutină, ea n-a apelat la niciun tertip şi a dat o declaraţie amănunţită
Infracţiunea a avut loc pe 31 martie 2016, la orele 14.00, pe drumul de ţară ce leagă satele Poiana Mărului şi Buhalniţa, ambele localităţi fiind în comuna Cepleniţa. La vremea aceea, Elena Raluca Pavel avea 20 de ani şi locuia la părinţi, împreună cu prietenul ei, în Poiana Mărului. Tinerii luaseră în comodat un Fiat Punto pe care-l ţineau mai mult în curte. În ziua cu pricina, Raluca a primit un telefon de la mama iubitului, care locuieşte în Buhalniţa, aceasta spunându-i că are ceva de vorbit cu ea între patru ochi şi că e urgent.
Cum abia absolvise şcoala de şoferi şi se pregătea pentru examenul de dobândire a permisului, Raluca a considerat că nu-i nici un risc dacă se urcă la volanul maşinii şi parcurge, pe drum de ţara, dinstanţa de aproximativ 2 km dintre cele două localităţi. A ajuns cu bine la „soacră”, discuţiile n-au durat foarte mult, astfel încât, la ora 14.00, tânăra s-a urcat iar la volanul Fiatului, pentru a reveni acasă.
Ghinionul ei a fost ca, exact atunci, pe acel drum comunal foarte puţin circulat, să fie o patrulă de la Rutieră. Poliţiştii au oprit-o şi i-au cerut actele. Raluca a dat doar documentele maşinii, a recunoscut că n-a susţinut încă examenul pentru dobândirea permisului şi că e programată pentru asta peste câteva zile. „E infracţiune!”, au zis agenţii, care au deschis dosar penal. Raluca a mers la secţie, a dat declaraţie scrisă în care a prezentat detaliat întâmplarea.
Lucrurile clare ca lumina zilei, ancheta deja terminată, însă dosarul a stat uitat cu anii în birourile procurorilor de la Hârlău.
Între timp, Raluca a plecat din ţară şi s-a stabilit în Germania, la Dortmund, s-a căsătorit, şi-a făcut un rost. Aproape că şi uitase de proces. Cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău au terminat rechizitoriul abia pe 17 decembrie 2020, iar dosarul a fost înregistrat la instanţă pe 5 ianuarie 2021. Inculpata şi-a angajat un avocat, a dat declaraţie notarială autentificată la un birou din Dortmund cum că recunoaşte fapta, cere judecarea în procedură simplificată şi, dacă va fi găsită vinovată, e dispusă să revină în ţară şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii. Cu operativitate maximă, Raluca a trimis avocatului şi celelalte acte: contract de închiriere, adeverinţă de înregistrare la asigurarea socială din Germania, documente salariu, certificat de căsătorie, certificat de naştere, precum şi trei caracterizări olografe.
Dezbaterile au avut loc pe 23 martie, iar pronunţarea s-a făcut săptămâna trecută. Judecătorii şi-au dat seama că au de-a face cu un caz simplu, o infracţiune minoră şi au condamnat-o la un an cu amânare. Raluca nu mai trebuie să vină în ţară pentru muncă în folosul comunităţii. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau