Profesorul care face educaţie „pe prietenie”
Dimensiune font:
În fiecare zi de sâmbătă la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău se desfăşoară un cerc de informatică pentru elevii de peste 14 ani. Denumirea aleasă pentru acest curs, „Programare cu răbdare”, le sugerează participanţilor că în domeniul informaticii nu se pot obţine rezultate decât dacă ai răbdare, eşti perseverent şi muncitor. Cercul de informatică „Programare cu răbdare” deschis în Bacău de Asociaţia Edusoft a devenit un adevărat fenomen pentru sute de tineri pasionaţi de IT şi de materiile STEM – Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie (Engineering) şi Matematică. Profesorul care a declanşat acest fenomen local este Bogdan Pătruţ, lector universitar doctor la Facultatea de Informatică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Cercul de informatică fenomen, gândit pentru 20 de copii, are acum 300 de elevi. „Ne aşteptam la câţiva copii, dar fiind aşa mulţi, am organizat deschiderea cercului în sala de sport a liceului, fiind singurul spaţiu suficient de încăpător. Am gândit acest proiect în contextul în care numărul de ore din şcoală este insuficient pentru a stârni interesul elevilor pentru informatică şi pentru a-i pregăti pentru o carieră în domeniul IT, un domeniu care evoluează foarte rapid”, a spus lectorul Bogdan Pătruţ, iniţiatorul cercului. Echipa care se ocupă de elevi este foarte mixtă şi în continuă creştere. Sunt implicaţi foşti angajaţi ai companiilor mari precum Google, Amazon, Twitter sau Facebook, dar şi ai unor companii IT locale (precum ISSCO sau Cirro Solutions). Plecând de la ideea că elevii sunt diferiţi şi pot fi atraşi de diferite domenii ale informaticii (algoritmică, grafică, proiecte complexe, crearea de jocuri, web-design etc.), aceştia au fost grupaţi în mai multe grupe.
Invitaţi cu nume grele
Organizatorii invită studenţi şi cadre didactice din centrele universitare din ţară sau străinătate, precum şi specialişti din industria IT, pentru a realiza activităţi didactice cu elevii participanţi la cerc. Printre invitaţii speciali sunt Paul Diac, fost angajat Twitter şi Facebook, care pregăteşte olimpici la informatică, dr. Simina Brânzei, profesor asistent de informatică la Universitatea Purdue, SUA, şi Camelia Tănase (Ciocan), pe care mulţi elevi o îndrăgesc, ea fiind şi instructor de dans sportiv la Adamas. Printre invitaţi s-au mai numărat Irina-Mădălina Bejan, o tânără cu experienţă la Google, Gemini CAD Systems şi Sprocket, director la Girls Who Code – Iaşi şi ambasador la Girls in Tech, care le-a prezentat elevilor cum se realizează jocuri video 3D. Între viitorii invitaţi la cercul de „Programare cu răbdare” se numără prof. Szabo Zoltan (Reghin) şi prof. Adrian Panaete (Botoşani), care coordonează lotul României la Olimpiada Internaţională de Informatică, Silvia Stegaru, specialistă în informatică, co-fondatoare Codette, o organizaţie care ajută femeile să lucreze în domeniul IT, prof. dr. Adrian Atanasiu şi prof. dr. Stelian Niculescu, cadre didactice universitare din Bucureşti, pionieri ai informaticii din România. De asemenea, sunt invitaţi şi oameni care în lucrează în alte domenii ale educaţiei STEM, precum Cristian Presură, cercetător la compania Philips, Olanda, autorul cărţii „Fizică povestită” şi tânăra Daniela Andrioaie, bursieră de la Airbus. „La Bacău nu prea se vorbeste despre informatică, elevii aleg alte facultăţi, uneori rămânând fără locuri de muncă, după ce le termină. Pe de alta parte, industria IT oferă astăzi locuri de muncă multe şi bine plătite chiar şi în ţara noastră. Dar elevii sunt privaţi de oportunităţi, deoarece numărul de ore de informatică din curricula scolară este foarte redus. Acesta este un paradox şi, ca băcăuan, am considerat că trebuie să fac ceva pentru oraşul meu natal“, povesteşte Bogdan Pătruţ.
Profesori şi invitaţii „pe prietenie”
La cerc sunt înscrişi 309 elevi de la toate liceele din Bacău, din Oneşti, Târgu Ocna, Comăneşti, Roman, Săbăoani (Neamţ), Piatra Neamţ, Adjud etc. Ei vin prin rotaţie, cam 120-150 la fiecare întâlnire. „Avem nevoie mereu de 3-4 lectori, deoarece eu primesc deja sprijinul unor prieteni. În principiu mă descurc, am tot crezut ca vor mai renunţa unii, dar văd că vin tot mai mulţi. Liceul ne oferă sălile, videoproiectoarele şi e suficient. Lectorii nu cer bani niciodată. Singurele cheltuieli sunt legate de transportul lectorilor si de cazare, de masa pe care le-o oferim la prânz. Asociaţia Betania din Bacău ne-a sprijinit cu premii pe care le-a oferit copiilor înscrişi la un concurs şi ne sprijină şi cu cazarea. Totuşi, uneori e nevoie de bani pentru a duce pe unii la hotel. De asemenea, după fiecare curs, îi ducem pe toţi la restaurant, iar o masă de costa cam 250 de lei”, mai spune profesorul Pătruţ. Bogdan Pătruţ, fost profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, în prezent doctor în informatică, lector la Facultatea de Informatică a Universităţii „ Al I Cuza” din Iaşi, se consideră un pionier al învăţământului informatic din România şi spune că prin proiectul său, „Programare cu răbdare”, încearcă să dea o mână de ajutor elevilor privaţi de oportunităţi prin numărul redus de ore de informatică din curricula şcolară. Florin CRĂCIUN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau