Profesorul Nadji Rahmania, Doctor Honoris Causa al UAIC și Cetățean de onoare al Iașului
Dimensiune font:
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat luni, 15 aprilie 2024, ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Nadji Rahmania, de la Universitatea din Lille, Franța * prezent la ceremonie, Mihai Chirica, primarul Iașului, a acordat profesorului Rahmania titlul de Cetățean de onoare al municipiului Iași
În deschiderea ceremoniei, prof. univ. dr. Liviu-George Maha, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a declarat: „Avem astăzi deosebita plăcere de a omagia și, pentru unii dintre noi, de a descoperi un prieten special al universității noastre. Îmi afirm disponibilitatea și angajamentul pentru ca aceste relații de prietenie să continue, iar relațiile de cooperare să se dezvolte în anii care urmează”
Evenimentul a continuat cu citirea Laudatio de către prof. univ. dr. Daniela Cojocaru, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a UAIC, care a evocat principalele contribuții științifice ale prof. univ. dr. Nadji Rahmania.
Prezent la ceremonie, Mihai Chirica, primarul Iașului, a acordat prof. dr. Nadji Rahmania titlul de Cetățean de onoare al municipiului Iași. „Profesorul Rahmania a avut o contribuție substanțială la înfrățirea dintre Iași și Villeneuve d'Ascq, un satelit al orașului Lille, de acum 21 de ani. Relația de cooperare dintre cele două orașe s-a consolidat în fiecare an, prin schimbul de experiență dintre studenții francezi și cei români”, a spus Chirica.
„Sunt deosebit de onorat și emoționat pentru distincția pe care o primesc astăzi. Acest titlu de Doctor Honoris Causa reprezintă, de asemenea, simbolul relației prospere și durabile dintre cele două universități” , a spus prof. univ. dr. Nadji Rahmania.
După strălucite studii universitare în
Interesele științifice ale profesorului și cercetătorului Nadji Rahmania sunt diverse, dar în același timp formează o structură unitară și coerentă, cu mai multe interacțiuni. Acestea îl fac un specialist remarcabil, recunoscut la nivel internațional în domeniile matematicii aplicate, sociologiei matematice și econometriei.
Colaborarea sa cu UAIC datează de mai bine de 30 de ani, aproape imediat după revoluția română din 1989. La acea vreme, sociologia din Iași era la început, avea puțină vizibilitate și ducea o lipsă acută de personal și de resurse. Programele comunitare au venit exact la momentul potrivit. Nadji Rahmania a solicitat și a primit o finanțare europeană substanțială pentru două proiecte consecutive pe care le-a coordonat și care acoperă perioada 1991-1998. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau