Profesorul Traian Cohal și-a început călătoria către Cer. El va preda ecuația nemuririi
Dimensiune font:
O veste cumplită a zguduit lumea învățământului ieșean. Renumitul profesor de matematică Traian Cohal a încetat din viaţă, la vârsta de 88 de ani. Cadru didactic consacrat misiunii sale și elevilor, reputatul profesor și-a derulat cea mai mare parte a carierei la Colegiul „Costache Negruzzi”.
Traian Cohal s-a născut pe 12 august 1932 în oraşul Dorohoi, a absolvit actualul Colegiu „Grigore Ghica” din localitate în 1951, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Matematică şi Fizica la Universitatea din Iaşi până în 1955. A fost reţinut ca asistent la aceeaşi facultate, unde a predat în perioada 1956-1958. Cu toate acestea, având „origine socială nesănătoasă”, a fost înlăturat din învăţământul superior, iar după o pauză de doi ani a fost încadrat ca profesor la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în 1960.
Începând cu 1966 şi până la data pensionării, 1997, a fost profesor de matematică la „Negruzzi”, unde a format zeci de generaţii de elevi, o bună parte din aceştia datorând cariera pe care au construit-o profesorului Cohal. „A fost unul dintre profesorii de o mare anvergură culturală şi ştiinţifică din Colegiul «Negruzzi», creator aproape de şcoală matematică, extrem de apreciat. A găsit formula în care profesorul de matematică, cu sobrietatea şi rigiditatea fireşti disciplinei respective, de maximă abstracţie şi teoretizare, a fost dublat şi de un pedagog cu mare talent în explicarea şi descifrarea matematicii, aproape de elevi, lucând mereu cu ei, pregătindu-i pentru examene şi pentru performanţa înaltă. Putem spune că într-o galerie a profesorilor care au lăsat urme inestimabile se află şi domnul profesor. De aici s-a format şi această cultură a domeniului ştiinţific în Colegiul «Negruzzi», o şcoală de matematică”, a precizat prof.dr. Camelia Gavrilă, directorul prestigioasei unități de învățământ.
Mentor pentru foarte multe generații de tineri, profesorul Traian Cohal a format specialiști cu CV-uri impresionante, mulți stabiliți peste hotare unde au cariere în cercetarea ştiinţifică sau în domeniul matematicii. „Mulţi dintre elevii săi sunt specialişti, fie cercetători de înaltă clasă, în zona americană, la universităţi prestigioase, la NASA, în domenii de interferenţă cu alte ştiinţe. De aceea, absolvenţii lui, care au cunoscut succesul în carieră, inclusiv din perspectivă financiară, au instituit o bursă care îi poartă numele, Bursa Cohal, şi au dăruit-o în răstimpuri pentru elevii talentaţi la matematică şi care aveau nevoie şi de sprijin financiar şi de acces la carte”, a adăugat Camelia Gavrilă.
De-a lungul îıntregii sale activități, s-a aplecat cu o atenție deosebită și cu grijă asupra elevilor nevoiași, care aveau o situație materială precară. Pentru mulți dintre ei a fost factorul decisiv al reușitei lor în viață. Profesorul Traian Cohal a avut și o bogată activitate editorială, îındreptată spre aceeași
finalitate: susținerea îınvățământului matematic românesc. Între anii 1990 și 2007 a publicat 12 căarți reprezentând culegeri de probleme ce acoperă programele pentru gimnaziu și liceu, cărți foarte apreciate pentru conținutul variat și bogat, ordinea și gradarea problemelor, frumusețea problemelor incluse, precum și pentru acuratețea și eleganța stilului în care erau redactate.
După aflarea veștii că reputatul cadru didactic a plecat în lumea îngerilor, mesajele au început să curgă, la fel ca și râurile de lacrimi.
„Domnule Profesor TRAIAN COHAL,
Acum, la ceasul despărţirii de dumneavoastră, căutăm să vă regăsim în preţioasele frânturi de viaţă, cunoaştere şi suflet pe care ni le-aţi împărtăşit.
Ne-aţi fost mai mult decât dascăl, aţi fost mentorul nostru desăvârşit.
Aţi fost atunci şi acolo pentru fiecare dintre noi, aţi avut răbdare să ne modelaţi, aţi găsit inspiraţia să ne indrumati spre ceea ce visam, ne-aţi dăruit cu generozitate din energia dumneavoastră.
Ne-aţi învăţat mai mult decât matematica pe care aţi predat-o cu bucurie, răbdare şi rigoare, ne-aţi învăţat să descifrăm ecuaţiile vieţii. Colectăm azi cu nostalgie «vorbe dulci fără minciuni» şi evocăm deopotrivă blândeţea cu care ne admonestaţi: «măi, omule bun»; şăgălnicia cu care ne întrebaţi dacă «ne-ar surâde ideea» plimbărilor înainte de examene, a bătăilor cu zăpadă sau a mersului la săniuş în Grădina Botanică şi acurateţea cu care ne predaţi în clasă, vorbind «pe limba noastră», «ca să fie limpede pentru toată lumea»; precum şi sensibilitatea şi spontaneitatea cu care ne citaţi, surprinzându-ne adesea, din poeziile lui Eminescu, Minulescu, Blaga.
Toate acestea şi multe altele ne sunt tot atâtea dovezi că aţi vrut să faceţi din noi, «puişorii» de atunci, «oameni cumsecade».
Onorând truda dumneavoastră de ore, zile şi ani în şir cu creta în mână, vrem să vă spunem că aţi reuşit! Pentru că purtăm fiecare, indiferent în ce domeniu lucrăm sau pe ce loc al planetei ne aflăm, impactul semnificativ al dedicării şi pasiunii insuflate, precum şi idealurile pe care le-aţi cultivat în noi.
Acum e timpul să punem tocurile jos. Ora s-a încheiat. Dar recunoştinţa, respectul, dragostea şi preţuirea noastră continuă, însoţindu-vă în drumul prin eternitate.
Vă mulţumim pentru tot ce ați făcut, spus și dăruit. Aţi contat pentru noi. Contaţi. Şi veţi conta întotdeauna”.
Clasa a XII-a D, promoţia 1992
Familia a anunțat că slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 22 mai, ora 11,30, la biserica cimitirului Sf. Petru și Pavel.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau