Programul de depistare a cancerului nu are succes în Neamţ
Dimensiune font:
* romaşcancele nu pot fi incluse în program din cauza Ministerului Sănătăţii * în restul judeţului au fost testate până acum doar 190 de femei
În timp ce ţara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană în privinţa mortalităţii din cauza cancerului de col uterin, femeile din zona Roman nu-şi pot face gratuit testul de depistare a bolii, iar pacientele din restul judeţului nu sunt interesate de prevenţie. Potrivit statisticii Direcţiei de Sănătate Publică, din noiembrie, de la lansarea programului naţional de depistare a cancerului de col uterin şi până ieri, îşi făcuseră testul doar 30 de femei din zona Piatra Neamţ şi 160 din Târgu Neamţ. Romaşcancele, deşi poate îşi doresc să-şi facă testul, nu pot beneficia de această facilitate pentru că Spitalul Municipal de Urgenţă Roman încă se zbate să obţină finanţarea pentru derularea programului. Reţeaua sanitară prin care se constituie circuitul de recoltare-procesare de probe nu poate fi realizată din cauza birocraţiei de la Bucureşti. Practic, cei 16 medici de familie din zona Roman care au participat, în decembrie, la cursurile organizate de Institutul Oncologic din Iaşi pentru a li se permite consilierea pacientelor şi recoltarea de probe încă mai aşteaptă diplomele de la Ministerul Sănătăţii. Iar pentru că le lipseşte o diplomă, doctorii nu pot încheia contract cu spitalul municipal, iar acesta nu poate obţine finanţarea pentru derularea programului. „La sfârşitul acestei luni sunt aşteptate primele rezultate ale testărilor făcute în Neamţ”, a spus dr. Daniela Marcoci, director adjunct al DSP Neamţ. „Programul naţional de depistare gratuită a cancerului de col uterin se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani, iar testarea ar trebui făcută în luna de naştere a solicitantei. În cazul în care medicul de familie nu are posibilitatea de recoltare de probe biologice, femeia este îndrumată către un medic ginecolog din spitalul cu care are încheiat contract. Ulterior, probele sunt trimise la laboratorul de analize autorizat pentru procesare, iar în funcţie de rezultat sunt stabiliţi paşii care trebuie urmaţi, în funcţie de rezultate”.
Dr. Klara Sârbu este unul dintre puţinii medici din Târgu Neamţ care s-a înscris în programul de screening, iar din 20 decembrie, de la debutul proiectului, şi până ieri a trimis la spital, pentru testare, 60 de paciente din oraş şi 15 femei din comuna Ţibucani, unde activează ca medic de familie.
Emilia Savin
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau