Proiectul Spitalului de Boli Cardiovasculare, subiect de dispută politică
Dimensiune font:
Şeful CJ Iași a răspuns acuzaţiilor formulate de conducerea PSD Iaşi, care a susţinut că proiectul IRMC nu a fost declarat eligibil şi din cauza costurilor * drept argumente, Coste Alexe spune că realizarea IRMC implică resurse financiare similare unei construcții de aceeași amploare, respectiv Spitalul Regional de Urgență * concret, în cazul IRMC, costurile pentru un metru pătrat construit ajung la 1.940,37 euro pe metru pătrat, în timp ce pentru SRU, costurile sunt de 1.972 euro pe metru pătrat
Şefii Consiului Judeţean Iaşi au reacţionat după ce social-democraţii ieşeni au adus în discuţie faptul că proiectul Institutului Regional de Boli Cardiovasculare Iași a avut parte de estimări mult mai mari comparativ cu alte unităţi similare din ţară. Prin vocea lui Maricel Popa, aceştia au susţinut că bugetul total propus de CJ Iași pentru investiție a fost de 1,47 miliarde de lei, în vreme ce pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la București s-au cerut numai 788 milioane de lei, aproximativ jumătate. „Costul/pat propus era cu 200.000 de euro mai mare la Iași, ca la București, iar costul pe metrul pătrat construit era cu 2.500 euro mai mare la Iași față de București”, a spus senatorul Maricel Popa. Costel Alexe, şeful CJ Iaşi, demontează aceste acuzaţii, susţinând că
Maricel Popa face în aceste zile ceea ce a făcut încă de la inceput, adică inventează noi și noi scuze pentru a ascunde un lucru evident: nu a sprijinit niciodată acest proiect. „Consiliul Județean Iași nu a intervenit în plus sau în minus pe numărul de paturi al viitoarei unități medicale, acesta fiind stabilit de specialiștii Institutului de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. George I.M. Georgescu Iași’, spital aflat în coordonarea Ministerului Sănătății, și confirmat ca necesar prin studiul de oportunitate care a stat la baza fundamentării proiectului. Statisticile arată că în Moldova există o densitate de circa 45.000 de locuitori la un pat de spital de cardiologie, în restul țării fiind de 13.000 de locuitori, iar acest proiect a fost gândit și dimensionat pentru a reduce aceste decalaje majore”, spune Alexe. Drept argumente, Alexe spune că realizarea IRMC implică resurse financiare similare unei construcții de aceeași amploare, respectiv Spitalul Regional de Urgență. Concret, în cazul IRMC, costurile pentru un metru pătrat construit ajung la 1940,37 euro, în timp ce pentru SRU, costurile sunt de 1972 euro/mp.
O altă comparație se poate face și cu spitalul de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota București, care a obținut finanțare prin PNRR. „Acest spital, cu 490 de paturi, are o valoare totală de 1,64 miliarde lei, în timp ce investiția pentru viitorul Institut al Inimii a fost evaluată la 1,47 miliarde lei. De asemenea, pentru construirea Spitalului Județean Piatra Neamț, cu 469 de paturi, bugetul total este de 1,41 de miliarde de lei”, precizează Alexe.
Costuri adiacente
Un alt subiect vehiculat de Maricel Popa este cel referitor la estimările de costuri pentru consultanță și asistență tehnică. Şefii CJU Iaşi spun că pentru Institutul Inimii, aceste costuri respectă procentele utilizate prin normativele și practica din domeniu. „Drept dovadă, în cazul IRMC, conform devizului, proiectarea (Pth și detalii) reprezintă 3,5 % din C+M, consultanța (servicii de supervizare) 1% din C+M, iar asistența tehnică 1,5 % din C+M. La Spitalul Regional de Urgență, conform devizului, proiectarea este 4% din C+M, consultanța 1% din C+M și asistența tehnică 1,5% din C+M. Nu credem că-și poate cineva imagina implementarea unui proiect de o asemenea anvergură fără a beneficia de serviciile obligatorii adiacente lucrărilor de execuție”, explică Alexe, care crede că tergiversarea identificării unei soluții pentru finanțarea IRMC este doar în detrimentul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, nevoiți, în prezent, să fie plasați pe o listă de așteptare de cel puțin câteva luni pentru intervenții medicale de specialitate.
Finanţat din alte surse
Singurul lucru cu care ambele tabere sunt de acord este că trebuie găsite soluţii. „Am discutat cu ministrul Alexandru Rafila pe tema construirii Spitalului Regional de Boli Cardiovasculare de la Miroslava. Există în acest moment susținere din partea Ministerului Sănătății pentru finanțarea noului institut din fonduri de la Banca Europeană de Investiții sau prin Programul Operațional Sănătate (POS)”, a spus parlamentarul ieşean. De partea cealaltă, conducerea CJ își arată disponibilitatea de a găsi împreună cu partenerii săi, IBCV, Ministerul Sănătății și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cea mai bună variantă de finanțare, astfel încât proiectul institutului să devină realitate.
„Consiliul Județean Iași salută deschiderea arătată de Ministerul Sănătății pentru găsirea celei mai bune soluții de realizare a Institutului Regional de Boli Cardiovasculare Iași. Conducerea CJ Iași a considerat întotdeauna ca inacceptabilă politizarea acestui proiect atât de necesar pentru întreaga regiune a Moldovei”, spune Costel Alexe.
Primul care a susţinut că Ministerul Sănătăţii, condus de social-democraţi, alocă fonduri în mod discreţionar, a fost city-managerul Iaşului, Petru Movilă. „Banii din PNRR pentru spitale s-au dat pur politic. Eliminarea de pe lista de finanţare a unui spital atât de important ca Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) mai este şi o dovadă a modului în care statul îşi sabotează propriul sistem de sănătate. Să depunctezi un spital regional, unic în regiunea de Nord-Est a ţării, pentru aţi favoriza propriile interese este crimă. Ca minister trebuie să ai o viziune unitară şi echilibrată pentru a oferi românilor dreptul la aceleaşi servicii medicale. Pe scurt, înseamnă că trebuie să finanţezi armonios fiecare regiune”, a spuse city-managerul municipiului Iaşi. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau