"Protocolul medical", imposibil de respectat de către echipele din Ligile 4 şi 5
Dimensiune font:
În cursul zilei de marţi, 14 iulie, Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal a decis aprobarea "Protocolului medical pentru reluarea competiţiilor de fotbal amator". Documentul a fost elaborat de Comisia Medicală a FRF şi conţine o serie de condiţii practic imposibile pentru echipele din ligile inferioare.
De exemplu, "testarea RT-PCR a echipelor (jucători, staff tehnic, medical și de suport) se va face înainte de începerea antrenamentelor în grup lărgit (sau cu toată echipa), dar nu mai târziu de 10 zile înainte de primul meci, și cu 3 zile înainte de primul meci. În situația în care competiția se va întinde pe o perioadă mai lungă, testările acestora se vor repeta la fiecare 14 zile".
Fiecare echipă ar trebui să aibă un buget triplu, alocat doar pentru test
Prima observaţie: un astfel de test pentru o singură persoană costă aproximativ 200 lei. Echipele din Liga 4 şi din Liga 5 au loturile cuprinse între 16 şi 25 jucători. La care se mai adaugă antrenorul, delegatul, responsabilul cu ordinea şi, la meciurile de acasă, asistentul medical. Calculul aritmetic arată că pentru un singur rând de teste, echipele trebuie să plătească ceva în jurul sumei de 5.000 lei!! Cum din returul ediţiei 2019-2020 mai sunt de jucat 9-10 etape la Liga 5, competitoarele ar trebui să-şi suplimenteze bugetele cu câte 50.000-60.000 lei. Cam triplul unui buget obişnuit pentru o întreagă ediţie de campionat...
Şi asta în cazul fericit, în care nimeni nu este depistat pozitiv. Că, altfel: "pentru echipele unde au existat cazuri pozitive, repetarea testării RT-PCR se va face la un interval de 7 zile (până la finalizarea competiției/sezonului actual)".
Iar asta nu-i totul. Ar mai fi de jucat şi partidele din cupă... "pentru jocurile contând pentru faza județeană a Cupei Romaniei sau pentru desemnarea echipei care participă la baraj, rezultatele testelor trebuie să fie trimise la AJF/AMFB. La solicitarea FRF, AJF/AMFB le va pune la dispoziția FRF. Acest lucru este însă obligatoriu în cazul în care există un caz pozitiv. Dacă pentru a trimite acest tabel în preziua meciului sunt necesare mai mult de 3 zile, echipele pot face testarea mai devreme, dar nu cu mai mult de 4-5 zile înainte de data meciului".
Baze de cantonament, hoteluri şi autocare la Liga 5
Paragraful următor e, pur şi simplu, de domeniul science-fiction: "Magazinerul/responsabilul cu echipamentul nu are voie în incinta stadionului (el va sta în autocar pe durata jocului) decât la sfârșitul jocului, și doar după ce jucătorii propriei echipe au părăsit vestiarul, pentru a strânge echipamentul purtat/murdar. Prin urmare, jucătorii vor veni la stadion cu echipamentul necesar pentru joc în propriile genți, acesta fiind distribuit de către responsabilul de echipament al echipei la baza de cantonament/hotel, fiecărui jucător în parte, înainte de plecarea spre stadion sau la ultimul antrenament al echipei din zilele premergătoare jocului. Magazinerii trebuie să păstreze materialele curate și murdare în spații separate. Tuturor membrilor echipelor și oricărei alte persoane li se interzice intrarea în spațiile destinate magazinerilor. Distribuirea materialului curat și retragerea materialului murdar va avea loc într-un mod absolut distinct, cu căi separate spațial. Magazinerii trebuie să poarte mereu mănuși și măști. În faza murdar/curat, măștile și mănușile vor fi înlocuite, potrivit procedurilor". Fragment de text total rupt de realitate, ca să nu spun mai mult. Dacă Politehnica Iaşi n-are cantonament propriu, cum să ai pretenţii de la Ţibana, Răducăneni etc.? Câte echipe se deplasează cu autocarul?
Dar, hai să zicem că vine o minune, începe să curgă cu bani spre fotbalul amator, se cumpără la viteză autocare, se închiriază hoteluri, se asigură fonduri speciale pentru testări. Dar cine le face, de unde atâta capacitate. Că e vorba de circa 1.600 de persoane ce ar trebui testate săptămânal pentru buna desfăşurare a competiţiei. Jucători, antrenori, delegaţi, asistenţi medicali, arbitri, observatori. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau