PSD-iştii ieşeni au respins rectificarea bugetară a CTP
Dimensiune font:
Liderul de grup a invocat faptul că a dispărut proiectul Vinerea Verde şi că Iaşul are mai puţine mijloace de transport noi în comparaţie cu Focşani (raportat la numărul de locuitori) * în schimb, social-democraţii au votat bugetele Salubris şi EcoPiaţa, deşi au reproşat tarifele mari practicate de operatorul de salubritate, respectiv lipsa unei pieţe ţărăneşti autentice
Prima şedinţă de Consiliu Local în care Coaliţia PNL-PMP nu a mai deţinut majoritatea simplă le-a prilejuit social-democraţilor ieşeni să-şi arate muşchii. Au făcut-o în momentul în care au votat proiectele vizând recticările bugetare a trei societăţi din subordinea municiplităţii, avizându-le pe cele ale Salubris şi EcoPiaţa, dar respingându-l pe cel al Companiei de Transport Public. De altfel, liderul de grup al social-democraţilor ieşeni a explicat, prin două intervenţii, maniera de votare. „În cazul Salubris, există nemulţumiri din partea populaţiei referitoare la preţurile cu care Salubris îi taxează pe ieşeni. E bine să ne aplecăm asupra preţurilor. Totuşi, fiind o recficicare poziitivă, grupul PSD va susţine acest proiect. Referitor la CTP, analizând proiectul cu colegii mei, o să vă spun că PSD nu va susţine proiectul dat fiind faptul că că nu avem date clare ce s-a întâmplat cu Vinerea Verde, ce mijloace de transport noi avem la nivelul Iaşului… În Galaţi, sunt 57 de mijloace nepoluante la 200.000 de locuitori, iar în Focşani, 37 de mojloace de transport noi la 67.000 de locuitori. Problema nu e doar aici, compania nu merge în direcţia care trebuie”, a spus Bogdan Crucianu. Atât primarul Iaşului, cât şi şeful Asociaţiei de Transport Public Metropolitan au oferit contraargumente. Mihai Chirica a susţinut că nu există termene de comparaţie cu alte localităţi în ceea ce priveşte achiziţia de mijloace de transport şi că a preferat să aducă tramvaie deşi, la fel de bine, cu aceeaşi bani putea cumpăra mai multe autobuze. La rândul lui, Eduard Boz a explicat cât de mari sunt cheltuielile cu resursa uma la CTP Iaşi şi de ce trebui votat proiectul, argumente care, însă, nu i-au convins pe pesediştii ieşeni.
Rectificarea bugetului CTP Iași prevedea, printre altele, creșterea cheltuielilor de exploatare comparativ cu cele prevăzute în bugetul aprobat pentru 2023, determinate de creșterea cheltuielilor cu majorările și penalitățile către bugetul general consolidat de la 1.000.000 de lei la 2.304.000 de lei ca urmare a întârzierilor la plată a furnizorilor și a obligațiilor fiscale, generate de lipsa de lichidități a societății.
Iaşul nu are încă o piaţă ţărănească
În ceea ce priveşte rectificarea bugetară a EcoPiaţa, aici intervenţia i-a aparţinut lui Mugurel Laicu, cel care a susţinut în repetate rânduri necesitatea înfiinţării unei pieţe ţărăneşti în oraş. „Sigur, este un proiect de rectificare la bugetul de venituri, de reaşezare a unor sume. Dar nu pot să nu mă gândesc la piaţa tărănească ieşeană, la amendamentele depuse de mine. Sigur, EcoPiaţa nu poate face investiţii de anvergură, trebuie să fie în parteneriat cu Primăria, dar spre deosebire de ceea ce se întâmplă în ţară, la nivel local se constantă o letargie, nu putem vorbi de o piaţă ţărăneasacă pentru producătorii autohtoni”, a spus acesta.
În proiectul votat ieri, se arată că „cheltuielile de natură salarială cresc cu 4,34 la sută comparativ cu nivelul aprobat din bugetul pentru anul 2023 ( de la 3.550.000 de lei la 3.704.000 de lei). Raportul la anul 2022, operatorul economic propune majorarea cheltuielilor de natură salarială de la 3.055.50 mii de lei aprobat 2022, la 3.704.00 mii lei – propunere de rectificare 2023. Aplicarea de societate a indicelui mediu de creștere a prețurilor de consum preconizat pentru anul 2023 la nivelul de 4,75 la sută”. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau