PSD nu este de acord cu privatizarea pădurilor
Dimensiune font:
Liderul judeţean al PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, vineri, că partidul pe care-l reprezintă ''nu este de acord sub nicio formă cu privatizarea pădurilor statului şi transformarea Romsilva într-o societate comercială''.
El a transmis că acest lucru nu se va întâmpla cât timp PSD se află la guvernare, indiferent de forma în care va fi rezolvat jalonul din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) stabilit de cei din USR şi PNL.
"Sub acest aspect, cetăţenii ţării trebuie să ştie că cele două partide sunt responsabile inclusiv pentru acest jalon care impune transformarea regiilor statului în societăţi comerciale, aspect reclamat de sindicaliştii Romsilva ca factor de mare risc pentru pădurile ţării noastre", a spus Ion Stan.
Potrivit senatorului sucevean, PSD are convingerea că pădurile României nu pot fi împărţite după bunul plac al celor care au pus pe hârtie nişte "jaloane ce devin adevărate pericole pentru proprietăţile statului".
"Afirmăm asta pentru că discutăm de o miză uriaşă, cele 3,1 milioane de hectare de păduri proprietate publică de stat stocând în prezent un volum de aproximativ un miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare care depăşeşte 100 de miliarde de euro. De aceea, o spunem răspicat că nu vom fi de acord să punem pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, acestea fiind probabil cea mai mare bogăţie şi resursă regenerabilă pe care România o deţine la momentul actual", a subliniat senatorul Ion Stan.
Parlamentarul sucevean a afirmat că PSD crede că exploatarea pădurilor proprietate a statului trebuie să rămână în continuare în sarcina unei entităţi controlate de stat, şi nu a companiilor private, el adăugând că social-democraţii nu pot fi de acord cu măsura stabilită de PNL şi USR prin PNRR de a impune transformarea regiilor statului în societăţi comerciale fără un plan extrem de bine gândit, pentru fiecare caz în parte.
Sindicalişti din silvicultură au protestat joi, în Piaţa Victoriei, ei solicitând Guvernului retragerea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, dar şi exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative. Pe parcursul acţiunii de protest, la care au fost prezenţi câteva sute de lucrători din domeniul silvic, au fost afişate pancarte cu mesaje precum "Nu vă bateţi joc de pădurile României", "Nu distrugeţi locurile de muncă", "Nu faceţi experimente pe pădurile statului" şi "Nu înstrăinaţi pădurile statului. Nu privatizaţi Romsilva".
Reprezentanţii Silva au reclamat faptul că Executivul a adoptat "în mare grabă", în ultima lună a anului trecut, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de lege, prin care toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată. În viziunea protestatarilor, prin această modificare legislativă, pădurile României sunt în pericol de a fi administrate şi exploatate de societăţi pe acţiuni sau de SRL-uri.
Anul trecut, în 21 decembrie, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Daniel Nicolăescu, a declarat că instituţia pe care o conduce nu susţine anumite prevederi din iniţiativa Guvernului de a reorganiza majoritatea regiilor autonome existente, în special a celor care prevăd ca activităţile economice ale regiilor să fie realizate prin societăţi comerciale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau