Raiul hoţilor, la Iaşi!
Dimensiune font:
* anul trecut au fost judecaţi aproape 2.000 astfel de infractori * doar 10% s-au ales cu condamnări, foarte puţini primind cu executare * împotriva a 20 autori minori s-au dispus măsuri educative * 65 persoane au scăpat nepedepsite pe diverse motive: retragerea plângerii, încetarea procesului penal, renunţarea la urmărirea penală ori aplicarea pedepsei sau achitarea
În Iaşul actualului deceniu e foarte dificil să furi. Oraşul e împânzit cu camere de supraveghere, acestea sunt montate pe străzi, în instituţii publice, magazine, şcoli, localuri, săli de jocuri de noroc şi chiar în parcuri. Hoţii sunt prinşi la foc automat, e chestiune de ore, maxim câteva zile până la identificarea şi dovedirea lor. Li se deschide dosar penal, se întocmeşte rechizitoriul, proceduri de rutină, care merg mult mai repede decât în cazul altor infracţiuni. După care, se ajunge la judecată.
Din nefericire, legislaţia neactualizată şi aglomerarea instanţelor lucrează în favoarea hoţilor, în marea majoritate a cazurilor, aceştia scăpând cu basma curată. Astfel, din cele 1.895 dosare aflate pe rolul instanţelor ieşene în cursul anului 2022, doar 195, adică foarte puţin peste 10%, s-au soldat cu condamnări. Cele mai multe, cu suspendare. Cu executare în regim de detenţie, numai 32, una singură fiind mai mare de trei ani, am scris despre acest caz la vremea respectivă, e vorba de un recidivist înrăit.
Împotriva a 20 autori minori s-au dispus măsuri educative, şase au ajuns la Tichileşti, ceilalţi s-au ales cu asistare zilnică pentru câteva luni.
Tot mai des, prejudiciile sunt recuperate integral. De aici şi blândeţea sentinţelor
Singurul jaf „mai acătării” înregistrat în ultima vreme a fost cel din data de 21 decembrie 2021, de la Tomeşti, când un trio din Săbăoani (Bulă, Jbec şi Pyty) au plecat din vila unui om de afaceri cu 25.000 euro, 450 grame de bijuterii din aur, 2.700 franci elveţieni şi 10.000 lei, plus un laptop.
În rest, doar mici găinării, furturi de alimente, haine ori cosmetice din magazine şi „operări” la buzunare în mijloacele de transport în comun. Bunuri pe care hoţii nu prea mai apucă să le valorifice. Graţie camerelor de supraveghere, sunt dibuiţi din ce în ce mai rapid, tot mai des prejudiciile fiind recuperate integral. Mai cu seamă când e vorba de lovituri date în magazine. Aici, rata de prindere în flagrant a trecut de 90%.
Şi cum, de regulă, e vorba de valori mici, câteva zeci, maxim sute de lei, păgubiţii nu insistă cu măsurile punitive împotriva infractorilor. În 12 cazuri, s-au împăcat cu hoţii, şi-au retras plângerile penale, dosarele s-au închis. Alte 18 s-au soluţionat cu renunţarea la urmărirea penală sau cu amânarea aplicării pedepsei.
Pe de altă parte, furtişagurile fiind socotite pericole sociale minore, judecătorii dau termene largi, martorii ba se prezintă, ba n-o fac, iar procesele se tot lungesc. Drept urmare, 1.634 din cele 1.895 aflate pe rol anul trecut s-au amânat pentru cel în curs. Trece timpul, cheltuielile de judecată nu se justifică în raport cu valoarea prejudiciului, se de soluţia de încetare a procesului penal. 33 inculpaţi au beneficiat de astfel de hotărâri în cursul lui 2022.
Achitat pe motiv de retard mintal sever
Un ieşean a fost prins în flagrant, în timp ce fura fier vechi şi cupru din incinta fostei Fortus S.A. Venise cu căruţa, ca să poată căra prada, lovitura a fost clar premeditată. Hoţul era bine utilat: cleşte, chei fixe, chei inelare, patent, rangă, bomfaier. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au confiscat ustensilele, le-au dus la camera de corpuri delicte, s-a făcut proces verbal semnat de martori, printre care şi un reprezentant al societăţii comerciale. Dosar beton, probe indubitabile şi, cu toate acestea, făptaşul a fost achitat. Motivarea instanţei: conform raportului de expertiză medico-legală psihiatrică, împricinatul are un coeficient de inteligenţă de numai 40, cu alte cuvinte, are retard mintal sever. N-avea discernământ, deci nu poate fi socotit vinovat.
* * *
În concluzie, cu toate că furtul a devenit o îndeletnicire extrem de dificilă, nu prea mai sunt şanse de a scăpa neprins, datorită pedepselor mai mult simbolice, Iaşul se dovedeşte un rai al hoţilor. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau