Rampe adaptate pentru ieşenii cu nevoi speciale
Dimensiune font:
Totul a plecat de la un demers al celor de la Alianţa pentru Promovarea Transportului Alternativ Iaşi, care au expus problemele de accesibilitate de la nivelul pietonalelor ieșene, care deși au fost reamenajate recent, nu respectă standardele impuse de legislația în vigoare * în jur de 11.000 de persoane din Iași sunt afectate în fiecare zi de lipsa accesibilizărilor sau de modul incorect în care au fost acestea realizate
Municipalitatea ieșeană a afirmat în repetate rândur, prin vocea primarului Mihai Chirica, că dorește îmbunătăţirea calităţii vieţii ieşenilor prin adaptarea infrastructurii stradale publice pentru toate categoriile de utilizatori şi a creşterii gradului de accesibilizare a Iaşului. Aşa s-a ajuns ca în ședința ordinară de pe 23 august să fie validat un parteneriat pentru implementarea proiectului „Iaşul accesibil pentru toți”, între municipiul Iaşi şi APTA Iaşi - Alianţa pentru Promovarea Transportului Alternativ Iaşi.
Ieri, parteneriatul a devenit realitate, odată cu realizarea primelor rampe adaptate corect, după normativul 51 de accesibilitate. Sunt 3,5 kilometri de astfel de rampe pe lungimea tronsonului cuprins între Rond Păcurari şi Biblioteca Central Universitară.
Totul a plecat de la un demers al celor de la APTA, care au expus, nu o singură dată, problemele de accesibilitate de la nivelul pietonalelor ieșene, care deși au fost reamenajate recent, nu respectă standardele impuse de legislația în vigoare. În jur de 11.000 de persoane din Iași sunt afectate în fiecare zi de lipsa accesibilizărilor sau de modul incorect în care au fost acestea realizate: rampe la unghiuri impracticabile, treceri fără semnalizatoare acustice, lipsa suprafețelor tactile pe sol, trotuare denivelate etc. „Facem apel la administrația locală ieșeană pentru a sublinia necesitatea unui program coerent de reabilitare a căilor de acces stradale de la nivelul întregului oraș, în conformitate cu standardele impuse de Normativul 051/2012 privind adaptarea clădirilor civile și a spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap. APTA își manifestă, o dată în plus, disponibilitatea de a asigura consultanță în dezvoltarea acestui proiect integrat de accesibilizare a orașului, și avem speranța că inițiativa noastră va declanșa un dialog constructiv cu edilii Iașului”, spun membrii asociaţiei.
Rampe abrubte
Una dintre cele mai mari probleme le întâmpină cei nevoiţi, din nefericire, să folosească scaunele rulante. Majoritatea rampelor din oraş au o înclinaţie de 15%, cu mult peste standardul de 5-7% existent în alte oraşe mari. „Din această cauză sunt nevoit să cobor pantele cu spatele, altfel risc să mă răstorn”, spune unul dintre ieşenii imobilizaţi într-un scaun rulant. La fel stau lucrurile şi la trotuare. Unele nu oferă acces comod persoanelor cu dizabilităţi, ca să nu mai vorbim de faptul că sunt şi trotuare care nu dispun de această facilitate.
Ulterior, APTA Iaşi a înfiinţat un grup de lucru, care a pus pe tapet un plan integrat de accesibilizare a infrastructurii publice ieşene. De cealaltă parte, Primăria Iași s-a obligat să respecte normele şi normativele în vigoare prin accesibilizarea spaţiilor publice şi să asigura transparenţa în procesul de realizare şi de funcţionare a grupului de lucru şi a planului de accesibilizare.
Păcurari, prima zonă accesibilizată
Ieri, toate intenţiile au devenit realitate în ceea ce membrii APTA numesc o zi istorică pentru Iași. „Am dat startul proiectului de accesibilizare a zonei Păcurari pe care l-am propus către Primăria Iași încă din 2020. În imagini vedeți prima rampă adaptată corect, după normativul 51 de accesibilitate, la dimensiuni corecte și cu pavaj tactilo-vizual, prima rampă de acest fel în oraș. Sectorul Rond Păcurari - BCU are aproape 3 km jumătate și vrem să fie un segment de referință, adaptat după standarde, cu rampe corespunzătoare, trasee pentru nevăzători și stații de autobuz accesibilizate”, spun cei de la APTA. Aceştia adaugă că mai este de lucru în zona infrastructurii pentru biciclete, a organizării parcărilor și a dezvoltării transportului public, însă accesibilizarea a făcut un prim pas iar perspectiva este una optimistă. „A fost o zi bună pe care nu o vom uita. E vorba de lucruri firești într-o societate civilizată, dar uite că ne surprind cînd se fac la noi. Este direcția în care vrem și noi să ajungem, să trăim într-un oraș accesibilizat, în care să ne putem bucura neîngrădit, pe deplin de viață”, mai spun cei de la APTA. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau