Război total între PSD și PNL, la Iași
Dimensiune font:
Prefectul PSD Bogdan Cojocaru vrea demisia de onoare a preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Costel Alexe. Mărul discordiei, Centrul pentru copiii cu nevoi speciale „Ion Holban” care şi-a pierdut autorizaţia de funcţionare la începutul lunii iulie, dar care încă mai funcţionează. La mijlocul războiului dintre partenerii locali ai coaliției de guvernare, PSD şi PNL Iaşi, a căzut şeful DGASPC.
Prefectul a organizat, în weekend, o conferinţă de presă pentru a anunţa că la Centru de plasament pentru copii cu nevoi speciale „Ion Holban”, din Iaşi, au fost descoperite mai multe nereguli încă din luna mai, motiv pentru care de pe data de 4 iulie a fost suspendată funcţionarea.
Neregulile au fost decoperite cu mult timp înainte ca reprezentantul guvernului în teritoriu să dispună echipelor mixte să controleze toate centrele sociale din judeţ. „În timpul controalelor s-au constatat diverse nereguli care ţin de clădiri, de modul în care funcţionează spălătoria, bucătăria şi condiţiile în care se desfăşoară aceste activităţi care pot pune în pericol pe cei 62 de beneficiari. În baza acestor informaţii, în luna mai AJPIS a făcut o solicitare către ministerul de resort să nu mai prelungească licenţa provizorie pe care acesta o avea. Consiliul Judeţean şi DGASPC au fost informaţi în data de 4 iulie de faptul că acest centru nu mai beneficiază de licenţă. Conform legislaţiei, în momentul în care un centru de plasament nu mai beneficiază de licenţă nu mai poate funcţiona pe teritoriul României”, a spus prefectul Bogdan Cojocaru, în conferinţa de presă.
Prefectul a pasat mingea în curtea Consiliului Judeţean Iaşi şi a DGASPC, care ar fi trebuit să aplice planul de urgenţă pentru a găsi soluţii pentru cele 62 de persoane cu nevoi speciale aflate în Centrul „Ion Holban”. „Nu s-a întâmplat acest lucru. În momentul în care a fost constituită această comisie mixtă, care a făcut verificări de 13 şi 14 iulie, s-a aflat că acest centru încă funcţionează, ceea ce e ilegal. DGASPC nu a respectat legile în vigoare. Cerem demisia preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi şi a tuturor colaboratorilor dumnealui, pentru că ştia de această situaţie de foarte multe luni, este coordonatorul acestor activităţi de 3 ani. Sunt convins că dacă şi-ar fi dorit să rezolve această problemă ar fi avut timp să rezolve problema licenţelor de la DGASPC. Nu s-a întâmplat acest lucru. A privit cu nepăsare, indiferenţă şi, am putea spune, cu cinism, toată această situaţie. În mod şmecheresc, reprezentanţii CJ şi DGASPC, în timpul controalelor, pe 12 iulie, au cerut activarea planului de urgenţă chiar în timpul acestor controale. Mi se pare un mod incorect de lucru, mai ales că responsabilii - preşedintele CJ şi responsabilii din jurul dumnealui ştiau de acest lucru de foarte mult timp”, a spus prefectul Bogdan Cojocaru.
De asemenea, prefectul de Iaşi a solicitat activarea planului de urgenţă. „Sunt dispus să mă implic alături de instituţiile responsabile de rezolvarea acestei situaţii pentru a identifica cele mai bune soluţii de relocare a copiilor. Chiar daca exista un proiect de construire a unor case de tip multifamilial în care vor fi mutaţi aceşti copii, CJ şi DGASPC au obligaţia de a le asigura permanent cele mai bune condiţii. Scuza că nu au mai făcut investiții pentru că acești copii urmează să fie mutați, nu ține”, a mai spus prefectul Bogdan Cojocaru.
Preşedintele, politrucii şi copiii
Nici preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, nu s-a lăsat mai prejos. Liberalul îl acuză pe rivalul său politic, prefectul de Iaşi Bogdan Cojocaru, preşedinte interimar la PSD Iaşi, de demagogie şi politicianism ieftin pentru că amestecă funcţia administrativă cu cea politică. „Când pui politruci în funcţii de demnitate publică nu faci altceva, prin astfel de cazuri punctuale, care în mod normal trebuiesc rezolvate, îmbunătăţite, să arunci cu o pată de neîncredere asupra întregului sistem, ceee ce nu este drept. Prefectul amestecă funcţia administrativă cu cea politică. Nu este firesc să arunci cu noroi”, a afirmat preşedintele CJ Iasi, Costel Alexe.
Şeful judeţului a spus că toţi cei 1400 de copii care locuiesc în diverse centre din judeţ sau se află în plasament maternal beneficiază de condiţii cât se poate de bune. „Ne străduim să oferim să oferim condiţii cât se poate de bune şi să facem posibil ca sentimentul şi apartenenţa de acasă să fie regăsită în fiecare centru al DGASPC Iaşi. Condiţii mai bune de trai sau condiţii mai bune de lucru cu siguranţă şi la noi acasă situaţia poate fi îmbunătăţită oricând, cu atât mai mult atunci când vine vorba despre statul român care are o serie de lacune, din păcate din punct de vedere financiar”, a spus preşedintele CJ Iaşi.
În ceea ce priveşte situaţia de la Centrul de plasament „Ion Holban” din Iaşi, semnalată de prefectul Bogdan Cojocaru, preşedintele CJ Iaşi a afirmat că de 2 ani se caută soluţii viabile.
Costel Alexe nu a ratat ocazia de a-i critica pe foştii miniştri PSD, Gabrila Firea şi Marius Budăi, pentru că în acest demers nu au sprijinit suficient primăriile şi consiliile judeţene. „Mi-aş fi dorit ca statul român să sprijine UAT-urile sau CJ-urile. Mi-aş fi dorit ca statul, guvernul, să asigure finanţarea pentru resursele financiare pentru ca protecţia socială sau îngrijirea copiilor să se facă în condiţii cât se poate de bune. Avem Ordonanţa 34 din mai 2023 care, din păcate, în loc să ne sprijine cu resurse financiare, ne-au redus cu 10% din resursele financiare pe care le avem şi au blocat posturile. Nu mai puţin de 300 de posturi din cadrul DGASPC sunt blocate de Guvernul României. În fiecare an trimitem solicitări de sprijin pentru fonduri, pentru a închide planuri de măsuri sau centrele rezidenţiale, pe care tot statul le solicită. E frumos să fii la Guvern. E frumos să fii în Parlamentul României. E frumos să votezi creştere pentru norma de hrană şi să soliciţi închiderea centrului de la Hârlău dar să nu aloci şi resursa financiară cu care să implementăm toate aceste solicitări”, a afirmat Costel Alexe.
O parte dintre copii vor fi mutaţi în case de tip familial
Şi directorul DGASPC Iaşi, Ion Florin, a declarat că a renunţat să mai facă investiţii la Centrul de plasament „Ion Holban”, deoarece, în cel mult 3 luni, centrul va a fi închis, iar beneficiarii relocaţi în trei case de tip familial din Dorobanţi, Ţuţora şi Miroslava.
Totodată, şeful de la Protecţia Copilului a spus că deja se lucrează la un plan de relocare imediată pentru cei 62 de copii din centrul „Ion Holban”. Numai că fiind vorba despre copii cu nevoi speciale, care nu se adaptează uşor la schimbări, trebuie să ţină cont şi de necesităţile acestora.
Planul presupune ca 36 de copii să fie relocaţi în căsuţe de tip familial. Restul, vor fi daţi în plasament familial. „Am început chiar de a doua zi să gândim acel plan de relocare a copiilor, care nu e uşor de pus în aplicare. Trebuie să ţinem cont de necesităţile fiecărui copil, de afecţiunile lor, de un plan viitor al acestor copii. Unii vor rămâne în sistem rezidenţial, alţii în plasament familial, alţii în asistenţă maternală, unii vor fi reintegraţi eventual în familii sau socio-profesional. Nu este uşor să pui în aplicare în câteva zile un plan de relocare al acestor copii. Acum ştim unde va merge fiecare copil într-o perioadă scurtă de timp. Sperăm ca în cel mai scurt timp să aplicăm măsurile stabilite”, a spus Ion Florin. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau