Rectorul UAIC solicită sprijinul comunităţii: „Dați un leu pentru Muzeul satului moldav!”

3d7138276a7a52fbfc476767af4b4a84

Dimensiune font:

| 26-07-2022 06:42

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ.dr. Tudorel Toader, a lansat ieri ideea demarării unei campanii de consultare publică sub deviza „Dați un leu pentru Muzeul satului moldav”, muzeu reprezentativ pentru Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului.

Anul trecut, rectorul UAIC a propus înființarea la Iași, în Grădina Botanică, a unui muzeu al satului moldav, care să adune particularitățile așezărilor din toate zonele etnografice ale Moldovei istorice, incluzând aici și teritoriile românești aflate astăzi peste Prut (Republica Moldova), dar și în Ucraina (Cernăuți - Bucovina de Nord). „Am pornit de la faptul că, având un patrimoniu cultural inestimabil, Moldova istorică nu are un muzeu al satului, asemănător celor de la București, Sibiu ori Cluj-Napoca. Iașul, capitală culturală, depozitar al culturii Cucuteni, își asumă această operă de realizare a muzeului satului moldav, iar Grădina Botanică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o suprafață generoasă de 82 ha, va integra acest centru cultural, de conservare și valorificare a tradițiilor și a unei culturi milenare. Muzeul va da o nouă dimensiune Grădinii Botanice, va fi al comunității, al celor ce vizitează Iașul”, a spus prof.univ.dr Tudorel Toader. 

Ideea a fost îmbrăţişată imediat atât de autorităţile locale, cât şi de cele din alte zone ale Moldovei de dincolo şi de dincoace de Prut, constituindu-se în cel mai important proiect cultural transfrontalier demarat vreodată pe aceste meleaguri.

Printre acestea se află multe instituții din Republica Moldova, printre care Primăria municipiului Cahul, Muzeul de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” Fălești, Primăria municipiului Bălți, Consiliul Raional Taraclia, Consiliul Raional Ungheni, Consiliul Municipal Ungheni, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova, Consiliul Raional Căușeni, Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” Văsieni – Ialoveni.

Pe lângă parteneriatul local cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova”, Muzeul Satului Moldav este sprijinit și de Consiliul Județean Vaslui, Consiliul Județean Vrancea, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” aparținând Consiliului Județean Bacău, Complexul Muzeal Național Neamț.

O stână ar putea fi prima atracţie a Muzeului satului moldav

Complexul Naţional Moldova are deja câteva obiective, câteva case și o stână, preluate din zonele Suceava și Neamț, dar și câteva piese din zona Iașului. Obiectivele au fost dezmembrate și depozitate la Palatul de la Ruginoasa. Acestea ar putea fi primele imobile instalate în noul Muzeu al satului moldav.

Propunerea rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași reprezintă recuperarea istorică a unei idei lansate în urmă cu aproximativ 80 de ani, mai exact în 1943, o dată cu venirea la Iași a regretatului Ion Chelcea, cel care a înființat primul muzeu al satului, la Cluj. Conferențiar la Facultatea de Geografie din cadrul universității ieșene, Ion Chelcea a fost cel care a înființat Muzeul Etnografic și care a propus și amenajarea unei structuri în aer liber, dedicată satului moldovenesc. Ion Chelcea identificase chiar și terenul pentru un astfel de muzeu, o suprafață de 18 de hectare la Repedea, însă proiectul nu s-a materializat.

Ideea nu s-a mai materializat, însă a fost reluată în 1967 de alți doi specialiști, Gheorghe Bodor și Petru Cazacu, care au continuat demersurile având inclusiv sprijin politic de la București, dar din motive neștiute Muzeul Satului nu a mai fost amenajat.

Planul nu a fost abandonat și a fost preluat de un al director al Muzeului Etnografic, Angela Paveliuc Olariu, cunoscută pentru eforturile sale de a deschide multe muzee etnografice din Moldova (cum ar fi Arta lemnului din Câmpulung Moldovenesc). Demersurile sale au fost reunite într-o carte intitulată „O viață”. „Pentru acest proiect recuperasem și terenul necesar, obținusem și avizul de principiu al ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, care alocase și o sumă de bani. Un milion de lei, era o sumă mărișoară la acel timp”, ne-a spus Angela Paveliuc Olariu, adăugând că totul s-a poticnit în hățișurile birocratice.

De aceleași greutăți s-a izbit și Rodica Ropot, un alt etnograf cunoscut care a dorit ca Iașul să aibă un Muzeu al Satului, și regretatul Vasile Munteanu, care identificase alte două spații - unul în zona Palatului Culturii și altul lângă Palatul lui Cuza de la Ruginoasa. Însă, nici planurile lui Vasile Munteanu au fost fost duse la bun sfârșit.

Prin urmare, ideea rectorului UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, este extraordinară, mai ales că sunt îndeplinite multe cerințe - există terenul în Grădina Botanică, ar fi și patru edificii, totul dublat de dorința mediului academic de a oferi Iașului o nouă atracție.

Se caută soluţii pentru finanţarea proiectului

Muzeul Satului Moldav va funcţiona ca secţie a Grădinii Botanice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va fi amplasat pe o suprafaţă de aproximativ 32 de hectare, în zona lacului și se va putea extinde și pe alte terenuri, a căror proprietate va putea fi recuperată. 

În prezent, se caută soluţii pentru accesarea de fonduri europene, însă discuţii pentru finanţarea muzeului au fost avansate şi cu Ministerul Culturii sau alte instituţii financiare din ţară şi străinătate.  

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alături de partenerii săi din proiect invită pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte și  case tradiționale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialiști ai universității și ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative.

Daniel BACIU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marcel Ciolacu, de pe șantierul autostrăzii Moldova: Am transformat MOLDOVA în regiunea cu cele mai mari investiții publice în infrastructură
17/05/2024 16:15

Marcel Ciolacu, aflat vineri in vizită in judetul Iasi, anuntă că ,,Autostrada Moldovei este cea mai mare sansă pentru companiile judetului Iasi si angajatii locali la prosperitate economică, cu venituri i ...

 ACCES GRATUIT DE  ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR
17/05/2024 15:30

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi va functiona in data de 18 mai 2024 cu program normal, oferind publicului acces gratuit pentru a marca ZIUA INTERNATIONALĂ A MUZEELOR. Instituită de ICOM ...

Lansarea primelor volume din seria de autor Marian Tarangul
17/05/2024 15:18

Lansarea primelor volume din seria de autor Marian Tarangul   Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi anuntă, in calitatea sa de partener, lansarea a patru volume scrise de Marin Tarangul: ...

Profesioniști ai dreptului afacerilor conferențiază la Iași
17/05/2024 15:00

Cu sprijinul Curtii de Arbitraj Comercial de pe langă Camera de Comert si Industrie Iasi, la finalul acestei săptămani va avea loc la Iasi cea de-a doua editie a Conferintei „Dreptul Afacerilor in Dina ...

Romanian Creative Week deschide festivalul de muzică NeMO: o săptămână plină de concerte și party-uri la Iași
17/05/2024 14:56

Începe festivalul de muzică New Music Oasis - NeMO, sectiunea vibrantă a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, care propune ...

Spectacol dedicat longevității active, la Teatrul Național, cu Horațiu Mălăele
17/05/2024 14:31

Emotie. Minte. Trup. Pe 7 iunie, la Teatrul National, va avea loc cel mai mare eveniment din Iasi dedicat longevitătii active, organizat de Asociatia Pleiada.  Evenimentul s-a născut din convingerea că ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
17/05/2024 13:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
17/05/2024 11:55

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 17.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
17/05/2024 11:50

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 17mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMIR ...

Palatul Culturii, închis în „Noaptea Muzeelor”
17/05/2024 10:38

* decizia are la bază nemultumirile angajatilor vis-a-vis de nivelul scăzut al salarizării din institutiile de cultură * peste 80% dintre instituţiile de cultură din ţară vor boicota ediţia din acest a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei