Reîncep grevele în primării
Dimensiune font:
* „Începând de luni ,18 martie 2024, zilnic, vom fi în grevă de avertisment de două ore și, în rest, în grevă japoneză cu exces de zel. Vom aștepta împreună cu tot satul mijlocul lunii aprilie, ca să evaluăm execuția bugetară la primul trimestru, cum ne amăgește Guvernul”, a transmis conducerea Sindicatului Naţional „Solidaritatea Comunelor şi Oraşelor din România”
Luni, angajaţii din 48 de unități administrative-teritoriale ale județului Iași au reînceput acţiunile de protest. Guvernul nu a ţinut cont de solicitările acestora privind salarizarea, asa că, luni, în primarii salariaţii au ținut o grevă de avertisment timp de două ore. Vor face asta zilnic, până când revendicările le vor fi ascultate și rezolvate.
Timp de două ore, în primăriile din 48 de comune din județul Iași programul a dat peste cap, angajații fiind în grevă japoneză. Doar solicitările urgente au fost rezolvate.
Angajaţii primăriilor se plâng de faptul ca sunt singurii bugetari care au rămas cu salarizarea la nivelul anului 2021.
„Începând de luni ,18 martie 2024, zilnic, vom fi în grevă de avertisment de două ore și, în rest, în grevă japoneză cu exces de zel. Vom aștepta împreună cu tot satul mijlocul lunii aprilie, ca să evaluăm execuția bugetară la primul trimestru, cum ne amăgește Guvernul. În urma votului exprimat online de către 63% dintre grupele sindicale care au asumat în scris participarea le greva generală din primăriile comunelor și orașelor, 85% dintre voturi au fost pentru acceptarea unei înțelegeri cu guvernul, prin care se înlătură discriminarea actuală, astfel încât salarizarea din primăriile noastre să fie aliniată cu cea din tot sectorul Administrație publică, potrivit prevederilor OUG 45/2023, adică la nivelul prevăzut în legea salarizării pentru anul 2022, și nu cel pentru anul 2021, ca în prezent”, se arată într-un comunicat semnat de conducerea Sindicatului Naţional „Solidaritatea Comunelor şi Oraşelor din România” (SCOR).
Angajaţii din primării cer Guvernului să evalueze în cel mai scurt timp impactului bugetar, să identifice sursele de finanțare și să iniţieze actele normative necesare pentru creşterea salariilor funcţionarilor din administraţia locală din mediul rural, precum şi să modifice HG nr. 302/2022, astfel încât funcționarii publici să aibă dreptul de a negocia acorduri colective la nivelul grupului de unități și nu doar la nivelul limitat al fiecărei primării în parte.
Comunele din judeţul Iaşi unde angajaţii s-au aflat în grevă de avertisment sunt Alexandru Ioan Cuza, Aroneanu, Balş, Bivolari, Ciohorăni, Ciorteşti, Ciurea, Coarnele Caprei, Comarna, Costuleni, Cozmeşti, Cristeşti, Cucuteni, Dagâţa, Dolheşti, Grajduri, Gropniţa, Grozeşti, Heleşteni, Ion Neculce, Leţcani, Lungani, Mirceşti, Miroslava, Mogoşeşti, Mogoşeşti-Siret, Movileni, Plugari, Popricani, Prisăcani, Probota, Răchiteni, Răducăneni, Roşcani, Ruginoasa, Scânteia, Sineşti, Stolniceni-Prăjescu, Strunga, Şcheia, Şipote, Tansa, Tomeşti, Trifeşti, Ţigănaşi, Ţuţora, Victoria, Vlădeni şi Voineşti. „Din 2020, după o ordonanța trenuleț și după cinci etape am rămas cel puțin plafonați la indemnizația viceprimarului, pe care nu o putem depăși. Am rămas cu salariile mici mici… Îți faci treaba, ajuți cetățenii în toate domeniile, pentru că noi, fiind administrație locală, suntem moașă comunală, adică nu poți să lași mortul pe laiță sau să nu îți faci lucrurile urgente, dar atât”, spune Claudia Irimița, seceretatar general în cadrul Primăriei Lețcani.
„Ne simțim un pic jenați când ne uitam la salariile altor persoane care muncesc dar ne simțim prost și când ne ducem la magazin și vedem câte nu ne putem permite. Chiar sincer vă spun, de multe ori mai ajungem și la lădiță aia cu reduceri”, explică Adriana Roșca, agent agricol la aceeași Primărie.
Cetățenii le înțeleg durerea, dar vor să își rezolve și ei problemele
Luni, cei care au avut nevoie de ajutorul funcționarilor din primăriile aflate în greva s-au lovit și de refuzuri sau au fost rugați să aștepte. „Trebuie să mai așteptăm puțin. Nu știam de grevă, nu avem de unde să știm. Acum, când am intrat, am văzut asta”, spune un cetățean venit la Primăria Lețcani.
„Du-te vino și astăzi a dat Dumnezeu și am rezolvat situația. Le mulțumesc la fete că sunt niște fete extraordinare”, explică un alt cetățean.
Sindicatele acestor angajați cer majorarea salariilor cu 36-40%, la fel ca în cazul personalului din educație, sănătate și asistență socială.
În urmă cu o lună au avut loc negocieri la Guvern, după ce, timp de două ore, angajații au fost în grevă generală în primării. Maria STANCU, Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau