Respiro înainte de revenirea în amfiteatre
Dimensiune font:
Sfârşitul stării de alertă a creat mari tensiuni între studenţi şi cei aflaţi la conducerea facultăţilor şi universităţilor din cauza revenirii activităţii cu prezenţă fizică. Dincolo de disensiuni şi revenirea la cursuri, cei care nu locuiesc în Iaşi au nevoie de cazare. În unele situaţii, studenţii vor împărţi căminele cu refugiaţii războiului din Ucraina.
Pentru că nu se mai pot desfăşura activităţile online, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, prof.univ.dr.Tudorel Toader propune o perioadă de respiro, adică un termen de două săptămâni în care să poată fi luate măsurile necesare unei bune desfăşurări a activităţii didactice faţă în faţă. „Trebuie să stabilim orarul, sălile disponibile, locurile din cămine, starea cantinelor. În cele două săptămâni nu facem cursuri online, nici faţă în faţă, desfăşurând celelalte activităţi de îndrumare licenţă, disertaţii, doctorate. Reluăm cursurile peste două săptămâni faţă în faţă în amfiteatre iar până la finalul semestrului să recuperăm activităţile care nu s-au făcut în aceste două săptămâni”, a spus Tudorel Toader, rectorul Universităţii Cuza.
O parte din locurile în căminele studenţeşti ale Universităţii Cuza sunt ocupate deja din toamnă. Cu toate acestea, în următoarele două săptămâni se va face o nouă etapă de cazare a studenţilor. „Vom proceda la o nouă repartizare, exact ca în luna septembrie la începutul anlui universitar. Respectăm criteriile, respectăm proporţia, ocupăm locurile libere şi locurile care au fost scoase pentru a păstra în timpul pandemiei regulile de distanţare socială”, a spus rectorul UAIC.
În căminul Gaudeamus, 50 dintre locurile disponibile sunt ocupate de refugiaţii din calea războiului din Ucraina. Decizia a fost luată de conducerea universităţii înainte de ieşirea din starea de urgenţă. Dar asta nu reprezintă un impediment pentru studenţi. „Nu e un context tocmai plăcut nici pentru noi, nici pentru cei care sunt afectaţi direct de acest război. Aşa cum am colaborat cu studenţii străini vom putea locui alături de refugiaţi. Pentru mine nu e nici o problemă”, spune studentul Ion Popescu.
Revenirea în format fizic la cursuri creează probleme la USV
Şi la Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii în căminele studenţeşti sunt cazaţi 50 de refugiaţi din ţara vecină. „Asigurăm cazare, servicii medicale, masă caldă de la cantina Universităţii şi orice alt suport cu ajutorul studenţilor volutari”, a declareat Gerard Jităreanu, rectorul USV.
Şi aici revenirea în format fizic la şcoală este o problemă care poate fi gestionată cu puţină înţelegere din partea ambelor părţi. „Am reuşit să eliberăm 50 de locuri de cazare destinate refugiaţilor, pentru că studenţii USV au derulat toate activităţile cu prezenţa în format fizic, chiar de la începutul anului universitar. Dacă va fi cazul mai putem suplimenta numărul de paturi în camere”, a spus prorectorul Vasile Stoleru.
De cealaltă parte, studenţii acuză atât facultăţile, universităţile, cât şi ministerul Educaţiei de incoerenţă după anunţul obligaţiei de recuperare a activităţilor în universităţi. Cei mai supăraţi sunt studenţii din anii terminali de la licenţă şi masterat. „Referitor la reorganizarea orarului, s-ar putea lua în calcul o variantă restrănsă măcar a activităților de seminar și aranjarea intervalelor orare în așa fel încât colegii noștri care nu se află în Iași în mod constant să poată participa fără a fi nevoiți să facă naveta de zilnic în cazul în care nu reușesc să se cazeze”, este de părere unul dintre studenţi.
Universităţile au totuşi posibilitatea de a amâna revenirea în sălile de curs. Ele pot decide să aleagă o perioadă de tranziţie de la sistemul online la activităţi cu prezenţă fizică, cu obligativitatea recuperării didactice până la finalul semestrului doi, după cum spune ministrul de resort. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau