Restricții!

1iasul galben2

Dimensiune font:

| 24-09-2021 00:00

Municipiul Iași a trecut ieri de incidenţa de 2,15 cazuri la mia de locuitori, fapt care a determinat autorităţile să impună restricţii * acestea sunt valabile de astăzi şi până pe 7 octombrie, când, funcţie de evoluţia infectărilor, restrucţiile ar putea fi suplimentate prin alte măsuri şi mai dure * din nefericire, numărul cazurilor de infectări cu COVID-19 este pe un trend ascendent la Iași, numărul claselor care își suspendă cursurile fiind, de asemenea, în creștere


Municipiul Iași a atins ieri, 23 septembrie, incidenţa de 2,15 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, cumulată în ultimele 14 zile, situaţie în care, potrivit legii, oraşul a intrat în scenariul galben. Conform legii, în cazul în care o localitate depăşeşte pragul de 2 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, cumulate în interval de 14 zile, autorităţiel dispun restricţii valabile pentru 14 zile. Este exact ceea ce s-a întâmplat ieri în şedinţa Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, materializată prin în  Hotărârea nr. 124 / 23 septembrie 2021.

Cinematografe şi spectacole - 70%, sport – 50%

O primă măsură se referă la organizarea competițiilor sportive în spaţiile închise sau deschise. Acestea sunt permise cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. De altfel, toate acestea categorii sunt valabile pentru fiecare măsură în parte.

Apoi, organizarea și desfășurarea în interior a activităților cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane. Activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie. În fine, activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.

Maximum 300 de invitaţi la nuntă, toţi vaccinaţi

În ceea ce priveşte organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior este permisă cu respectarea normelor de protecţie sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior şi/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) cu un număr de participanţi de maximum 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2. Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) este permisă  până la capacitatea maximă a spaţiului în exterior cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2.

Reguli pentru conferinţe şi workshop-uri

Organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii. Organizarea de conferinţe este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii. Organizarea de conferinţe cu un număr de participanţi mai mare de 300 de persoane în interior cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, este permisă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARSCoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Sunt necesare certificatele digitale

În ceea ce priveşte activitatea în baruri, cluburi şi discoteci, aceasta este permisă în intervalul orar 5,00 - 2,00 fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Apoi, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului. Şi activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 - 2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare.

În cazul în care incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile va depăși  3/1000 de locuitori, respectiv 4/1000 de locuitori, se vor stabili măsuri/restricţii suplimentare.

Restricţii în cinci comune ieşene

Tot ieri au fost impuse restricţii la Leţcani şi Miroslava, după ce rata de infectare a depăşit pragul de 3 la mie, respectiv în comunele Aroneanu (2,05), Ciurea (2,07), Rediu (2,06). La acestea din urmă, restricţiile sunt identice cu cele valabile pentru municipiul Iaşi. Pentru primele două, însă,  procentele de spectatori sau invitaţi sunt mult mai mici: sport - 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cinematografe/spectacole - 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, spectacole în aer liber - cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie, nunți, botezuri - maximum 200 de persoane în interior. În ceea ce priveşte

activitatea în baruri, cluburi și discoteci în comunele Lețcani (3,25) și Miroslava (3,23), aceasta este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Aproape 300 de cazuri noi, într-o singură zi

Numărul cazurilor de infectări cu COVID-19 este pe un trend ascendent la Iași. S-a ajuns ca într-o zi să fie aproape 300 de persoane declarate pozitive, conform raportărilor făcute de cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași. Mai mult, numărul deceselor se apropie de o mie, ieri fiind înregistrate încă 4, totalul fiind de 998. Nici cu numărul paturilor libere lucrurile nu merg într-o direcție bună deoarece,  la nivel de județ,  ieri mai era un singur pat ATI disponibil, la Spitalul Sf. Spridion”, fiind ocupate în spitalele din județ 437 de paturi, în total, din care 65 ATI.

De asemenea, în ultima perioadă, s-au înmulțit și solicitările de recoltări la domiciliu întrucât oamenii au devenit tot mai panicați și având simptome, sună la 112.  Numai ieri, s-au efectuat 158 de recoltări la domiciliu pentru persoanele suspecte de coronavirus.

Situația din școli, tot mai rea

De la o zi la alta, raportările Direcţiei de Sănătate Publică arată că situația se înrăutățește și în unitățile de învățământ din  Iași în ceea ce privește infectările cu COVID-19. Ieri au apărut alte cazuri noi atât la preșcolari, cât și la elevi, dar și cadre didcatice. În timp ce numărul de preșcolari confirmați pozitiv la COVID 19 s-a ridicat de la 4 cazuri la 6, la elevii de clase I-XII a crescut într-o singură zi la 126.

De asemenea, a crescut nu doar numărul elevilor confirmaţi pozitiv, ci şi al cadrelor didactice. Astfel, în doar o singură zi cifra a crescut de la 32 la 35 de cadre didactice infectate cu noul coronavirus. Oficialii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că numărul grupelor de învățământ preșcolar şi primar care au cursuri suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 30, faţă de 26 cât erau în ziua precedentă. De asemenea, a crescut şi numărul claselor de învățământ gimnazial, liceal, profesional sau postliceal care au cursuri suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare cu noul coronavirus, acesta fiind de 84 în prezent, comparativ cu 65 cât era ieri.

Până acum, singura grădiniţă unde cursurile au fost suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare este Grădinița cu Program Prelungit „Cuvioasa Parascheva” din Iași. Oana POPA, Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
19/04/2024 21:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei