Restricţii înăsprite!
Dimensiune font:
Pragurile referitoare la activităţile din cinematografe, săli de spectacole, concerte, au scăzut de 70% la 50% din capacitatea maximă a spaţiilor respective * la fel şi în cazul competiţiilor spotive, unde este permisă prezenţa doar a 30% din numărul maxim de spectatori (anterior pragul era de 50%) * în schimb, la cursurile de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, este permisă prezenţa a maxim 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior * de menţionat că participarea la toate evenimnetele de mai sus este permisă doar pentru cei vaccinaţi, pentru cei care fac dovada efecturării unui test PCR sau antigen, sau pentru persoanele care au trecut prin boală
Conform aşteptărilor, Iaşul a trecut într-un nou scenariu, „portocaliu”, după cum l-au botezat autorităţile locale. În cursul zilei de duminică, 26 septembrie, în reşedinţa de judeţ, rata de incidență cumulată a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile a ajuns la 2,94 la 1.000 de locuitori, iar ieri a trecut de trei cazuri la mia de locuitori (3.23), după raportarea altor 204 cazuri pe întreg judeţul (2,42 la mie). În aceste condiții, în municipiul Iași vor fi instituite o serie de restricții și măsuri de combatere a pandemiei de COVID -19 stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 932 / 9 septembrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, modificată și completată prin Hotărârea de Guvern nr. 1.015 / 23 septembrie 2021.
Reguli noi
Potrivit legii, Primăria Iași va aplica aceste restricții și măsuri imediat ce Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași va adopta o hotărâre în acest sens. Este de aşteptat ca organizarea competițiilor sportive în spaţiile închise sau deschise să fie permisă cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
La rândul lor, cinematografele şi instituțiile de spectacole vor funcţiona cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. La spectacolele şi concertele în aer liber, este permisă prezenţa a cel mult 1.000 de spectatori, iar la evenimente private (nunți, botezuri) se acceptă maximum 200 de persoane în interior. În fine, cursurile de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, vor fi organizate cu maxim 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii. Pentru toate cazurile de mai sus, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
În ceea ce priveşte organizarea de mitinguri şi demonstraţii, aceasta este permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane.
Firmele din HoReCa, cele mai afectate
Sunt impuse restricţii şi pentru firmele din zona HoReCa. Astfel, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00 - 2.00. Şi aici, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. În baruri, cluburi și discoteci, activitatea este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00 – 2.00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2.
În fine, activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.
În cazul în care incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile va depăși 4 la 1000 de locuitori se vor stabili măsuri/restricţii suplimentare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau