Reţeaua de canalizare a oraşului, înfundată cu măşti, mănuşi şi produse de igienă intimă!
Dimensiune font:
ApaVital face apel la utilizatori să utilizeze în mod corespunzător rețeaua de canalizare, pentru a evita neplăcerile create de blocarea acesteia
Măști, pungi, pet-uri, ambalaje, produse de igienă intimă, cârpe, mănuși de unică folosință. Rețeaua de canalizare a municipiului Iași se sufocă zilnic sub povara acestor deșeuri, în condițiile în care unii dintre semenii noștri nu înțeleg - sau nu vor să înțeleagă - că vasul de toaletă nu este un coș de gunoi. Toate aceste deșeuri parcurg zilnic rețeaua de canalizare, uneori ajung în stația de epurare și oferă imagini nedorite, alteori se blochează pe traseu, determinând refulări ale sistemului sau băltirea pe străzi a apelor provenite din precipitații. „Am fost criticați în mediul online cum că infectăm străzile cu reziduuri din rețeaua de canalizare, după ce am intervenit pentru desfundarea unei rețele stradale, care s-a confruntat cu un blocaj tocmai din cauza unor deșeuri aruncate la canalizare. La eliminarea blocajului, apa acumulată în rețea a refulat pe stradă, cu tot cu deșeuri, determinând un grav disconfort vizual și olfactiv. Bineînțeles, echipa aflată la fața locului a intervenit de urgență pentru a spăla zona afectată, dar mai greu de spălat va fi imaginea noastră, cu toate că situația nu a fost provocată de vreo intervenție defectuoasă de-a noastră”, mărturisesc oficialii ApaVital.
De altfel, operatorul de apă și de canalizare desfășoară din ce în ce mai des campanii de conștientizare a cetățenilor asupra necesității protejării rețelei de canalizare, a utilizării corespunzătoare a acesteia. Fenomenul s-a extins și tinde să devină o mare problemă pentru comunitate, în pofida faptului că este la îndemâna ieşenilor să-l stopeze printr-un gest extrem de simplu: să nu mai arunce în vasul de toaletă măști, pungi, pet-uri, ambalaje, produse de igienă intimă, cârpe sau mănuși de unică folosință. Altfel, le vom regăsi din ce în ce mai des în rețeaua de canalizare stradală, blocând conductele și scoțând la suprafață apă murdară și reziduuri de canalizare, în loc ca acestea din urmă să parcurgă fără probleme drumul lor către stația de epurare, unde sunt eliminate sau neutralizate.
Medicamentele pot îngreuna procesul de epurare
Problema majore pot apărea și din cauza aruncării în rețeaua de canalizare a materialelor textile sau a produselor de igienă intimă. Fibrele fine ale acestora se agață de pereții conductelor, facilitând formarea de dopuri. În vasul de toaletă nu trebuie aruncate nici resturile alimentare sau deșeurile solide, materialele de construcții, produsele din plastic sau cele cauciucate.
Uleiurile alimentare și grăsimile menajere aruncate în rețeaua de canalizare se depun ca un strat de ceară pe pereții conductelor, blocând sau distrugând sistemul de canalizare.
Nici medicamentele expirate nu trebuie aruncate în toaletă sau în chiuvetă, deoarece substanțele chimice vor ajunge în apă și vor îngreuna procesele de epurare a acesteia. De asemenea, substanțele conținute de medicamente pot ajunge în râuri și pot contamina mediul înconjurător. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau