Revine traficul infernal!

1prima zi1

Dimensiune font:

| 15-09-2020 00:00

Reluarea cursurilor în învăţământul preuniversitar ieşean a fost marcată de prudenţă şi de precauţie * copiii au venit la  şcoală la intervale orare diferite, iar conducerile unităţilor de învăţământ au stabilit culoare de circulaţie astfel încât elevii să nu interacţiioneze unii cu alţii * echipamentul sanitar de protecţie a fost obligatoriu, iar la intrarea în şcoli a avut loc triajul epidemiologic * în schimb, în oraş s-a circulat cu destulă dificultate, situaţie care se va acutiza astăzi, dat fiind faptul că, ieri, activitatea în şcoli sau licee a fost una restrânsă 

 

 

Fără flori sau atenții! Fără ceremonii, fără discursuri şi fără părinţi în curtea şcolilor. Acestea a fost scenariul după care s-a derulat prima de zi şcoală la majoritatea unităţilor de învăţământ din Iaşi, fiecare dintre acestea stabilind măsuri proprii pentru accesul în sălile de curs. În linii mari, elevii au ştiut dinainte ora la care trebuie să vină la şcoală şi modul cum ajung în clase. De altfel, diriginţii sau personalul didactic al fiecărei şcoli au avut grijă să-i preia ori să-i îndrume pe elevi, astfel încât aceştia să interacţioneze cât mai puţin unii cu alţii. Toţi copiii au purtat măşti de protecţie, iar la intrarea în şcoală li s-a luat temperatura, majoritatea unităţilor şcolare fiind dotate cu termoscannere. Cei chemaţi în primul schimb nu au stat mai mult de o oră, o oră şi jumătate, după care a venit rândul celorlalte grupe, care au intrat în săli după ce acestea au fost dezinfectate. Nu au fost semnalate incidente, însă au existat unităţi de învăţământ unde nu s-a respectat distanţarea socială. Este vorba, în primul rând, de şcolile cu clase primare. Aici, părinţii au aglomerat intrările în curtea şcolilor dintr-o dorinţă firească de a-şi ajuta copiii să transporte manualele care le-au fost înmânate. „Prima zi de școală după exact 6 luni. O grea încercare pe care trebuie împreună să o trecem. Am încredere în dăruirea profesorilor în această grea misiune, sunteți cei la care se uită o țară întreagă. Vă mulțumesc pentru optimismul pe care l-ați transmis tuturor: părinților, elevilor și mie personal. Mulțumesc și pentru invitațiile făcute de directori, pentru a prezenta modul în care v-ați pregătit. Rămânem în contact permanent pentru a găsi mereu soluții. Mulțumesc și DSP Iași pentru monitorizarea continuă, așa cum am văzut de dimineață”, a postat primarul Mihai Chirica, ieri dimineaţă.

Dintr-un total de 602 școli existente în judeţ, 353 de școli au fost cuprinse în scenariul verde (59,63 la sută), iar alte 242 de școli sunt în scenariul galben (39,86 la sută). Doar şapte școli, toate din comuna Bivolari, nu au organizat cursuri în fizic.

Sfaturi pentru elevi în această perioadă

În ceea ce priveşte măsurile de siguranţă, Grupul de Comunicare Strategică a prezentat o serie de reguli şi recomandări pentru elevi. Astfel, elevii sunt sfătuiţi să poarte în permanenţă masca de protecţie în mod corespunzător, acoperind nasul şi gura. Aceasta poate fi scoasă doar în aer liber, însă doar dacă distanţa dintre celelalte persoane poate fi menţinută la minimm 1,5 metri. Un alt sfat al Grupului de Comunicare Strategică menţionează importanţa păstrării distanţei fizice la cel puţin 1 metru în spaţiile închise, cu masca purtată corespunzător, şi cel puţin 1,5 metri în aer liber, atunci când masca nu este purtată. Totodată, se recomandă spălarea sau igienizarea frecventă a mâinilor sau suprafeţelor, dar şi evitarea, pe cât posibil, să se intre în contact cu suprafeţe atinse de alte persoane. Grupul de Comunicare Strategică sfătuieşte tinerii să îi avertizeze pe cei din jur imediat ce au simptomele îmbolnăvirii cu COVID-19, iar cei care au aceste simptome nu trebuie să se prezinte la şcoală. Totodată, elevii cu boli cronice sau cei care au în familie persoane din categoriile de risc pot alege să facă orele online.

Trafic aglomerat

Singurele nemulţumiri de ieri au vizat traficul. Maşinile parcate aiurea, în special în apropierea şcolilor, au dus la aglomerarea acestor zone şi la un trafic încetinit, deşi poliţiştii locali au fost prezenţi în proximitatea tuturor unităţilor şcolare. Şi mijloacele de transport s-au văzut prizoniere în acest trafic, iar situaţia se va acutiza începând de astăzi, când se reiau cu adevărat cursurile, ieri fiind vorba de o zi, să-i ziceam festivă sau de acomodare. „Din Târgu Cucu până în Podu Roş, autobuzul 28 a făcut azi un sfert de oră”, susţine un ieşean. Altul a reclamat traficul din Podu Roş, unde oamenii au fost nevoiți să stea minute bune pentru a trece de intersecție. La fața locului au fost trimiși mai mulți polițiști de la Rutieră, însă chiar și în aceste condiții s-au format cozi de mașini. Probleme de trafic au fost şi zona Tudor Vladimirescu, din cauza şantierului de acolo.

Curse speciale în transportul public

Compania de Transport Public (CTP) Iași reaminteşte faptul că de ieri au fost reintroduse cursele speciale pentru elevi și preșcolari. Acestea vor circula pe următoarele trasee, conform orarului de mai jos:

traseul 1 – un tramvai cu plecare la ora 7.20 din Rond Baza 3 spre Copou;

traseul 3 – două autobuze cu plecare la ora 7.10 și 7.20 din Rond Dancu spre  Copou;

traseul 9 – două tramvaie cu plecare la ora 7.20 și 7.30 din Rond Tehnopolis  spre  Copou;

traseul 36 – două autobuze cu plecare la orele 7.15 și 7.25 din Rond Dacia spre Copou;

traseul 42 -  trei  autobuze cu plecare la 7.10 , 7.20 și 7.30 din zona Frigorifer spre Copou.

Toate cursele vor avea autocolante speciale pentru identificare. Începând de astăzi, vehiculele speciale vor repeta traseele menționate până la ora 9.00. Conducerile Primăriei Municipiului Iași și Companiei de Transport Public fac apel la ceilalți călători să respecte specificul acestor curse, accesul în acestea fiind permis doar pentru elevi, iar în cazul preșcolarilor și pentru însoțitori.

Mediul virtual a luat foc

Sunt, totuşi, părinţi, care susţin că măsurile impuse de autorităţi au transformat unităţile de învăţământ în „şcoli de corecţie”. „În această zi, copiii români ar fi trebuit să pășească liniștiți pragul școlilor, ținuți fiind de mâinile calde ale părinților, pentru a căpăta încredere în propriile forțe, în așa fel încât să se bucure de revederea cu colegii și cu profesorii lor. Ei bine, guvernanții vânduți le-au furat această bucurie, impunând prezența Poliției în fața școlilor, pentru a se asigura că părinții nu se vor revolta împotriva regulilor nebune, recent instituite în toată țara. Cu alte cuvinte, noua normalitate trebuie impusă cu forța pentru a fi acceptată cât mai repede de toți actorii implicați în actul educațional”, a scris un părinte pe Facebook.

Eforturi pentru a le asigura elevilor locuri în cămine

Distaţarea fizică impusă pe timpul pandemiei de COVID - 19 trebuie respectată şi în cămine, motiv pentru care au fost elevi care nu au mai găsit locuri de cazare. În Iaşi sunt 900 de elevi de liceu şi 26 ai liceelor tehnologice care au nevoie de cazare în cămine. Dintre aceştia, 540 au fost cazați deja, iar alţii au preferat cazarea plătită de părinți. Pentru 180 dintre ei municipalitatea a identificat deja un spațiu de cazare pe care il vor putea ocupa la finalul săptămânii. Pentru 68 dintre elevii din Republica Moldova, ISJ a oferit locurile de cazare la Căminul II al inspectoratului. Am pus la dispoziţie un cămin care se află în administrarea noastră, cu 68 de locuri. Ieri s-a făcut cazarea elevilor din Republica Moldova în acest spaţiu de cazare. Mai mult decât atât, în fiecare dimineaţă Primăria Iaşi asigură transportul acestor elevi către şcoala de provenienţă”, a declarat Genoveva Farcaş, inspector general în cadrul ISJ Iaşi. Pentru elevii basarabeni care nu au reuşit să îşi găsească locuri de cazare în cămine, Primăria se arată dispusă să suporte plata chiriilor. Pentru cazarea elevilor basarabeni şi a altor elevi care au nevoie de sprijinul nostru am făcut un studiu de piaţă. Am găsit 300 de locuri de cazare la pensiuni şi moteluri. Mai aşteptăm câteva oferte de pe piaţa de cazare din municipiu. E o chestiune care ţine şi de costuri. Am găsit cazări cu 700 de euro pe lună pentru cameră de cazare pentru doi elevi. Facem un studiu pe piaţa locuinţelor. Poate găsim blocuri întregi. Ne-ar costa puţin mai ieftin. Am început discuţii şi cu Ministerul Educaţiei să vedem în ce măsură pot să ne ajute din punct de vedere financiar”, a spus primarul Mihai Chirica. Laura RADU, Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Primarul Mihai Chirica acuză Guvernul că nu a alocat bani municipalității ieșene pentru a acoperi măcar parţial costul gazelor / Primăria Iași a început furnizarea agentului termic la mijlocul lunii octombrie
13/11/2024 10:46

 Primarul municipiului Iaşi, liberalul Mihai Chirica, anunţă că furnizarea agentului termic a inceput la mijlocul lunii octombrie şi că preţurile gigacaloriei nu au mai fost modificate din 2019. El ...

Școlile ieșene primesc mobilier nou!
13/11/2024 09:04

* cu circa 17,97 milioane de euro, proveniti din PNRR, Primăria a cumpărat bunuri si dotări care vor fi instalate / montate la 63 de unităti de invătămant preuniversitar (13 grădinite si 50 de scoli si l ...

Accident grav între un microbuz școlar și un autoturism: A fost activat Planul Roșu de intervenție
13/11/2024 09:04

Un accident in care au fost implicate un autoturism şi un microbuz şcolar s-a produs miercuri dimineaţă, in localitatea Ciorteşti, din judeţul Iaşi, in cele două vehicule aflandu-se 16 persoane, dintre ...

Tragedie în Bacău: un bărbat găsit carbonizat într-o casă cuprinsă de flăcări
13/11/2024 08:53

Un bărbat a fost găsit, marţi, carbonizat intr-o casă din localitatea Motoşeni, in urma izbucnirii unui incendiu, informează Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. Potrivit s ...

Primăria cere ajutorul Guvernului pentru plata agentului termic
13/11/2024 08:09

* „Este o provocare foarte mare pentru municipalitate, cu atat mai mult cu cat nici in acest an nu am primit niciun leu de la Guvern pentru a acoperi măcar o parte din costul gazelor. Sunt surprins in mo ...

„Epidemie de miopie” în rândul tinerilor ieșeni
13/11/2024 08:08

În ultimii ani, numărul cazurilor de miopie in randul copiilor a crescut considerabil, sustin specialistii. Conform cadrelor medicale, tinerii au tot mai des probleme cu vederea din cauza faptului că pe ...

Grevă la Arhivele Naționale
13/11/2024 08:07

 Angajaţii de la Arhivele Naţionale sunt in grevă. Demersul lor este susţinut de Sindicatul Angajaţilor Academiei Romane, filiala Iaşi. Ei protestează faţă de inechităţile salariale din sistem, ...

Inima studenților ieșeni de la UMF a făcut senzație în Japonia!
13/11/2024 08:06

Echipa MAVIS Artificial Heart a Universitătii de Medicină si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi a castigat, pentru al doilea an consecutiv, premiul „The most advanced design” in final ...

Tinerii ieșeni, afectați de burnout. Prețul ascuns al ambiției
12/11/2024 16:59

Într-o lume care pare să accelereze cu fiecare zi ce trece, angajatii din diverse domenii resimt intens efectele unei culturi economice moderne ce glorifică productivitatea constantă si rezultate la fo ...

Inteligența artificială ar putea schimba radical domeniul chirurgiei cardiovasculare
12/11/2024 15:49

În cadrul intalnirii anuale a Societătii Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară si Toracică, derulată nu demult la Iasi, presedintele acesteia, prof. univ. dr. Grigore Tinică, a discutat despre t ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei