Revolta medicilor, la Iași
Dimensiune font:
* medicii pneumologi ieșeni au răbufnit * aceștia sunt nemulțumiți de faptul că au primit bani insuficienți pentru bolnavii de tuberculoză * dr. Adriana Sorete Arbore, șefa Dispensarului TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași, spune că înțelege că este totul întreptat spre COVID-19 în aceste momente, dar că mai sunt și alte afecțiuni * „Nmărăm pastilele pe care le avem”, mărturisește, dezamăgită, aceasta * pentru a cere sprijin, medicul a trimis o adresă informativă la Direcția de Sănătate Publică Iași, în încercarea de a găsi o soluție favorabilă problemei cu care se confruntă
Medicilor pneumologi ieșeni, care se ocupă de bolnavii de tuberculoză „le-a ajuns cuțitul la os”. Aceștia sunt revoltați de bătaia de joc pe care conducătorii responsabili de Sănătate o practică în ceea ce privește anumite afecțiuni. Dr. Adriana Sorete Arbore, șefa Dispensarului TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași mărturisește că sumele primite pentru acești bolnavi sunt “nerușinat de mici”. Medicul spune că numără pastilele și că situația cu care se confruntă este foarte grea. „Finanțarea tuberculozei este insuficientă! Toți banii au fost dirijați către COVID-19. Sumele alocate tuberculozei pe Iași sunt nerușinat de mici în condițiile în care orașe cu incidențe mai mici au primit mai mult. Sunt revoltată și supărată pe cei care au distribuit banii în acest mod. Noi suntem obligați să ne descurcăm, dar cum? Nu știți cum numărăm pastilele. Este COVID-19 dar mai sunt și alte boli!”, a mărturisit aceasta adăugând că, spre exemplu, Bacăul, cu o incidență mai mică la tuberculoză, sau alte orașe, au primit sume mai mari. „Iașul a primit 380.000 de lei din care 90.000 sunt pentru zona Pașcani și 290.000 pentru Iași și Hârlău. Bacăul, în schimb, cu jumătate din cazuri față de Iași a primit cu 30.000 de lei mai mult. De ce această împărțire discreționară? Nu mai spun că au calculat greșit și incidența la Bacău. Au pus 51 la mie când, de fapt, este de 38 la mie”, a mai punctat medicul.
Strigăt de ajutor la DSP
Pentru a solicita sprijin, dr. Adriana Sorete Arbore a depus la Direcția de Sănătate Publică Iași o notă de informare cu privire la situația prin care trec cei care îngrijesc bolnavii de tuberculoză. Medicul mai spune că este nevoit să facă foarte multe, conform procedurilor și protocoalelor de tratament, însă banii nu ajung. „Nu poți spune pacienților că nu ai medicamente sau că nu îi poți ajuta”, mai declară aceasta.
Deși la Spitalul de Pneumoftiziologie nu a ajuns încă un răspuns cu privire la nota de informare trimisă în urmă cu aproape două săptămâni, directorul DSP Iași, dr. Vasile Cepoi spune că a primit documentul și că l-a trimis mai departe la București, la Ministerul Sănătății. Mai mult, acesta dă asigurări că a vorbit ieri telefonic și va veni și majorarea. „Am primit documentul și l-am trimis la București. S-a cerut o majorare, într-adevăr, și le-am explicat celor de la Ministerul Sănătății situația și au spus că va veni o majorare la sfârșitul săptămânii viitoare. Deocamdată, se mai descurcă”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.
În acest moment, la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași sunt 250 de persoane cu tuberculoză în evidență. Din păcate, cazurile cu care se confruntă medicii sunt tot mai grave din cauza pandemiei care a accentuat teama de spital și a făcut ca cei mai mulți să ajungă la medic târziu, în stare gravă.
Tuberculoza se transmite pe cale aeriană și de cele mai multe ori debutează ca o simplă răceală, dar netratată, duce la complicaţii şi chiar la deces. Tratamentul acesteia durează minimum 6 luni. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau