Rezidenţii fug din Moldova
Dimensiune font:
* în urma examenului de rezidenţiat nu s-au ocupat toate posturile libere din spitale * tinerii preferă să renunţe la examen şi să plece în străinătate pentru a profesa * în acest an salariile nu se vor majora, dar Guvernul promite locuinţe pentru rezidenţi
Spitalele din Moldova se confruntă cu o lipsă acută de personal. Salvarea ar fi putut veni de la tânăra generaţie, dar numărul rezidenţilor care au ales să se încadreze în spitalele din Regiunea de Nord-Est a fost la jumătate faţă de solicitări. O explicaţie la faptul că tinerii fug de examenul de rezidenţiat şi aleg străinătatea pentru a profesa este salariul mult prea mic.
S-au ocupat jumătate din locuri la Bacău
La examenul de rezidenţiat din noiembrie 2012, din judeţul Bacău s-au înscris doar 24 de candidaţi, dintre care 15 pentru specialităţi medicale, 8 pentru medicină dentară şi 1 pentru farmacie. Numărul a fost la jumătate faţă de solicitările spitalelor din judeţ, respectiv 48 de locuri. Cele mai multe cereri au venit de la Spitalul din Oneşti, care a dorit 24 de medici, urmat de spitalul din Moineşti cu 17 şi 5 pentru Spitalul Judeţean. Din judeţ, spitalul cu cei mai mulţi rezidenţi este cel din Moineşti. Managerul de aici reuşeşte de fiecare dată să-i convingă pe tinerii care aleg această meserie să se specializeze în spitalul său.
Rezidenţii vin la Suceava pentru locuinţe
În acest an, rezidenţii nu prea au ocolit spitalele din judeţul Suceava. Numai la Fălticeni au fost angajaţi 11 medici rezidenţi, specialişti în Cardiologie, Anestezie şi Terapie Intensivă, Dermato-Venerice, ORL, diabetologie şi farmacie. Directorul unităţii medicale, Vasile Lupu, ne-a explicat că rezidenţii vin la Fălticeni deoarece ştiu că în oraş se construieşte un nou spital. Cât priveşte municipiul Suceava, managerul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou”, Vasile Râmbu, a declarat că medicii lasă Iaşul pentru a-şi desfăşura activitatea în Bucovina. Mai mult, Spitalul Judeţean a încheiat un parteneriat cu primăria pentru a le acorda o serie de facilităţi medicilor tineri şi le pune la dispoziţie apartamente.
Diversitate la Neamţ
La Neamţ, în urma examenului de rezidenţiat, 25 de medici tineri au optat pentru posturile oferite de spitalele din judeţ. Astfel, 10 rezidenţi au optat pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), specialităţile ATI, Cardiologie, Pediatrie, Hematologie, Medicină Legală, Neonatologie, Radiologie, Medicină de Laborator şi farmacie. La Spitalul Municipal Roman au ales să meargă 9 rezidenţi, alţi 4 vor lucra la Bisericani şi doi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. „Sunt mai mulţi rezidenţi faţă de anii anteriori şi acoperă o paletă largă de specialităţi medicale. Tinerii medici sunt angajaţi ai spitalelor pe care le-au ales şi sunt plătiţi de către Ministerul Sănătăţii”, a spus dr. Dan Morenciu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.
* * *
Premierul Victor Ponta a declarat că acestă categorie nu va beneficia de majorări salariale în acest an dar ar putea primi un alt tip de pachet de sprijin care se referă la locuinţă sau la alte avantaje. Un medic rezident câştigă între 900 şi 1.100 de lei.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
will
Jan 31, 2013
este corect ca un inginer sau director de la o firma care detine monopol sa obtina venit lunar de zeci de mii lei si nu raspunde nimeni de incompetenta si un medic rezident sa obtina 1100 ron si sa fie blamati cand se intampla diferite cazuri de malpraxis?si cazurile vor apare in continuare din cauza personalului insuficient,stresul si anumitor lipsuri de materiale si medicamente la care mai contribuie si pacientii care se prezinta pe ultima suta de metri la medic si cer imposibilul ca si cum ar fi un dumnezeu.la noi nu este incurajat controlul anual(periodic)care ar reduce cheltuielile cu medicamente si pacientul ar fi mai responsabil privind sanatatea.daca ar fi renumerati corespunzator dar si sa raspunda pentru cazurile de malpraxis imediat ce sunt constatate,nu sa fie tergiversate cu anii pe la colegiul medicilor pana se prescrie fapta,vom obtine rezultate bune pentru ambele tabere dar acestea necesita timp.
Adauga comentariul tau