Rugăciuni, speranțe și liniște sub ocrotirea Maicii Domnului

maria1-IS
maria2-IS
maria3-IS

Dimensiune font:

| 16-08-2024 09:00

 * mijlocul lunii august aduce cu sine una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul creștin ortodox: Adormirea Maicii Domnului. Această sărbătoare este marcată cu profundă evlavie în întreaga țară * bisericile, mănăstirile și cimitirele din Iași au fost pline de oameni care și-au căutat liniștea și au dorit să celebreze amintirea Fecioarei Maria

Sub cerul senin al unei zile de august, Iașul, la fel ca toate orașele țării, a purtat îmbracă de sărbătoare, celebrând una dintre cele mai îndrăgite și venerate sărbători religioase din calendarul ortodox: Adormirea Maicii Domnului. Această zi sfântă, marcată pe 15 august, nu este doar un moment de reculegere și rugăciune, ci și o ocazie de a împleti tradițiile străvechi cu credințele adânc înrădăcinate în sufletul moldovenilor.

Cimitirele, lăcașuri ale memoriei

La primele ore ale dimineții, cimitirele Iașului au prins viață. Din toate colțurile orașului, oamenii au venit cu buchete de flori, lumânări și ofrande pentru a-și comemora rudele și prietenii trecuți în neființă. Cimitirul „Eternitatea”, unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute locuri de odihnă veșnică din Iași, a devenit aproape un loc de pelerinaj pentru mulți credincioși, la fel ca și Cimitirul „Petru și Pavel”. Pe aleile înguste, printre cruci și pietre funerare, s-a auzit murmurul rugăciunilor, iar mirosul de tămâie s-ai ridicat ușor în aerul cald al dimineții. „Venim aici în fiecare an de Adormirea Maicii Domnului. Este un moment de liniște și pace, când ne rugăm pentru sufletele celor plecați și ne amintim de vremurile bune petrecute împreună. Maica Domnului este cea care ne ascultă rugăciunile și ne dă puterea să mergem mai departe”, a spus Gabriela, o ieșeancă a cărei întreagă familie doarme somnul de veci în cimitirul de pe Moara de Vânt.

În acea zi, cimitirele nu sunt doar locuri ale durerii și tristeții, ci și ale speranței. Oamenii cred că Maica Domnului, prin mijlocirea sa, aduce alinare sufletelor din purgatoriu, deschizându-le porțile către Rai. Această credință adânc înrădăcinată în conștiința colectivă transformă cimitirele în spații ale comuniunii dintre cei vii și cei morți, într-un dialog tăcut, dar plin de semnificație spirituală. „Mă rog în fiecare an la Maica Domnului, de ziua Adormirii. M-a ajutat în cele mai grele momente, în vremuri în care nu mai speram la nimic”, a completat femeia.

Mănăstirea Hadâmbu, spațiul liniștii

După ce și-au cinstit morții, mulți ieșeni și-au îndreptat pașii către mănăstirile din jurul Iașului, una dintre cele mai căutate fiind Mănăstirea Hadâmbu. Așezată într-un cadru natural de o frumusețe rară, mănăstirea este un loc de pelerinaj pentru mii de credincioși, care vin aici cu speranța că rugăciunile lor vor fi ascultate.

În ziua de Adormirea Maicii Domnului, curtea mănăstirii a devenit neîncăpătoare. Mulțimea s-a adună în jurul bisericii, împodobite cu flori, a ascultat  în liniște Sfinta Liturghie, apoi binecuvântarea starețului Nicodim, care a trecut pe la toți oamenii sosiți la închinare. Le-a mulțumit, apoi le-a amintit de hramul lăcașului, care va avea loc tot la o sărbătoare a Sfintei Marii, pe 8 septembrie, când va onora și o slujbă specială pentru elevii care vor începe școala. „Vă așteptăm cu drag la slujbă, apoi la hram. Ne dorim să fim împreună în astfel de momente frumoase”, a spus starețul Nicodim, în timp ce corul mănăstirii cânta imnuri închinate Maicii Domnului, iar ecourile s-au pierdut în văzduhul senin, amplificând atmosfera de sacralitate. „Am venit aici pentru a-i mulțumi Maicii Domnului pentru ajutorul pe care mi l-a dat în momentele grele. Anul trecut, m-am rugat pentru sănătatea mamei mele, care era foarte bolnavă. Am promis că, dacă se va face bine, voi veni în fiecare an la Hadâmbu. Și iată-mă aici, cu inima plină de recunoștință”, a spus Ana, o tânără sosită din nordul țării pentru a aduce mulțumire Fecioarei Maria.

Credințe și speranțe adânc înrădăcinate

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este un prilej de reflecție asupra relației omului cu divinitatea și cu propria existență. Pentru mulți, această sărbătoare este și un moment de întoarcere la valorile esențiale, la tradițiile care au definit de-a lungul secolelor identitatea spirituală a românilor. Credința în puterea protectoare a Maicii Domnului, în rolul său de mijlocitoare între om și Dumnezeu, este o constantă în viața multor generații. Prin ritualuri și rugăciuni, oamenii își exprimă nu doar respectul față de această figură maternă, ci și speranța că, indiferent de greutățile vieții, vor găsi întotdeauna alinare și sprijin în brațele sale ocrotitoare. Sărbătoarea Maicii Domnului este un tablou vibrant al credinței și speranței, un moment de comuniune între generații și între lumi, în care tradițiile vechi și nevoile moderne se întâlnesc într-o armonie profundă. Această zi de august rămâne astfel nu doar o celebrare religioasă, ci și un prilej de introspecție, de regăsire a liniștii interioare și de reafirmare a valorilor spirituale care ne definesc pe fiecare.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Dotări cu aparatură de ultimă generaţie la Institutul Regional de Oncologie Iași printr-un proiect cu fonduri UE
14/11/2024 00:27

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi implementează un proiect finanţat cu fonduri nerambursabile in valoare de de peste 67,8 milioane de lei, prin care se vor achiziţiona peste 170 de echipamente de ...

Două dosare DNA pentru Eusebiu Diaconu: Angajare dubioasă și achiziții frauduloase la Căminul de Bătrâni din Bacău
14/11/2024 00:20

Fostul consilier local Eusebiu Diaconu se află intr-o situatie tot mai complicată, fiind cercetat de procurorii DNA Bacău pentru constituirea unui grup infractional organizat in legătură cu achizitiile de ...

La un pas de carnagiu pe un drum din judeţ. Planul Roşu a fost activat
13/11/2024 20:40

* in urma ciocnirii dintre un autoturism si un microbuz scolar cu 14 elevi, la Ciortesti, au rezultat două victime, un bărbat in varstă de 44 ani şi o fată in varstă de 15 ani, care a suferit un traumatis ...

De Ziua Națională, Primăria va preda cheile apartamentelor sociale
13/11/2024 20:40

Primăria Municipiului Iasi face in această perioadă ultimele lucrări si demersuri pentru finalizarea blocurilor de locuinte sociale si convenabile C1 si C2 din zona Grădinari. Acestea vor fi predate către ...

Aparatură de ultimă generaţie pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor oncologici
13/11/2024 20:38

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi implementează proiectul „ONCO-PERFMED - Performanţă pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iaşi”, finanţat cu fonduri neramb ...

Primarul Iașului: „Voi interzice circulația mașinilor în caz de ninsori abundente”
13/11/2024 20:37

* „Pentru unii vin alegerile, pentru mine vine iarna. Încălzirea orasului si pregătirea pentru deszăpezire sunt principalele actiuni pe care le acum acum. Suntem pregătiti in functie de cum vine ...

Firmele de utilități, somate să închidă șantierele și să refacă domeniul public afectat de lucrări
13/11/2024 20:36

  * „În ultima lună au fost date 44 de somatii pentru refacerea domeniului public ca urmare a interventiilor pentru remedierea avariilor ori pentru executarea unor lucrări de extinderi, bran ...

Generația Z schimbă jocurile muncii în companii
13/11/2024 17:44

În era transformării digitale, o nouă generatie de tineri pătrunde in campul muncii, aducand cu sine o suită de asteptări, valori si aspiratii care redesenează peisajul organizational. Generatia Z, ...

Mâinile care rezistă. Meseriile tradiționale supraviețuiesc cu greu în fața valului de automatizare
13/11/2024 15:24

În timp ce automatizarea continuă să remodeleze peisajul economic, viitorul muncii manuale pare mai putin previzibil. Pentru unii, tehnologia este o unealtă care le permite să isi ducă mai departe mu ...

  Lansare de carte umoristică la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
13/11/2024 14:27

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi organizează, in colaborare cu Societatea Scriitorilor Fără Frontiere, un eveniment special de lansare a cărtii „No, ghini!” semnată de e ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei