Schimbarea la faţă a pieţelor din oraş!
Dimensiune font:
Săptămâna aceasta, la piaţa Alexandru cel Bun începe montarea de panouri fotovoltaice care vor asigura un procent din consumul energetic al pieţei * anterior, acoperişul a fost reparat, tarabele au fost vopsite sau înlocuite, iar toaletele au fost igienizate * mai mult, Piaţa Dacia a fost reactivată, devenind un punct de atracţie pentru ieşeni, în timp ce la Piaţa Nicolina au fost înlocuite vitrinele frigorifice
Păstorită, ani buni, de o conducere indolentă, SC EcoPiaţa Iaşi traversează o perioadă marcată de schimbări. Noua conducere şi-a propus să transforme din temelii aspectul pieţelor ieşene şi condiţiile de comercializare a produselor, în paralel cu o politică managerială menită a aduce societatea pe un profit mult mai consistent decât cel gândit de foştii directori. Este meritul lui Radu Botez, care, la scurt timp după votarea bugetului societăţii a decis să aloce fonduri proprii pentru îmbunăţirea condiţiilor din pieţe.
Cele mai mari şi mai evidente transformări se văd şi se vor vedea în continuare la Piaţa Alexandru cel Bun, cea mai mare din oraş şi, implicit, cu cele mai mari consumuri. În această săptămână va începe montarea panourilor fotovolatice, care vor asigura parţiual independenţa energetică a pieţei. Directorul EcoPiaţa spune că măsura survine după ce întreaga piaţă a trecut printr-un amplu proces de modernizare. „Începem montarea primului set de panouri fotovolatice care vor asigura un procent important din consumul general al pieţei. Vor fi 46 astfel de panouri. Dar înainte de aceasta am reabilitat acoperişurile pe care vor fi montate panourile. De fapt, întreaga piaţa a fost reabilitată în sensul că au fost aduse tarabe noi, au fost curăţaţi şi vopsiţi stâlpii, toaletele au fost igienizate”, spune directorul EcoPiaţa. În total, au fost alocaţi peste un milion de lei pentru modernizarea pieţelor, jumătate din sumă fiind „înghiţită” de Piaţa Alexandru cel Bun.
Modernizările nu sunt singurale întrucât conducerea EcoPiaţa a implementat măsuri vizându-i pe producătorii autohtoni, care trebuie încurajaţi să-şi vândă mărfurile în pieţele din oraş. Aşa au apărut în pieţe aparate care măsoară nivelul pesticidelor, a nitraţilor şi a radiaţiilor din produsele care se vând în pieţe.
Suport din partea aleşilor locali
Unul dintre cei mai activi consilieri locali în ceea ce priveşte modernizarea pieţelor este local Mugurel Laicu (PSD). „Propun achiziționarea de mese fabricate din panouri de PVC extrudat de înaltă densitate, pentru comercianții din hala de legume și fructe a Piețelor Alexandru cel Bun şi Nicolina. Pe lângă aspectul plăcut pe care acestea îl au, sunt și foarte rezistente la razele ultraviolete, variații de temperatură sau șocuri mecanice. În afară de funcția de expunere a fructelor sau a legumelor, acestea dau comercianților și posibilitatea depozitării în siguranță a mărfii, fiind prevăzute cu un compartiment special”, spune Laicu. Acesta mai susţine că un acoperiș de policarbonat transparent ar da o cu totul altă faţă pieţelor. „De asemenea , halele de legume și fructe de pe raza municipiului Iaşi vor avea un aspect mult mai curat și luminos în urma montarii unor acoperișului de policarbonat transparent. Aceste lucruri se pot realiza imediat cu fonduri deja alocate în actualul buget local”, susţine consilierul social-democrat.
A mai rămas de eliminat samsarii pieţelor
La toate acestea se adaugă faptul că municipalitatea lucrează la proiect menit a uniformiza în toate locaţiile deţinute de EcoPiaţa conceptul de pieţe ţărăneşti. „Lucrăm la un nou regulament al pieţelor. Vrem să scoatem toţi comercianţii ilegali de mărfuri care se dau drept producători. Este una dintre temele pe care mi le-am asumat şi până la sfârşitul mandatului nu va mai intra niciun traficant de produse agricole în numele producătorului agrocol. Vreau să ajungă la urechile tuturor că va fi supus în dezbatare publică regulamentul modificat în pieţe prin care comercianţii de produse de tip legumicol să fie foarte clar diferenţiaţi de cei care fac comerţ cu respectivele produsee. Producătorii vor avea prioritate maximă”, a spus primarul Mihai Chirica.
Edilul-şef mai spune că, în atare situaţie, rolul direcţiilor agricole va deveni extrem de important. Primarul face referire la statul de producător agricol pe care direcţiile amintite îl atribuie şi care ar trebui acordat în urma unor verificări temeinice. „Vom îndepărta speculanţii şi printr-o colaborare mai strânsă pe care aş dori să o am cu Direcţia Agricolă Iaşi. În sensul în care dintr-o mie de metri pătraţi de roşii nu poţi scoate 10 tone aşa cum se întâmplă acum. Dintr-o mie de metri pătraţi pe care declari că îi ai la Buzău, Galaţi sau Tg. Frumos, scoţi atât cât poţi scoate, nu vinzi două veri. Ba mai mult, vii şi vinzi pe timp de iarnă, când tu nu ai nici măcar un siloz”, a mai spus primarul. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau