Se aglomerează din nou spitalele COVID din Iaşi
Dimensiune font:
* „Avem toată paleta de medicamente pe care am putea să o dorim la ora aceasta pentru aceşti pacienţi. Am primit 30 de flacoane de Redemsivir. Din partea Ministerului Sănătăţii am primit truse pentru recoltare şi transportul probelor pentru infecţia cu SARS COV2. Ne-am dori să lucrăm mai relaxat în ceea ce priveşte numărul de paturi libere, pentru a putea face aşa numitele dezinfecţii retrograde”, mărturisea ieri prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase
De la începutul pandemiei până în momentul de faţă, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva” Iaşi au fost îngrijiţi peste 2.000 de pacienţi confirmaţi cu infecţie cu SARS COV2. La aceştia se adaugă 237 de pacienţi care au fost văzuţi în triajul spitalului de Boli Infecţioase şi orientaţi către celelalte spitale suport. „Este vorba despre Spitalul CFR cu care am lucrat în perioada cea mai lungă de timp şi cu care lucrăm foarte bine. De asemenea, la Spitalul de Recuperare şi, mai nou, la Spitalul Militar. La terapie intensivă au ajuns peste 100 de pacienţi infectaţi cu COVID-19. Ne-au ajutat şi colegii de la Spitalul de Neurochirurgie care au un Compartiment de Terapie Intensivă special amenajat în sprijinirea pacienţilor infectaţi cu COVID19”, a declarat prof.dr.Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
În momentul de faţă, la această unitate medicală se lucrează la parametri maximi, la fel ca în toate spitalele suport. În ultima zi au fost confirmate 71 de infectări cu COVID-19. „Azi dimineaţă erau doar trei locuri libere la noi în spital, aşteptam să se facă externări la Spitalul CFR. La Spitalul Militar şi la Spitalul de Recuperare nu avem locuri libere. Din nefericire, judeţul Iaşi se situează pe locul trei la nivel de ţară din cauza numărului de infectaţi. Ne este greu să manageriem situaţia din punct de vedere al locurilor libere, în mod special al locurilor libere care ar necesita şi tratament cu oxigen. Nu mă refer la pacienţii care trebuie internaţi la terapie intensivă, ci la pacienţi care nu necesită terapie intensivă dar sunt dependenţi de administrare de oxigen”, a spus dr. Dorobăţ.
În ciuda gradului ridicat de ocupare, şi a faptului că personalul medical este epuizat după atâtea luni de muncă din cauza măsurilor de precauţie suplimentare pe care trebuie să le ia, spitalul se poate lăuda că are medicaţia necesară bolnavilor cu COVID-19. „Avem toată paleta de medicamente pe care am putea să o dorim la ora aceasta pentru aceşti pacienţi. Am primit 30 de flacoane de Redemsivir. Din partea Ministerului Sănătăţii am primit truse pentru recoltare şi transportul probelor pentru infecţia cu SARS COV2. Ne-am dori să lucrăm mai relaxat în ceea ce priveşte numărul de paturi libere, pentru a putea face aşa numitele dezinfecţii retrograde. Acolo unde a fost internat un pacient cu SARS COV2 trebuie o atenţie şi o dezinfecţie sporită. Fiind un spital pavilionar am avut această posibilitate. Din cauza numărului mare de pacienţi nu am mai dezinfectat pavilioanele într-un ritm corespunzător. Trebuie să fim foarte atenţi ca să nu apară suprainfecţii cu germenii bacterieni în special la nivelul aparatului respirator. O infecţie la nivelul aparatului respirator de etiologie mixtă, adică infecţia cu noul coronavirus la care se poate adăuga infecţia bacteriană nu ar fi o evoluţie favorabilă pentru pacientul respectiv”, a spus Carmen Dorobăţ.
Au apărut focarele familiale
În ultimele 24 de ore nu s-a constatat prezenţa vreunui nou focar, dar au apărut aşa zisele focare familiale. Epidemiologii de la Direcţia de Sănătate Publică spun că petrecerea timpului liber cu familia în concediu este unul din factorii apariţiei acestui nou fenomen.
Din cele 71 de noi cazuri de infectare cu COVID19 înregistrate în ultimele 24 de ore, 6 teste pozitive provin de la persoane din alte judeţe, dar care au domiciliul în judeţul Iaşi; 4 teste pozitive provin de la persoane care necesită dializă sau tratament oncologic; 4 teste pozitive provin de la pacienţi aflaţi în carantină, simptomatici, recoltaţi de SAJ la solicitarea DSP Iaşi; 29 de teste pozitive provin de la persoane care au ajuns ca pacienţi în Unităţile de Primiri Urgenţe pentru diverse intervenţii; 28 de teste pozitive provin de la persoanele care au realizat testul contra cost, la cerere, sub diverse motive.
„Constatăm apariţia unor focare familiale – un efect al concediilor şi relaxării în privinţa respectării măsurilor de protecţie. Probabilitatea transmiterii infecţiei a crescut şi din cauza mobilităţii sociale ridicate, în special din cauza concediilor”, precizează cei de la DSP Iaşi.
Epidemiologii spun că eliberează şi comunică zilnic peste 100 de decizii de carantină şi izolare. „Concluzia este că trebuie să fim foarte precauţi şi atenţi la transmiterea comunitară. Factorul decisiv în evoluţie rămâne modul în care sunt respectate măsurile: purtarea măştii de protecţie care să acopere nasul şi gura; păstrarea distanţării fizice; igienizarea frecventă a mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor”, afirmă cei de la DSP.
Până ieri, la Iaşi fuseseră înregistrate 2.492 cazuri COVID (71 în ultima zi), 1.920 pacienţi au fost vindecaţi şi externaţi, iar 87 au decedat. La acesată dată, Iaşul are 485 cazuri active COVID-19. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau