Se golesc căminele de bătrâni...
Dimensiune font:
Comparativ cu alţi ani, când cererile erau cu greu onorate, anul acesta cele două cămine pentru vârstnici din municipiul Iaşi dispun, fiecare, de câte 50 de locuri libere dintr-un total de 325 de locuri * Motivele? „Pe de o parte sunt reguli extrem de clare, în sensul că fiecare locatar trebuie să fie apt pentru a se deplasa. Însă principalul element îl constituie propietăţile. Mulţi deţin locuinţe, pe care nu doresc să le înstrăineze, iar din acest motiv nu sunt eligibili în a ocupa un loc în cămin”, spun şefii DAS
În Iași, Primăria deține două cămine pentru vârstnici: Sfinții Constantin și Elena și Sfânta Cuvioasa Parascheva. În ambele instituţii, contribuția rezidenților este cuprinsă între 750 și 850 lei, în vreme ce în al doilea azil există şi posibilitatea cazării pensionarilor în garsoniere, situaţie în care aceştia plătesc 1.200 lei. Restul până la valoarea costului lunar pentru fiecare persoană găzduită (2.900-3.000 lei) este suportat de municipalitate. „Nu prea avem vârstnici cu pensii mai mari de 2.000 lei, situaţie în care taxa ar fi de 60% din cuantumul pensiei”, spune Luminiţa Munteanu, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Iaşi.
Comparativ cu alţi ani, când cererile erau cu greu onorate, anul acesta cele două cămine dispun, fiecare, de câte 50 de locuri libere dintr-un total de 325 de locuri. „Sunt mai multe motive care explică această situaţie. Pe de o parte sunt reguli extrem de clare, în sensul că fiecare locatar trebuie să fie apt pentru a se deplasa. Însă principalul element îl constituie propietăţile. Mulţi deţin locuinţe, pe care nu doresc să le înstrăineze, iar din acest motiv nu sunt eligibili în a ocupa un loc în cămin”, mai spun şefii DAS.
Mască şi igienă maximă
Din fericire, pandemia a ocolit cele căminele din Copou şi Bucium. Pe de o parte este şi consecinţa măsurile luate în interiorul celor două cămine, şi aceasta încă din luna martie. Vorbim aici de igienă maximă, de purtarea obligatorie a măştii în interiorul clădirii, anunţarea oricărei vizite şi monitorizarea ieşirilor fiecărui locatar. „În plus, cei care solicită acum un loc în cămin trebuie să facă în prealabil un text COVID 19”, mai spun oficialii DAS.
Unitatea medico-socială din Răducăneni, exemplu de bună practică
În judeţ, situaţia este diferită. Comparativ cu căminele din municipiu, bătrânii din mediul rural sunt adăpostiţi în centre medico-sociale. „Venitul fiecărui pensionar nu constituie o condiţie pentru a fi primit aici. Dimpotrivă. Sunt cazate persoanele vârstnice cu pensii mici, dar care, atenţie, au probleme medicale sau sociale”, spune Corneliu Melinte, şeful Unităţii Medico-Sociale Răducăneni, unitate subordonată Consiliului Judeţean Iaşi, care asigură cea mai mare parte a cheltuielilor de funcţionare. În prezent, din 55 de locuri sunt ocupate 54, toţi locatarii beneficiind de asistenţă medicală permanentă, 24 ore din 24.
Nici aici nu au fost probleme legate de infectări cu noul virus. „Noi am stat izolaţi încă din luna martie, când a început pandemia. Dezinfectăm zilnic, controlăm accesul ăn incintă, iar vizitele sunt permise doar în afara unităţii, într-un mediu controlat şi respectându-se regulile de distanţare fizică. Pe de altă parte, faptul că locatarii noştri nu ies din unitate decât atunci când au o urgenţă medicală, o spitalizare de exemplu sau o vizită la stomatolog, ne ajută în ceea ce s-ar numi reducerea riscului unor infectări”, mai spune şeful unităţii. Tudor DAMASCHIN
* * *
O contribuţie majoră la reducerea numărului de infectări a avut-o şi DSP Iaşi, care a retestat periodic cele 1.495 de persoane din căminele pentru persoane vârstnice şi centrele rezidenţiale din judeţ. La ultimele analize, au ieşit pozitiv doar trei persoane, după ce în luna mai mai fuseseră depistate alte 12 persoane infectate, din cinci centre. Este vorba, însă, doar de centre rezidenţiale şi nu de căminele pentru bătrâni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau