Se pregăteşte eficientizarea energetică a şcolilor din oraş
Dimensiune font:
Sunt vizate 14 unităţi de învăţământ şi un total de 28 de clădiri din oraş
Primăria Municipiului Iași pregătește demararea unui program de lucrări de reabilitare și eficientizare termică la 14 unități școlare, respectiv la 23 de clădiri, cu o suprafață totală de 35.818,45 metri pătrați. Valoarea totală a programului este estimată la 24 de milioane de lei, iar în prezent fondurile sunt asigurate prin împrumut în sumă de 21 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), împrumut a cărui contractare a fost aprobată de Consiliul Local pe 30 aprilie 2020. „Educația este o prioritate pentru mine, ca primar, și, de aceea, am decis să începem cât mai repede acest program de modernizare a infrastructurii școlare. Intenția noastră este să începem lucrările cu fonduri împrumutate de la BERD, iar apoi să decontăm lucrările cu fonduri europene prin Cadrul financiar multianual 2021 - 2027 sau Mecanismul european de redresare și reziliență, care includ linii de finanțare pentru acest tip de investiții”, a precizat primarul Mihai Chirica.
Unde se vor desfăşura lucrările
Unitățile de învățământ propuse spre reabilitare termică sunt:
Grădinițele cu program normal nr. 11 (strada Decebal, nr. 25 bis) și nr. 21 (șoseaua Națională, nr. 64), Grădinițele cu program prelungit nr. 9 (strada Otilia Cazimir, nr. 31) și nr. 25 (strada Argeș, nr. 5), Școlile Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” (strada Buridava, nr. 10), „Elena Cuza” (stradela Canta, nr. 10) și „George Coșbuc” (strada Prof. I. Simionescu, nr 16), Liceul Tehnologic „Petru Poni” (bulevardul Socola, nr. 110), Liceul Teoretic „Waldorf” (Calea Chișinăului, nr. 132 bis), Colegiile Tehnice „I. C. Ștefănescu” (bulevardul Socola, nr. 51-53), „Dimitrie Leonida” (bulevardul Socola, nr. 188-190), Transporturi și Construcții (bulevardul Socola, nr. 82), Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” (strada M. Sturdza, nr. 43) și „Mihail Sturdza” (strada M. Sturdza, nr. 2).
Pe lângă reabilitarea și eficientizarea termică la cele 14 unități școlare, împrumutul de 21 de milioane de euro de la BERD este destinat și susținerii lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a cinematografului Dacia, precum și lucrărilor de modernizare a depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia.
O altă sursă de energie la CET
În cadrul Planului de Acţiune pentru Energie Durabilă şi Climă, aflat pe masa consilierilor locali în şedinţa din această săptămână, se urmăreşte crearea unei noi capacităţi de producere a energiei termice din sursă geotermale, iniţiativă unică şi de referinţă în eficientizarea sistemelor termoenergetice şi reducerea preţului de vânzare către agenţii economici şi mai ales, către populaţie. „Proiectul se încadrează în prevederile Directivei 2012/27/UE, din 25 octombrie 2012 privind eficienţa energetică şi implicit în strategia europeană Energie 2020. De asemenea, proiectul se încadrează în prevederile Directivei (UE) 410/2018 de modificare a Directivei 2003/87/CE în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de C02 şi a sporirii investiţiilor în acest domeniu”, spun reprezentanţii Primăriei.
Prin realizarea proiectului propus se vor obţine mai multe efecte. În primul rând, este vorba de reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (C02). Apoi, se asigură energia termică către populaţie la un preţ sustenabil în raport cu venitul minim pe gospodărie, în condiţiile liberalizării preţului energiei în Romania. Nu în ultimul rând, sistemul de încălzire centralizat (SACET) poate recâştiga interesului populaţiei şi, implicit, ieşenii pot reveni la agentul termic furnizat de Veolia Iaşi.
Cum va funcţiona sistemul
Energia geotermală de suprafaţă este energia stocată sub formă de căldură în scoarţa solidă a pământului şi care, până la adâncimi de 100 - 120 metri, are temperatura în plaja 14-16 grade Celsius. Extragerea acestei călduri din pământ este posibilă folosind pompele de căldură geotermale de tip reversibil. „Pompele de căldură sunt maşini termice capabile să transfere căldură de la o sursă de joasă temperatură la o sursă de înaltă temperatură. Acestea folosesc un fluid frigorific prietenos cu mediul ambient care realizează un ciclu închis cu următoarele etape succesive: etapa de evaporare la temperatură joasă a pământului, urmată de o comprimare de vapori care foloseşte un compresor acţionat electric, care ridică temperatura vaporilor la o temperatură de peste 120 °C, urmată de o condensare de vapori la valori de până în 65°C, pentru ca în final, prin laminare lichidul frigorific să revină la starea iniţiala. Aşadar evaporarea se realizează pe baza unui lichid, de obicei apa în circuitul primar al pompei de căldură, apă care circulă între un schimbător de căldură implantat în sol care realizează creşterea temperaturii apei de la cca. 5-7°C la cca. 10-12°C, la revenirea în circuitul primar al pompei de căldură, acolo unde evaporatorul pompei de căldură preia cei 5 °C câştigaţi în pământ”, se arătă într-un studiu realizat la comanda operatorului de termoficare. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau