Se propagă o nouă viitură - Prutul creşte cu cinci centimetri pe oră
Dimensiune font:
Din cauza precipitațiilor căzute în ultimele zile pe teritoriul Ucrainei, în prezent se propagă o nouă viitură pe râul Prut care, conform estimărilor efectuate atât de către hidrologii români și specialiștii Apelor Române, cât și de omologii din Ucraina va depăși cotele de pericol.
Ieri la amiază, pe râul Prut, la stația hidrometrică Oroftiana, cota de pericol s-a depășit cu 112 cm și tendința este în creștere, la stația hidrometrică Rădăuți Prut depășire cu 110 cm cota de inundații - tendința de creștere, iar la stația aval Stânca Costești – depășire 14 cm cota de pericol.
În urma avertizărilor din Ucraina, autoritățile române au dispus distribuirea a 20.000 de saci din stocul de apărare către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență care vor ajunge la localnici pentru protejarea proprietăților din zonele joase ale localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut.
ABA Prut-Bârlad va trimite în această zonă și o echipă de intervenție rapidă care alături de personalul SGA Botoșani vor fi pregătiți să instaleze și panourile mobile de apărare împotriva inundațiilor în zonele care trebuiesc apărate. De asemenea, prefectul județului Botoșani a solicitat Apelor Române trimiterea în zonă a unor utilaje pentru transportul de nisip care va fi utilizat la umplerea acestor saci.
Acumularea Stânca-Costești este pregătită să preia vârful de viitură care se va forma pe râul Prut.
ABA Prut-Bârlad avertizează populația să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu), utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în această perioadă, în zonele aflate sub avertizări, în special cod roșu și cod portocaliu.
Totodată, s-a prelungit codul roșu hidrologic emis de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor până vinery, la ora 24, pe cursul de apă Prut – sector amonte Acumularea Stânca-Costeşti (judeţul Botoşani).
Dezastrul a ajuns la Hudești
O suprafaţă de 500 de hectare de păşune şi terenuri agricole de pe raza localităţii Baranca, din comuna Hudeşti, a fost inundată ca urmare a ieşirii din matcă a râului Prut. „Prutul creşte cu cinci centimetri pe oră, ceea ce înseamnă că este posibil să mai avem terenuri inundate. Sperăm ca apa să nu afecteze gospodăriile”, a afirmat primarul Viorel Atomei.
Nivelul Prutului a crescut atât de mult încât apa a ajuns în apropierea mai multor gospodării, iar ca măsură preventivă autorităţile locale au dispus evacuarea a 19 locuinţe din Baranca. Astfel, au fost nevoite să părăsească locuinţele 81 de persoane, dintre care 47 adulţi şi 34 de copii. „Oamenii sunt înţelegători, s-au evacuat şi s-au retras în zonele neinundabile. Toată lumea a fost cooperantă şi nu am avut probleme, mai ales că toţi au experienţa din 2008, când Prutul le-a inundat casele”, a adăugat primarul din Hudeşti.
Localnicii au scos din case bunurile de valoare, dar şi zeci de animale şi sute de păsări. „Trebuie să fim precauţi şi să ieşim. Am scos totul de ieri. Am scos ce e principal, aparatură electronică, de uz casnic, le-am dus la deal, unde avem loc de refugiu. Noi de acum ne-am obişnuit. Nu e prima dată. A mai fost aşa Prutul. A fost în 1969, a mai fost în 2008. Restul ce a mai rămas le-am ridicat în pod, le-am ridicat la înălţime”, a mărturisit Stelică Iacob, unul dintre localnicii evacuaţi din calea Prutului. Nicolae DRUMEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau