Se schimbă „regulile jocului” pentru asistații social
Dimensiune font:
Aproape 300 de ieşeni primesc venit minim garantat * este vorba de 219 lei de persoană, cifră valabilă la nivelul lunii decembrie 2022 * de la 1 septembrie 2023, venitul minim garantat se transformă în venitul minim de incluziune * pentru obţinerea venitului minim de incluziune, cererile vor trebui depuse până pe 31 august 2023
La Iaşi, în fiecare an este actualizat planul de acţiune vizând repartizarea orelor de muncă către beneficiarii de venit minim garantat. Aceştia au obligaţia de a presta, lunar, un număr de ore: 10 ore pentru persoana singură, 17 ore pentru familia compusă din doi membri, 24 ore - familia cu 3 membri, 30 de ore - familia compusă din patru persoane şi 40 ore în cazul familei compusă din cinci persoane. „Pregătirea profesională şi starea de sănătate îngrădesc într-o anumită măsură accesul beneficiarilor de venit minim garantat la piaţa muncii calificate, pentru majoritatea acestora nivelul de pregătire fiind muncitor necalificat. Tipurile de activităţi ce pot fi prestate sunt întreţinere/curăţenie spaţii cu destinaţia de birouri, curăţenie stradală, a căilor de acces, a locurilor de joacă, întreţinerea spaţiilor verzi, plantări de arbori şi arbuşti, salubrizarea pieţelor, târgurilor, oboarelor, lucrări de decolmatare a şanţurilor. Ca unităţi partenere propunem Salubris, Servicii Publice, DAPPP, AJOFM, AJPIS, Curtea de Apel Iaşi, Tribunalul Iaşi, Judecătoria Iaşi, Primăria Iaşi, Casa Judeţeană de Pensii, DAS Iaşi şi unităţile de asistenţă socială din subordinea acesteia precum şi organizaţiile nonguvernamentale partenere în programele sociale ale municipalităţii”, se arată într-o notă a municipalităţii.
În acest moment, există 81 de beneficiari ai venitului minim garantat apţi de muncă, dintre care 52 efectuează orele cerute în lege. Însă numărul lor este de patru ori mai mare. În decembrie 2022, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi a făcut plăţi către 282 de persoane, în valoare totală de 62.000 lei, ceea ce înseamnă o medie de 219 lei/persoană. Diferenţa de 200 de persoane se compune din mame cu copii cu vârstă mai mică de 7 ani, care, potrivit legii, nu prestează, persoane inapte de muncă (acestea deţin certificate de incapacitate de muncă) şi persoane care au împlinit vârsta de pensionare.
Se schimbă regulile anul acesta
Schimbarea semnificativă a regulilor referitoare la acordarea venitului minim garantat și a alocaţiei pentru susţinerea familiei au primit o nouă amânare, de data aceasta până în septembrie 2023. Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune a apărut în Monitorul Oficial în noiembrie 2016 și era programată inițial să intre în vigoare la data de 1 aprilie 2018. Totuși, prin intermediul mai multor ordonanțe, termenul de aplicare a fost mutat succesiv până a ajuns să fie 1 aprilie 2022. Anul trecut, însă, OUG 130/2021 a stabilit o amânare până la 1 septembrie 2023, când venitul minim garantat se transformă în venitul minim de incluziune. Concret, potrivit prevederilor din Legea 196/2016, autorităţile vor reuni venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune. Prin urmare, acesta din urmă va fi compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare: ajutorul de incluziune şi ajutorul pentru familia cu copii.
Pentru obţinerea venitului minim de incluziune, cererile vor trebui depuse între până pe 31 august 2023. Inițial, Legea 196/2016 includea și echivalentul actual al ajutorului pentru încălzirea locuinței (era numit supliment pentru locuire), dar acesta a fost mutat în Legea 226/2021 și pus în aplicare în 2021. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau