Şefii CJ au luat foc: „Rafila minte!”
Dimensiune font:
Ultimele afirmaţii ale ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, referitoare la proiectul Institutului Regional de Boli Cardiovasculare din Iaşi, care nu a fost inclus printre proiectele finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), i-a pus pe jar pe şefii CJ Iaşi. În timpul discuţiilor, ministru a spus încă o dată că proiectul pentru Institutul Inimii a fost supraevaluat de cei care au făcut proiectul. O altă nemulţumire a ministrului Rafila a fost că investiţiile pentru această unitate medicală sunt mult mai mari decât pentru o unitate medicală de acelaşi fel care urmează să fie construită în Bucureşti, spre exemplu. „Consiliul Judeţean ştia de la început. Guvernul României a aprobat o hotărâre care limita finanţarea la 200 de milioane de euro. Dânşii au venit cu un proiect care a depăşit această sumă, substanţial. Şi au mai fost anumite constatări de la nivelul Comisiei Europene, care a examinat proiectul de aici: costurile acestui proiect, comparativ cu proiectul de la Bucureşti, şi nu mă refer la dimensiunea proiectului care la Iaşi era de două ori mai mare, ci mă refer la costurile care reveneau pentru un pat de spital, se apropia aici, la Iaşi, de 1 milion de euro, ceea ce era mult mai mult faţă de costurile care erau pentru un Institut cu un profil similar”, a spus ministrul Rafila.
De cealaltă parte, oficialii CJ spun că informațiile promovate în spațiul public de oficialul Ministerului Sănătății sunt eronate. „În HG 1237/2022 privind aprobarea Programului naţional de investiţii în infrastructura de sănătate, aferent ţintei 377, componenta 12 – Sănătate, printre Criteriile de eligibilitate se stabilește: încadrarea propunerii de investiţii în bugetul maxim de 199,99 milioane euro fără TVA, aferent finanţării din PNRR. Prin cererea de finanțare depusă, solicitarea de finanțare din PNRR este de 887.942.450 lei, fără TVA (respectiv 179.451.193,46 euro, adică 60% din bugetul total al proiectului). O dovadă a faptului că prin HG nu s-a stabilit o valoare maximă a proiectului de 200.000.000 euro, este faptul că în lista celor 27 de proiecte finanțate se găsesc cel puțin două spitale care depășesc această valoare și trei proiecte care solicită prin PNRR mai mult decât prin proiectul depus de CJ Iași”, se apără şefii CJ Iaşi.
Preţul plătit pentru consulanţă: 1,6 milioane de euro şi nu 60 milioane de euro
Rafila a spus mai spus că una dintre cele mai mari probleme ale proiectului Institutului Inimii de la Iaşi este legată de sumele de bani date pentru consultanţă. „Există o parte de consultanţă foarte mare în contractul acesta de la Iaşi, de 60 de milioane de euro. E o sumă pe care nu am mai regăsit-o la niciun proiect din niciun spital din PNRR. Totuşi, 60 de milioane de euro consultanţă pentru ca să faci un spital, pentru care exista studiu de fezabilitate, sincer să fiu, e oarecum original”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Conform celor de la CJ Iaşi, suma menţionată de Rafila este de aproape 40 de ori mai mare decât cea reală. „În cadrul Devizului General întocmit de proiectant la faza de Studiu de Fezabilitate au fost estimate costuri pentru toate categoriile de cheltuieli care trebuiesc efectuate pentru ducerea la îndeplinire a proiectului. Pentru capitolul 3.7 Consultanță valoarea estimată este de 1.638.216 euro, fără TVA. Nu înțelegem cum au ajuns oficiali ai Ministerului Sănătății să promoveze suma precizată mai sus. Nu înțelegem cui folosesc aceste declarații făcute acum, cu atât mai mult cu cât ele nu sunt conforme cu realitatea. Dacă oficialii din Ministerul Sănătății cred în ceea ce afirmă îi rugăm să pună pe hârtie aceste declarații și să răspundă astfel la plângerea prealabilă pe care Consiliul Județean Iași a formulat-o în data de 23.03.2023, rămasă fără răspuns până la această dată, oferind astfel ocazia să continuăm în instanță demersul nostru”, spun oficialii CJ Iaşi. Aceştia mai spun că toate sumele sunt estimative, valoarea lor rezultând din licitațiile ulterioare, iar prin comparație Devizul General de la Spitalul Regional de Urgențe Iași prevede la capitolul 3.7 Consultanță valoarea estimată este de 2.467.238 euro, fără TVA.
Consens asupra unui singur lucru: institutul poate fi realizat prin alte mecanisme de finanţare
Singura afirmaţie asupra căruia cele două părţi sunt de acord o constituie vestea dată de Rafila, care spune că mai există o şansă pentru construirea Institutului Inimii în Iaşi. „Acum avem Programul Operaţional pentru Sănătate (POS). Am avut şi o discuţie cu domnul manager al acestui Institut. Încercăm împreună să găsim soluţii de reducere a costurilor şi de succes a unei aplicaţii din POS care aduce alte resurse importante, chiar mai mari decât cele din PNRR. E nevoie la Iaşi, toată lumea e de acord, de un Institut nou. Cred că măcar în ceasul al doisprezecelea ar trebui sa avem înţelepciunea să lucrăm toţi în interesul pacienţilor din Regiunea Moldovei. Noi o facem la Ministerul Sănătăţii. M-aş bucura dacă această atitudine ar fi comună pentru toată lumea”, a spus ministrul Sănătăţii. „Apreciem dorința manifestată public de Ministerul Sănătății de a depune proiectul în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. George I.M. Georgescu Iaşi, prin dl. prof.dr. Grigore Tinică, și ne declarăm, și pe această cale, disponibilitatea de a pune la dispoziție documentația și a face toate demersurile necesare de a sprijini acest parteneriat”, mai afirmă reprezentanţii CJ Iaşi. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau