Sfaturi de la nutriționist pentru masa de Paște
Dimensiune font:
Sărbătorile pascale ne bat la ușă și, împreună cu acestea, mesele copioase luate împreună cu familia și cu prietenii, cu meniuri elaborate, bogate în grăsimi și în zaharuri. Această perioadă face bine psihicului, dar, pentru a ne bucura pe deplin de ea, trebuie să avem grijă să nu exagerăm cu mâncarea.
Un meniu savuros, care împletește aromele tradiționale, nu trebuie, obligatoriu, să ne pună la grea încercare stomacul și intestinul. Se întâmplă însă, foarte frecvent, ca regulile unei alimentații echilibrate să fie uitate de sărbători, fiind urmate ulterior, din dorința de a reveni mai rapid la greutatea optimă, de înfometare. Dietele restrictive sunt însă foarte periculoase pentru sănătate. Mesele copioase urmate de restricții drastice ale aportului caloric reprezintă un stres pentru aparatul digestiv, putându-se manifesta prin arsuri gastrice și tulburări digestive, fiind, în plus, și contraproductive pentru siluetă. “De sărbători se poate întâmpla să sărim peste micul dejun, ajungând să mâncăm la prânz și la cină cantități excesive de alimente. Organismul nostru aflat în deficit energetic, va avea tendința să înmagazineze ceea ce primește. Este evident astfel că, în aceste zile de relaxare și de bucurie, să avem grijă nu doar la cantitatea sau la tipul alimentelor consumate, ci și la respectarea programului meselor principale ale zilei”, a spus Adina Rusu, nutriţionist dietetician.
De altfel, sunt suficiente câteva măsuri de precauție pentru a ne bucura de masa de Paște fără sacrificii majore. De aceea este bine să nu consumăm cantități mari de alimente. “Pe fondul relaxării și al atmosferei plăcute, de sărbători, avem tendința de a mânca mai mult. Este indicat ca, odată cu apariția senzației de sațietate, să ne oprim din mâncat și, mai ales dacă masa a fost foarte abundentă, să evităm să încheiem cu dulciuri sau cu fructe”, ne spune Adina Rusu.
De asemenea, nu trebuie să mâncăm prea repede în aceste zile. “A mânca înseamnă și a savura alimentele consumate. Mestecând bine alimentele, mâncând încet, ajutăm digestia și instalarea mai rapidă a sațietății, în timp ce mâncatul în viteză cauzează frecvent fenomene digestive precum balonarea și aerofagia”, spune Adina Rusu.
Trebuie să ţinem cont şi câtă sare consumăm în aceste zile. “Excesul de sare, în special când s-au consumat cantități mari de alimente, îngreunează procesul digestiv, iar nevoia puternică de a consuma multă apă crește senzația de plenitudine gastrică. Mai mult, în general, prea multă sare în alimentație poate cauza și o creștere a tensiunii arteriale”, spune Adina Rusu.
Nu este sărbătoare dacă nu bem şi un pahar, două cu vin sau cu bere. “Nu consumați alcool în exces. Indiferent de tipul băuturilor alese, excesul de alcool trebuie evitat. Dacă o jumătate de pahar de vin poate aduce unele beneficii, consumul unei cantități mari de alcool, mai ales când este asociat unor mese abundente, poate favoriza apariția arsurilor gastrice și a refluxului acid”, a spus Adina Rusu.
Ce poate fi mai bun decât o salată garnisită cu multe sosuri şi maioneză din belşug? Cu toate astea, nutriţionistul dietetician ne recomandă să nu consumăm sosuri și maioneză în exces. Ele nu doar îngraşă dar şi fac rău organismului nostru. “Dressing-urile sunt gustoase, dar, de cele mai multe ori, sunt și foarte bogate în grăsimi care pot îngreuna foarte mult stomacul. În plus, dacă sunt adăugate în exces, pot altera gustul mâncărurilor. Carnea de miel și cea de ied intră în categoria cărnii albe, fiind considerate și destul de slabe dacă sunt gătite corect. Însă adăugarea de sosuri pe bază de smântână sau de unt le transformă în alimente foarte bogate în grăsimi saturate, nocive pentru organism”, spune Adina Rusu.
Tot în aceste zile, când mesele abundă de mâncare, trebuie să fim atenţi să nu consumăm prea multe prăjeli. “Mâncarea prăjită, oricât de gustoasă ne-ar părea, îngreunează stomacul, făcând alimentele greu digerabile. Din acest motiv, mai ales când preparatele sunt numeroase și abundente, optați pentru alte metode de gătit”, spune Adina Rusu.
Acestea însă nu sunt singurele recomandări făcute de nutriţionişti. Pentru a nu avea probleme cu sănătatea trebuie să limităm consumul alimentelor picante. “Condimentele au numeroase proprietăți benefice pentru organism, dar excesul de piper și de ardei iute poate crește riscul apariției unor probleme digestive, în special în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni cum ar fi sindromul intestinului iritabil”, spune Adina Rusu.
Un alt sfat dat de nutriţionişti este să nu exagerați cu consumul de cofeină. “Chiar dacă, după masă, o cafea ni s-ar părea de neînlocuit, amintiți-vă că și aceasta ne poate afecta tensiunea arterială și poate contribui la disconfortul gastric, favorizând refluxul acid, mai ales dacă, anterior, au fost consumate cantități excesive de alimente. Prin urmare, după masă, este mai bine să optați pentru ceaiurile din plante cu acțiune digestivă”, spune Adina Rusu.
Atenție când și cât desert mâncați, este avertismentul dat de specialişti pentru aceste zile de sărbătoare. “Cozonacul și pasca sunt de nelipsit, dar și acestea pot pune o presiune suplimentară pe aparatul digestiv, fiind bogate, pe lângă zahăr, și în foarte multe grăsimi. Prin urmare, este indicat să le consumăm în cantități mici fiind de preferat să le includem în meniu la distanță de mesele copioase”, spune Adina Rusu.
Şi ne mai dau un sfat, “Faceți mișcare!”, pentru a favoriza digestia. De aceea este bine să înlocuim somnul de după-amiază cu o plimbare în aer liber. “Profitați de vacanța de Paște și pentru face mișcare. Sărbători Pascale binecuvântate să aveţi alături de cei dragi!”, spune Adina Rusu, nutriţionist dietetician.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau