Și astăzi...DESPRE PADURE
Dimensiune font:
Și astăzi...DESPRE PADURE
Regenerarea pădurilor, conservarea si protecția acestora, în scopul dezvoltării lor durabile, constituie principalele activități ale silvicultorilor ieșeni. Toamna se numără bobocii și silvicultorii în lunile septembrie și octombrie numără puieții, atât din plantații cât și din regenerări naturale, urmând ca, în luna noiembrie să se centralizeze datele, să se tragă concluziile privind rezultatele lucrărilor anilor premergători, dar și să se facă programul lucrărilor pentru anul ce urmează.
Este o lucrare foarte importantă, numită CONTROL ANUAL, prin care se verifică toate regenerările și în urma rezultatelor obținute vom ști exact ce număr de puieți sunt necesari pentru completări ale regenerărilor sau ce lucrări de întrețineri sau de ajutorare a regenerarilor naturale sunt necesare prin extragerea semințișului neutilizabil sau pentru favorizarea dezvoltării semințișului existent.
Direcția Silvică Iași are în control etapa a II-a, la acest moment, o suprafață de 1163 hectare, din care 402 hectare de regenerări naturale și 761 hectare de regenerări artificiale.
Scopul controlului este de a determina reușita regenerărilor și modul în care acestea s-au dezvoltat, precum și de a stabili lucrările ce trebuie executate în continuare, în vederea realizării compoziției țel. Controlul se efectuează pe toate suprafețele regenerate pe cale naturală, mixtă sau artificială care nu au realizat starea de masiv. Starea de masiv reprezintă momentul din care o regenerare se poate dezvolta independent.
Este nevoie de 7-8 ani ca silvicultorii să îngrijească o regenerare artificială, adică o plantație, înainte ca ea să se transforme într-o pădure tânără.
În acest an, principalul factor ce a influențat negativ plantațiile a fost seceta, în zona noastră deficitul umiditate din sol fiind deosebit de scăzut, seceta fiind puternică și extremă în Moldova cu urmări severe, pierzând total 16 ha de plantații înființate în special în anii precedenți, cu reușită nesatisfăcătoare alte 127 hectare, cu reușită bună 513 hectare și au închis stadiul de masiv un număr de 104 hectare. Totuși pierderile din acest an sunt la jumătate, comparativ cu anul 2022.
Pentru regenerări naturale situația se prezintă astfel: cu reușită nesatisfăcătoare 0 hectare, cu reușită bună 81 hectare, și au închis stadiul de masiv un număr de 320 hectare.
Și rezultatele Controlului Anual ne indică faptul că regenerările naturale, comparativ cu plantațiile sunt mult mai valoroase, mai stabile fiziologic și funcțional, cu o dezvoltare net superioară. De aceea în toate situațiile posibile se preferă și se fac toate demersurile ca în primul rând să se realizeze regenerarea din sămânța arboretului matern.
,,Noiembrie este luna când finalizăm centralizarea datelor și pornim lucrările de scos puieții din pepiniere și de plantat de toamnă. Aceste plantații sunt net superioare în condițiile în care iarna vine cu precipitații și zăpezi ce asigură protecție dar și necesarul de umiditate din sol" menționează cei de la Directia Silvică Iași.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau