Sistemul de apă şi canalizare din Iaşi se extinde în sud-vestul judeţului
Dimensiune font:
Ieri a fost semnat un contract care prevede extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare în localităţile Sineşti, Popeşti şi Brăeşti * prin intermediul acestui contract vor fi efectuate lucrări şi în localităţile Lungani, Bocniţa, Doroşcani, Hărpăşeşti şi Storneşti, unde vor fi construite mai multe rezervoare, o staţie de clorinare şi o staţie de pompare * peste 19.000 de ieşeni vor avea astfel apă şi canalizare la standarde ridicate
Un contract privind extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare în mai multe localităţi din judeţul Iaşi a fost semnat, ieri, în prezenţa ministrului Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Contractul, în valoare totală de 74,97 milioane de lei, fără TVA, a fost semnat de directorul ApaVital şi câştigătorul licitaţiei, SC Daroconstruct SRL. De asemenea, la eveniment a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe. Contractul prevede extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare în localităţile Sineşti, Popeşti şi Brăeşti, care însumează o populaţie de peste 190.000 de persoane. Prin intermediul acestui contract vor fi efectuate lucrări şi în localităţile Lungani, Bocniţa, Doroşcani, Hărpăşeşti şi Storneşti, unde vor fi construite mai multe rezervoare, o staţie de clorinare, o staţie de pompare şi vor fi înfiinţate reţele de canalizare în localităţile Sineşti şi Popeşti. Valoarea acestui contract se ridică la 74,97 milioane de lei, fără TVA, iar perioada de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni. „Proiectul de apă din judeţul Iaşi este unul de importanţă majoră pentru judeţ, în valoare de peste 500 de milioane de euro şi sunt peste 190.000 de locuitori beneficiari ai acestui proiect. Este de apreciat ritmul de implementare şi tot ceea ce am văzut eu că prinde contur. Sunt multe contracte pe care le-am semnat la nivel naţional dar care şi astăzi au probleme în ceea ce priveşte contractele de execuţie lucrări. Aici bucuria a fost deosebită fiindcă am văzut implicare atât din partea Consiliului Judeţean cât şi din partea operatorului de apă, care îşi face treaba cu conştiinciozitate şi, din câte se pare, va duce la bun sfârşit proiectul de mare importanţă pentru locuitorii judeţului Iaşi”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Peste 1.500 kilometri de reţele noi
Contractul face parte dintr-un amplu proiect, care îşi propune dezvoltarea infrastructurii de apă din judeţul Iaşi. Acest proiect, în valoare de peste 427, 91 milioane de euro, este finanţat 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% din Fondul de Coeziune, 13% bugetul de stat şi 2% bugetul local. Cofinanţarea de 6% este asigurată prin credit BERD de către ApaVital SA. „Modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă este o prioritate a administraţiei judeţene, iar proiectul cu finanţare prin POIM pe care îl derulează ApaVital va însemna realizarea a peste 1.500 de km de reţele de apă şi canalizare în 141 de localităţi. În urmă cu aproximativ un an şi jumătate, ministrul Marcel Boloş semna aici împreună cu ApaVital acordul prealabil contractului de finanţare pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă uzată din judeţul Iaşi, iar astăzi putem vorbi despre 9 contracte de lucrări semnate şi alte 6 pentru utilaje şi echipamente. Resursele de apă vor fi tot mai preţioase în anii care vin, iar Consiliul Judeţean, prin intermediul ApaVital, se va asigura că toate comunităţile ieşene vor ajunge să aibă acces la sistemul centralizat de furnizare”, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe.
Zeci de localităţi ieșene nu sunt racordate la sistemul de apă-canal
Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat că mai bine de un sfert din comunele din România nu sunt branşate la sistemul public de apă şi canalizare. Ministrul spune că una dintre cauze este faptul că persoanelor din mediul rural nu le convine că trebuie să plătească factura. „Din cele aproximativ 3.900 de comune, probabil că, încă, undeva la 30% sunt în astfel de situaţii. Aici este o problemă, pentru că oamenii, mai ales cei din mediul rural, au fost învăţaţi cu soluţiile de provizorat şi au fost învăţaţi cu gratuitatea acestor servicii. Apa vine de la izvor, ştiţi cum este la ţară, pentru ea nu trebuie să plătim. Şi atunci, când apare factura pentru apă, e un moment dificil pentru locuitorii de la ţară, care trebuie să înţeleagă că anumite servicii au nişte costuri şi că totuşi apa trebuie să fie şi de calitate. Dacă în continuare se apelează la soluţii de forare şi de asigurare a apei în care calitatea apei nu este controlată nu cred că este prea bine pe termen lung”, a spus ministrul.
Fondurile europene, eterna salvare
În opinia sa, este un moment oportun pentru ca prin intermediul fondurilor europene să fie înlocuite aceste soluţii provizorii la care recurg locuitorii din mediul rural. „Sunt şi soluţii pe care oamenii la nivel local, la nivelul comunelor le-au identificat şi s-au descurcat în situaţii de provizorat. Însă este un moment oportun iar această problemă nu ar mai trebui să fie cu soluţiile de provizorat, cu forările acelea care se fac pentru ca oamenii să aibă apă, ci să intre în aceste proiecte care schimbă standardele de locuire ale oamenilor, a afirmat ministrul Marcel Boloş.
Potrivit reprezentanţilor societăţii ApaVital, la nivelul judeţului Iaşi aproximativ 18 localităţi încă nu sunt în sistemul centralizat de apă şi canalizare. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau