Sistemul de irigaţii din Iaşi, fiasco total!
Dimensiune font:
Din 2003, de când s-a încercat finanțarea Proiectului privind reabilitarea și reforma sectorului de irigații, statul nu a reușit să își atingă obiectivele * începând din 2022, statul român a mai făcut o încercare, însă, la nivel naţional, au fost modernizate doar șase amenajări de irigații dintr-un total de 86! * în judeţul Iaşi, situaţia este şi mai dramatică: din şapte proiecte, doar unul singur a fost finalizat, dar cu recepţia lucrărilor neefectuată * aceasta, în condiţiile în care, până la data de 30 mai 2023, au fost irigate 2.328 hectare, adică doar 4% din suprafaţa irigată în 2022!
Seceta și temperaturile care au ajuns la un nivel ridicat pun bețe în roate culturilor agricole din România, iar veștile nu sunt deloc bune. Specialiștii Agenţiei Naţionale de Meteorologie eu declarat că şi anul 2023 va fi unul extrem de secetos, iar fermierii se vor confrunta cu provocări mari. Evident, printre ei se vor număra şi cei din Iaşi, oraş puternic afectate de secete. Subiectul a fost reluat de senatorul Maricel Popa, care susţine că, în judeţul Iaşi, problemele cauzate de secetă se repetă în fiecare an, iar fermierii sunt supuşi riscului de pierde culturi întregi din această cauză. „În perioada 2016-2020, prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii a fost alocat peste un miliard de euro pentru dezvoltarea şi modernizarea sistemului de irigaţii. Prin acest program au fost alocate sume şi către investiţiile de pe raza judeţului Iaşi. Un astfel de proiect a fost cel desfăşurat la amenajarea de irigaţii în zona Tabăra – Trifeşti – Sculeni, o investiţie în valoare de 27,7 lei, ce deserveşte o suprafaţă de 4,243 hectare. De asemenea, la începutul acestui an au fost anunţate noi lucrări şi investiţii pentru extinderea sistemului de irigaţii. În acest context, vă rog să prezentaţi o situaţie cu suprafeţele irgate la nivelul judeţului Iaşi, precum şi proiectele de investiţii în reţelele de irigaţii din judeţul Iaşi, cu sumele aferente alocate şi stadiul de implmentare, inclusiv termene de finalizare”, se arată într-o interperalare adresată de senatorul social-democrat oficialilor din Ministerul Agriculturii.
Un singur proiect finalizat
Potrivit secretarului de stat Dragoş Telehuz, în 2022, suprafaţa total irigată în Iaşi a fost de 52.784,90 hectare (cumulat) din care 20.557,90 hectare au reprezentat udarea I. Lucrurile s-au schimbat radical anul acesta. Într-un sens negativ, din păcate.... „În anul 2023, până la data de 30 mai, au fost irigate 2.328 hectare cumulat”, afirmă oficialul ministerului. Altfel spus, doar 4% din suprafaţa irigată anul trecut! O cifră insignifiantă, explicabilă şi prin faptul că, în Iaşi, investiţiile aferente amenajărilor de irigaţii lipsesc cu desăvârşire. De fapt, doar o singură investiţie, cea din zona Soloneţ Sud, din cadrul amenajării Tabăra – Trifeşti – Sculeni, a fost finalizată, însă lucrările nu au fost încă recepţionate. O a doua investiţie, pentru care s-au alocat 36,7 milioane de lei, este prevăzută a fi încheiată abia în februarie 2024, aceasta urmând a deservi nordul zonei Soloneţ.
Dezinteres total : alocări de sub 5% pentru proiectele Iaşului
Alte proiecte sunt în stadii incipiente. În cazul sistemului de irigaţii din zona Sculeni – Ţuţora - Gorban de-abia a fost lansată procedura de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor, cu un buget estimat de 93 milioane lei. În schimb, în cazul staţiei de pompare SPE Gorban, care se doreşte a fi modernizată, procedura a ajuns în etapa de proiectare. Cu alte cuvinte, fermierii vor trebui să aştepte minim un an pentru finalizarea investiţiei de 13, 7 milioane de lei. La fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte reabilitarea canalelor de aducţiune şi a construcţiilor hidrotehnice din subsistemul de irigaţii Lunca. Aici este în derulare contractul pentru elaborarea serviciilor de proiectare, valoarea totală a investiţiei fiind de 51,20 milioane lei.
În cazul altor investiţii, nici măcar nu s-a ajuns în faza desemnării proiectantului. Canalul de aducţiune CA Nord Soloneţ mai are de aşteptat pentru a fi realizat, la fel ca şi obiectivul de investiţii privind reabilitarea infrastructurii de irigaţii din zona Gropniţa – Movileni (19 milioane de lei). „Valoarea totală alocată pentru obiectivele de investiţii aferente judeţului Iaşi pentru anul 2023 este de 13 milioane lei cu TVA”, mai spune oficialul ministerului. Cam 5% din valoarea totală a proiectelor preconizate pentru Iaşi... Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau