Specialiștii avertizează: „Malnutriția poate duce la atrofia mușchilor din întregul corp”
Dimensiune font:
* „Dacă pierderea în greutate este extrem de rapidă, poate fi afectată și musculatura viscerală, cum ar fi, de exemplu, mușchii inimii. Mai mult, dietele extreme pot cauza creșterea nivelul corticosteronului, un hormon care face creierul mai susceptibil la stres, crescând riscul de depresie și predispoziția la tulburări de alimentație”, spune Adina Rusu, președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din județul Iași
Suntem în perioada vacanțelor și, pentru mulți dintre noi, concediul este precedat de stresul kilogramelor în plus și, eventual, de o dietă foarte restrictivă, care să salveze situația miraculos, pe ultima sută de metri. Sunt indicate astfel de regimuri restrictive înainte de a pleca în concediu? Ce putem face, din punct de vedere alimentar, pentru a ne simți mai bine în corpul nostru, pe perioada vacanței, fără a ne pune sănătatea în pericol? Ne răspunde la aceste întrebări, Adina Rusu, dietetician autorizat, președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași.
Dietele extreme nu aduc rezultatele dorite, ci, dimpotrivă, pot afecta metabolismul și pot cauza o creștere și mai mare în greutate sau chiar probleme de sănătate grave. „Restricțiile alimentare severe pot duce la deficiențe de nutrienți, cum ar fi proteinele, unele vitamine, în special vitamina A, D, E și K, și minerale precum calciul, fosforul sau natriul. Malnutriția și dietele foarte restrictive sunt profund corelate. Malnutriția poate duce la atrofia mușchilor din întregul corp, cauzând scăderea masei musculare. Dacă pierderea în greutate este extrem de rapidă, poate fi afectată și musculatura viscerală, cum ar fi, de exemplu, mușchii inimii. Mai mult, dietele extreme pot cauza creșterea nivelul corticosteronului, un hormon care face creierul mai susceptibil la stres, crescând riscul de depresie și predispoziția la tulburări de alimentație”, spune Adina Rusu, președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași.
Ce putem face pentru a ne simți mai bine în vacanță? Ei bine, ideală ar fi adoptarea, în perioada dinaintea vacanței, a unei alimentații echilibrate, sănătoase, cu eliminarea din meniu a alimentelor ultra-procesate și a zaharurilor rafinate, cu evitarea alcoolului și cu o bună hidratare. „O dietă bogată în alimente procesate poate provoca diverse probleme digestive, de la balonare la flatulență sau diaree. În timp ce sarea conținută în exces de aceste alimente ne face să reținem apa și să ne simțim permanent corpul umflat, ingredientele artificiale pot fi greu de procesat de organismului nostru, cauzând problemele digestive”, spune Adina Rusu.
„Zaharurile rafinate determină organismul să producă mai multă insulină. Aceste creșteri ale sintezei de insulină din organism determină creșterea producției de sebum la nivelul pielii și, odată cu ea, la erupții cutanate, în cazul celor predispuși la acnee”.
Înlocuind alimentele ultra-procesate din meniul zilnic putem elimina excesul de apă din organism, lucru care se va reflecta și în numărul de kilograme indicat de cântar. „Mai mult, atunci când înlocuim alimentele procesate cu unele integrale, consumăm mai multe fibre. Fibrele ajută nu doar la menținerea sațietății pentru o perioadă mai lungă de timp, ci ajută și la eliminarea toxinelor și la menținerea unui tranzit intestinal normal. Corectarea alimentației poate ajuta și la obținerea unui aspect mai plăcut al pielii. Astfel, cei mai mari dușmani ai pielii noastre sunt zahărul și inflamația. Zaharurile rafinate determină organismul să producă mai multă insulină. Aceste creșteri ale sintezei de insulină din organism determină creșterea producției de sebum la nivelul pielii și, odată cu ea, la erupții cutanate, în cazul celor predispuși la acnee”, spune președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași.
Înlocuirea dulciurilor procesate cu gustări pe bază de fructe și legume de sezon, bogate în antioxidanți, ajută pielea noastră în lupta împotriva semnelor de îmbătrânire, cum sunt ridurile și petele pigmentare. „Pentru că atunci când ne pregătim de vacanță, avem în vedere și cremele cu factor de protecție, nu trebuie să uităm faptul că o alimentație sănătoasă hrănește pielea din interior spre exterior. Consumul de alimente de sezon bogate în vitamina C, vitamina E, zinc, seleniu și acizi grași esențiali hrănește celulele pielii, oferă protecție antioxidantă și ajută pielea să se regenereze mai rapid în urma agresiunii factorilor de mediu externi”, spune președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași, Adina Rusu.
În concluzie, pentru a ne pregăti corpul pentru vacanță, este ideală adoptarea unei alimentații echilibrate, bazată pe alimente integrale, sănătoase, care să ne ajute să ne simțim foarte bine nu doar fizic, ci și psihic. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau