Specialiștii avertizează: „Malnutriția poate duce la atrofia mușchilor din întregul corp”

3dietetician

Dimensiune font:

| 24-07-2024 21:27

* „Dacă pierderea în greutate este extrem de rapidă, poate fi afectată și musculatura viscerală, cum ar fi, de exemplu, mușchii inimii. Mai mult, dietele extreme pot cauza creșterea nivelul corticosteronului, un hormon care face creierul mai susceptibil la stres, crescând riscul de depresie și predispoziția la tulburări de alimentație”, spune Adina Rusu, președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din județul Iași

Suntem în perioada vacanțelor și, pentru mulți dintre noi, concediul este precedat de stresul kilogramelor în plus și, eventual, de o dietă foarte restrictivă, care să salveze situația miraculos, pe ultima sută de metri. Sunt indicate astfel de regimuri restrictive înainte de a pleca în concediu? Ce putem face, din punct de vedere alimentar, pentru a ne simți mai bine în corpul nostru, pe perioada vacanței, fără a ne pune sănătatea în pericol? Ne răspunde la aceste întrebări, Adina Rusu, dietetician autorizat, președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași.

Dietele extreme nu aduc rezultatele dorite, ci, dimpotrivă, pot afecta metabolismul și pot cauza o creștere și mai mare în greutate sau chiar probleme de sănătate grave. „Restricțiile alimentare severe pot duce la deficiențe de nutrienți, cum ar fi proteinele, unele vitamine, în special vitamina A, D, E și K, și minerale precum calciul, fosforul sau natriul. Malnutriția și dietele foarte restrictive sunt profund corelate. Malnutriția poate duce la atrofia mușchilor din întregul corp, cauzând scăderea masei musculare. Dacă pierderea în greutate este extrem de rapidă, poate fi afectată și musculatura viscerală, cum ar fi, de exemplu, mușchii inimii. Mai mult, dietele extreme pot cauza creșterea nivelul corticosteronului, un hormon care face creierul mai susceptibil la stres, crescând riscul de depresie și predispoziția la tulburări de alimentație”, spune Adina Rusu, președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași.

Ce putem face pentru a ne simți mai bine în vacanță? Ei bine, ideală ar fi adoptarea, în perioada dinaintea vacanței, a unei alimentații echilibrate, sănătoase, cu eliminarea din meniu a alimentelor ultra-procesate și a zaharurilor rafinate, cu evitarea alcoolului și cu o bună hidratare. „O dietă bogată în alimente procesate poate provoca diverse probleme digestive, de la balonare la flatulență sau diaree. În timp ce sarea conținută în exces de aceste alimente ne face să reținem apa și să ne simțim permanent corpul umflat, ingredientele artificiale pot fi greu de procesat de organismului nostru, cauzând problemele digestive”, spune Adina Rusu.

 

„Zaharurile rafinate determină organismul să producă mai multă insulină. Aceste creșteri ale sintezei de insulină din organism determină creșterea producției de sebum la nivelul pielii și, odată cu ea, la erupții cutanate, în cazul celor predispuși la acnee”.

 

Înlocuind alimentele ultra-procesate din meniul zilnic putem elimina excesul de apă din organism, lucru care se va reflecta și în numărul de kilograme indicat de cântar. „Mai mult, atunci când înlocuim alimentele procesate cu unele integrale, consumăm mai multe fibre. Fibrele ajută nu doar la menținerea sațietății pentru o perioadă mai lungă de timp, ci ajută și la eliminarea toxinelor și la menținerea unui tranzit intestinal normal. Corectarea alimentației poate ajuta și la obținerea unui aspect mai plăcut al pielii. Astfel, cei mai mari dușmani ai pielii noastre sunt zahărul și inflamația. Zaharurile rafinate determină organismul să producă mai multă insulină. Aceste creșteri ale sintezei de insulină din organism determină creșterea producției de sebum la nivelul pielii și, odată cu ea, la erupții cutanate, în cazul celor predispuși la acnee”, spune președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași.

Înlocuirea dulciurilor procesate cu gustări pe bază de fructe și legume de sezon, bogate în antioxidanți, ajută pielea noastră în lupta împotriva semnelor de îmbătrânire, cum sunt ridurile și petele pigmentare. „Pentru că atunci când ne pregătim de vacanță, avem în vedere și cremele cu factor de protecție, nu trebuie să uităm faptul că o alimentație sănătoasă hrănește pielea din interior spre exterior. Consumul de alimente de sezon bogate în vitamina C, vitamina E, zinc, seleniu și acizi grași esențiali hrănește celulele pielii, oferă protecție antioxidantă și ajută pielea să se regenereze mai rapid în urma agresiunii factorilor de mediu externi”, spune președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași, Adina Rusu.

În concluzie, pentru a ne pregăti corpul pentru vacanță, este ideală adoptarea unei alimentații echilibrate, bazată pe alimente integrale, sănătoase, care să ne ajute să ne simțim foarte bine nu doar fizic, ci și psihic. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Primarul municipiului Iaşi avertizează că şcolile din oraş vor fi închise, iar circulaţia maşinilor va fi limitată, dacă vor fi căderi abundente de zăpadă
15/11/2024 20:28

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că, in cazul unor căderi masive de zăpadă in municipiu in această iarnă, nu vor fi repetate greşelile din trecut, ci se vor inchide şcolile şi ...

”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Primăria va monta și decora 22 de brazi mari în tot orașul
15/11/2024 08:56

* aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc duminică, 1 decembrie, in jurul orei 17, in zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Prim ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2024 08:00

* pentru creştinii ortodocsi astăzi incepe Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mantuitorului, perioadă care se va incheia pe 24 decembrie * cele 40 de zile de post sunt mai usor de tinut fiindcă aproap ...

Specialiștii în oncologie din întreaga lume se întâlnesc la Iași
15/11/2024 08:00

* programul CONFER din acest an va reflecta progresele oncologice in oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, biologie moleculară, hematologie, terapii paliative şi alte specialităţi implic ...

Consiliul de Administraţie al CNIR a aprobat lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ
14/11/2024 19:53

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR) a aprobat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău – Piatra Neamţ, o investiţi ...

Parc de un milion de euro la Moinești
14/11/2024 19:50

Municipiul Moinesti din judetul Bacău beneficiază de o nouă zonă de relaxare modernă si elegantă, gratie proiectului de reabilitare completă a Parcului Tei, o investitie care a depăsit un milion de euro ...

Costul real al educației în România
14/11/2024 14:42

Pentru multe familii din Romania, costurile educatiei reprezintă una dintre cele mai mari provocări financiare. De la primii pasi ai unui copil in grădinită pană la absolvirea universitătii, sumele pe c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei