Spitale sufocate de COVID, autorități impasibile!
Dimensiune font:
Patru noi focare de COVID-19 au fost depistate, ieri, în centre de reabilitare și aziluri din Iași * peste 90 de beneficiari și angajați au fost testați pozitiv, numărul celor infectaţi ridicându-se ieri la 311 * alte patru şcoli au solicitat suspendarea cursurilor „faţă în faţă” la nivel de clase
Ziua de ieri a consfinţit un nou record de infectări pentru judeţul Iaşi. Deşi trendul cazurilor noi de infectare era unul ascendent (214 noi cazuri marţi şi 231 miercuri), 311 de noi infectări cu noulvirus reprezintă, totuşi, o cifră uriaşă comparativ cu alte judeţe: Timiş – 205 cazuri, Neamţ – 161 cazuri. Paradoxal, situaţia nu pare a îngrijora autorităţile sanitare, care trateazî situația cu lejeritate. Conform cifrelor, judeţul Iaşi are o rată de infectare de 1,92 cazuri la mia de locuitori, însă, dacă s-ar ţine cont şi de focare, aceasta ar ajunge la 3,34 cazuri la mia de locuitori. Un lucru însă, este cert: în acest ritm, Iaşul va intra în scurt timp în scenariul roşu. De fapt, municipiul Iași a ajuns deja la o rată de 2,84!
Patru noi focare
În judeţul Iaşi, unde s-a înregistrat un număr record de infectări în ultimele 24 de ore, au fost confirmate şi patru noi focare, după cum afirmă purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică. „La Fundația Izvor sunt 60 de persoane confirmate, 51 de beneficiari și 9 salariați. Ca măsuri putem menționa faptul că beneficiarii pozitivi au fost evaluați de un medic infecționist și rămân în centru. S-a înregistrat un deces la un beneficiar de 79 de ani cu comorbidități. Un alt focar ar fi la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilităti din Hârlău, unde au fost confirmați 3 salariați. Al treilea focar la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuro-Psihici din Hârlău, unde au fost confirmate 23 persoane, mai exact 8 beneficiari şi 15 angajaţi. Cel de-al patrulea focar s-a înregistrat la Centrul de Servicii Sociale Budăi Armonia, unde au fost confirmate cinci cazuri, un salariat şi patru beneficiari. Şi aici a avut loc o izolare a cazurilor confirmate”, spune Marius Voicescu.
Acestea se adaugă focarelor existente. Situaţia cea mai gravă se înregistrează la Spitalul Pădureni Grajduri, unde sunt confirmați pozitiv cu noulvirus 85 de pacienți dintr-un total de 400 de persoane internate. „Din fericire pentru pacienții noștri formele sunt ușoare și câteva forme medii. Am reușit izolarea pacienților față de cei negativi. Au fost inițiate tratamentele specifice și, în momentul actual, situația este sub control”, afirmă managerul Victor Idriceanu.
30 de paturi libere
Sunt şi veşti bune, în sensul că dintre persoanele confirmate pozitiv, 3.654 au fost externate, cu 48 de persoane externate în plus faţă de ziua precedentă. Din păcate, în judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-a înregistrat un deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 205.
Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, astăzi, 22 octombrie 2020, erau ocupate 472 de paturi, din care 35 sunt paturi ATI. În momentul de faţă, în spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 30 de paturi: 14 paturi la Spitalul de Boli Infecţioase, 4 paturi la Spitalul C.F. Iasi, 2 paturi la Spitalul de Pneumologie, 6 paturi la Spitalul de Recuperare şi 4 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”.
Conform aceloraşi date centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, ieri, astăzi, un număr de 1.955 de persoane se află în izolare, iar 939 de persoane sunt carantinate la domiciliu. De asemenea, pentru încă 1.530 de persoane, măsura carantinării a fost instituită de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Menţionăm că potrivit legislaţiei în vigoare, carantina se impune pentru contacţii direcţi cu persoane confirmate, dar şi pentru persoanele care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat, conform INSP.
Clase „roşii” la patru unităţi şcolare
Având în vedere prevederile Ordinului comun nr 5487/1494/2020, în urma confirmării pozitive cu COVID-19 a unui elev şi a 3 cadre didactice, unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi au solicitat suspendarea cursurilor în modalitatea „faţă în faţă” la nivel de clasă. Menţionăm că toate aceste solicitări au fost aprobate de Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ respective, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi. Este vorba de Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” din Iaşi, unde a fost infectat un cadru didactic şi un elev de clasa a IV-a, de Şcoala Gimnazială „Gheroghe I. Brătianu”, cu un învăţător infectat şi alţi nouă copii, Şcoala Primară „Euroed” (un elev) şi Liceul Tehnologic „Victor Mihăilescu Craiu” din Belceşti (un profesor şi un elev infectaţi). În unităţile şcolare menţionate, s-a dispus suplimentar izolarea cazurilor confirmate, igienizarea şi dezinfecţia spaţiilor unităţilor şcolare (clase, holuri, toalete) şi reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală şi portul măştii de protecţie.
Măsurile care trebuie respectate
Ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, Instituţia Prefectului – Judeţul Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi reamintesc principalele măsuri care trebuie respectate: purtarea măştii atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile publice deschise, păstrarea distanţării fizice, igienizarea frecventă a mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor, în vederea limitării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV- 2. Prin acest apel, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă tuturor cetăţenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus,să semnaleze către autorităţi cazurile în care sunt încălcate normele sanitare şi să îndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecţie. Lucian STATE, Andrada ANTON
* * *
Cele cinci decese de miercuri, la care se adaugă cel de ieri, ridică la 12 numărul deceselor consemnate în perioada 1-22 octombrie la Iaşi. Potrivit prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, ar fi vorba de o rată de mortalitate de 5,8 % pentru fiecare instituţie medicală care a primit bolnavi COVID-19.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau