Spitalele ieșene pot ceda în orice moment!
Dimensiune font:
* „Nu mai rezistă niciun fel de instalaţie electrică. Nu mai rezistă nici reţele de gaze medicale. Toate sunt suprasolicitate. Inclusiv firmele furnizoare de oxigen nu mai au posibilitatea să asigure continuitatea furnizării de oxigen”, a declarat, ieri, Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi
Situaţia este tot mai dramatică în spitalele suport COVID din Iaşi. Dimineaţă erau 20 de pacienţi ventilaţi mecanic în UPU de la Spitalul „Sf Spiridon”. Alţi zece au primit terapie cu oxigen tot în UPU pentru că în niciun spital sau secţie de terapie intensivă nu mai erau locuri disponibile.
„Din cauza numărului mare de persoane infectate cu COVID-19, la Spitalul Modular Leţcani vor mai fi puse în funcţiune încă 12 paturi de terapie intensivă în cealaltă aripă a spitalului. Spitalul de Recuperare a reuşit să mai operaţionalizeze 10 locuri pentru cei cu nevoi mici şi medii de oxigen. Toate locurile se vor ocupa imediat cu pacienţii care se află în UPU în momentul de faţă”, a spus Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică Iaşi.
Pe lângă faptul că personalul medical din spitalele din Iaşi este insuficient şi nu mai rezistă, nu mai rezistă nici aparatura, care este suprasolicitată, de câteva ori peste posibilități. „Nu mai rezistă niciun fel de instalaţie electrică. Nu mai rezistă nici reţele de gaze medicale. Toate sunt suprasolicitate. Inclusiv firmele furnizoare de oxigen nu mai au posibilitatea să asigure continuitatea furnizării de oxigen”, a spus şeful DSP Iaşi.
„Din păcate, suferim la capitolul cadre medicale specializate. Prin urmare, Direcția de Sănătate Publică Iași face un apel public către cadrele medicale, asistente medicale și infirmiere, care doresc să ajute, să-și exprime disponibilitatea de a se detașa la Spitalul Modular de la Lețcani pentru o perioadă determinată”, au transmis reprezentanții DSP Iași.
Acesta a lansat un apel către asistenţii şi infirmierii dispuşi să lucreze pentru o perioadă la Spitalul Modular de la Leţcani. Cei care doresc detaşarea pentru cel puţin 30 de zile la Spitalul Modular de la Leţcani pot transmite datele lor de contact la adresa de email relatii-publice@dspiasi.ro. „Traversăm o perioadă critică. Orice gură de oxigen şi orice pat din spital poate salva o viaţă. La Spitalul Modular de la Leţcani avem posibilitatea de a trata zeci de pacienţi infectaţi cu COVID-19. Din păcate suferim la capitolul cadre medicale specializate. La Leţcani nu avem personal suficient. Sunt la limită. De aceea am lansat un apel. În prezent, la această unitate medicală sunt 14 paturi, vom ajunge la 28 fără respectarea distanţării dintre paturi. Între respectarea regulilor şi posibilitatea tratării a încă unui pacient am optat pentru această ultimă variantă. Se poate ajunge la 56 de paturi. Problema este că pentru următoarele 14 paturi nu avem personal. Avem sprijinul colegilor din Basarabia. Ei sunt o gură de aer pentru noi, numai că vor sta doar două săptămâni. În acest timp trebuie să reuşim să găsim personal care să îi înlocuiască”, a spus Vasile Cepoi.
Detaşarea se realizează prin Ordinul Comandantului Acţiunii Secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în conformitate cu art. 19 din Legea 136 din 2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Potrivit articolului 19, „pe durata detaşării dispuse conform alin. (1) se asigură persoanei detaşate, suplimentar faţă de salariul plătit de unitatea angajatoare, plata indemnizaţiei de detaşare în cuantum de 50% din salariul de încadrare, diurna zilnică de 2% din salariul de încadrare, cazarea şi transportul în localitatea unde se dispune detaşarea”.
„Putem să transformăm toate spitalele în spitale COVID, dar este zadarnic”
La rândul său, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași, dr. Florin Roșu, spune că procentul mic de vaccinare ne-a adus la situația actuală în care nici sistemul sanitar și nici personalul medical nu mai fac față. „Vaccinarea este singura armă împotriva pandemiei, dublată de respectarea măsurilor de prevenție. Putem să transformăm toate spitalele non-COVID în spitale COVID, dar este zadarnic. Procentul mic de vaccinare ne-a adus în acest moment”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase. Laura RADU, Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau