Spitalul mobil a intrat în faza pe oferte. Achiziţia ar putea să fie semnată luni
Dimensiune font:
Patru oferte au fost anunţate la finalul licitaţiei pentru achiziţia unui spital mobil cu 250 de paturi: două au venit din România, una din Turcia şi una din India. Numele ofertanţilor nu au fost făcute publice. Pe pagina de internet a Euronest, organizatorul licitaţiei, sunt afişate, pe lângă documentele procedurii, şapte solicitări de clarificare a unor detalii de licitaţie.
De ieri după-amiază, Comisia de evaluare verifică şi compară ofertele. Un contract este posibil să fie semnat luni, ne-a declarat preşedintele CJ, Maricel Popa. El a repetat că Ministerul Sănătăţii trebuia să fie achizitorul unor spitale de acest tip, mai ales că administraţia centrală este singura care poate să le cumpere direct, fără să fie obligată să aştepte numărul minim de zile impus de procedura stabilită de Comisia Europeană. Suma alocată, de 74 de milioane de lei fără TVA (15,3 milioane de euro) provine de la Consiliile Judeţene Iaşi şi Neamţ.
În ultimele două săptămâni, consilierii judeţeni sau întrunit de trei ori în şedinţe de urgenţă pentru mutarea a peste 14 milioane de euro de la alte proiecte la cel al spitalului mobil. Alte trei milioane de euro au venit de la Neamţ, celelalte judeţe din Regiunea de Nord-Est zicând „pas“. Motivele invocate pentru cumpărarea complexului medical mobil sunt vârful de îmbolnăviri anunţat pentru începutul lunii mai şi organizarea acestui spital ca un centru de triaj epidemiologic în afara oraşului. Amplasamentul propus este incinta TransAgropolis, parcul având parcare betonată, utilităţi şi dotări, dar şi acces la un drum important (E 583/ DN 28) care leagă Iaşul de principalele oraşe din Moldova.
Şeful CJ Iaşi a adăugat că, ulterior pandemiei, unitatea mobilă va putea fi folosită pentru campanii medicale în zonele rurale, pentru orice altă situaţie de urgenţă medicală sau va fi dat în administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Despre remarcile privind costul ridicat al achiziţiei ridicate de liberali, Cristian Stanciu (PSD) a spus că, „şi dacă o singură viaţă omenească va fi salvată datorită acestui spital, atunci demersul nu va fi fost nici scump, nici în zadar“. Consilierul le-a reproşat colegilor liberali din CJ că „aruncă o umbră de îndoială şi asupra procedurii, sugerând existenţa unor prealabile înţelegeri de culise“. La fel ca Maricel Popa, Cristian Stanciu subliniază că „am fost obligaţi să ne descurcăm singuri“, şi că, „până acum, Guvernul PNL a alocat exact 0 (zero) lei spitalelor din subordinea CJ Iaşi pentru a preveni şi combate coronavirusul“.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau