Spitalul mobil de la Leţcani va fi deschis în câteva zile
Dimensiune font:
* directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi a menţionat că „e foarte greu de spus” dacă ar trebui să recomande Mitropoliei să nu scoată racla cu moaşte din catedrală: „Dacă rămâne în interior există riscul de a se aduna populaţie într-un spaţiu închis. Dacă rămâne în exterior, e ca o invitaţie: veniţi şi participaţi. Ambele variante au riscuri, avantaje şi dezavantaje”
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi, caută soluţii pentru numărul tot mai mare de persoane infectate cu COVID-19. Acesta a solicitat Ministrului Sănătăţii să suplimenteze 50 de locuri în Spitalul CFR Paşcani pentru cei din judeţ care sunt afectaţi de noul coronavirus. „Am mărit deja numărul de paturi dedicate COVID cu 65 de paturi la Sf Spiridon, am transmis ieri solicitare la Ministerul Sănătăţii să ne extindem, în eventualitatea în care suntem depăşiţi, şi la Spitalul CFR Paşcani”, a spus directorul DSP, Vasile Cepoi.
Aceasta nu este singura măsură luată de DSP. Se pare că, în scurt timp, chiar şi spitalul mobil de la Leţcani va deveni funcţional. „S-ar părea că, după măsurile luate în ultima perioadă, de săptămâna viitoare vom putea să deschidem secţia de la Leţcani”, a spus Vasile Cepoi.
Plan de măsuri pentru clerici
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi recomandă pelerinilor să evite pe cât posibil participarea la adunări, implicit la cele religioase. Epidemiologii au elaborat un plan de măsuri şi recomandări pentru Mitropolia Moldovei. Şeful DSP nu ştie cum e mai bine: să recomande Mitropoliei în aceste zile să ţină racla în Catedrală sau să o scoată în curte, aşa cum se făcea şi până acum. „Le recomandăm să evite pe cât posibil participarea la adunări unde există riscul de infectare, iar dacă totuşi participă trebuie să respecte regulile cunoscute deja de luni de zile: purtatul măştii, dezinfectarea mâinilor şi distanţarea fizică între persoane”, a spus directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi.
Directorul DSP a precizat că epidemiologii au elaborat un plan de măsuri pe care clericii ar trebui să le respecte. „Cei de la Mitropolie au venit cu un plan de măsuri de prevenire a răspândirii virusului, epidemiologii de la Direcţia Sanitară l-au verificat, l-au completat şi le-am transmis toate măsurile care ar trebui să le respecte.(...) Sunt aceleaşi exemple pe care le ştiţi: distanţare, mască, dezinfecţia mâinilor, fără alte lucruri care se întâmplau până acum: cu masă, cu servitul mesei, comercializarea diferitelor produse, şi aşa mai departe. Toate aceste lucruri au fost interzise. Sfânta este acolo tot timpul anului. Dacă totuşi vin, impulsul lor interior este să vină, trebuie să respecte aceste reguli”, a spus directorul DSP Iaşi.
Acesta a menţionat că „e foarte greu de spus” dacă ar trebui să recomande Mitropoliei să nu scoată racla cu moaşte din catedrală. „Păi e foarte greu de spus. Dacă rămâne în interior este riscul de a se aduna populaţie într-un spaţiu închis. Dacă rămâne în exterior e ca o invitaţie: veniţi şi participaţi. Ambele variante au riscuri, avantaje şi dezavantaje. Decizia aparţine până la urmă organizatorilor, responsabilitatea fiind a lor”, a spus directorul DSP Iaşi. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau