Spitalul mobil de la Leţcani va fi gata până la sfârşitul lunii

WhatsApp Image 2020-07-19 at 10.27.33

Dimensiune font:

| 19-07-2020 10:26

 S-a intrat în linie dreaptă în ceea ce priveşte livrarea modulelor şi a echipamentelor medicale pentru spitalul mobil Covid de la Leţcani.  Au sosit în această săptămână o parte a containerelor din secţiunea care formează partea de terapie intensivă şi echipamentele medicale de radiologie.  Un convoi format din 20 de tiruri care transportă ultimele module din aceeaşi secţiune se află încă pe traseu. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi estimează că până  joi le vor fi  pregătite pentru operaţiunile vamale. Până acum a fost finalizată instalarea secţiunilor B şi C a fost deja finalizată.

 

“Am pornit de la ideea de a face un spital suport pentru bolnavii de Covid astfel încât celelalte spitale ieşene să poată trata fără restricţii ceilalţi bolnavi din întreaga zonă a Moldovei. Să nu uităm că majoritatea spitalelor din Iaşi au caracter regional. Reamintesc că spitalul va avea capacitatea de 250 de paturi, din care 104 pentru terapie intensivă. Aşa cum deja cunoaşteţi reprezentanţii firmei din Turcia sunt deja la Iaşi şi se ocupă de instalarea şi montarea spitalului, unul dintre ei fiind prezent aici. Asta este starea de fapt. Nu avem nimic de ascuns. Întreaga procedură  fost transparentă. Până pe 30 iulie ar trebui să avem spitalul instalat”, a spus Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.
Şeful administraţiei judeţene s-a plâns în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Leţcani că în ciuda tuturor eforturilor depuse  nu a primit sprijin de la autorităţile statului. 
“Din punctul meu de vedere ar fi trebuit să fie direct interesate de soarta spitalului. Acest guvern demonstrează în continuare că siguranţa românilor nu este una dintre priorităţile lui. Nu aş fi vrut să ajungem aici. Am tot tăcut până acum, însă ultimele evenimente şi acţiuni ale unora m-au determinat să spun lucrurilor pe nume. Nu am primit sprijin din partea statului român în relaţia cu Bulgaria şi Turcia. Parte dintre probleme puteau fi rezolvate pe cale diplomatică. De exemplu, toate transporturile au avut caracter comercial şi nu medical, fapt care a întârziat procedurile de livrare. Primul transport a durat 14 zile. Aproape la fiecare transport de module sau echipamente am fost întârziaţi de instituţiile vamale. Recent, două tiruri cu echipamente medicale de radiologie au stat 7 zile în vamă până să li se permită descărcarea, din cauza unor motive puerile, de interpretare a legii în funcţie de interese de moment”, a spus şeful CJ Iaşi.
 
Acesta a ţinut să îşi arate supărarea faţă de cei care au denigrat iniţiativa administraţiei judeţene de a construi un spital mobil în apropierea Iaşiului, unica de altfel din ţară. De critica lui Popa nu a scăpat nici faptul că în cursul acestei zile doi miniştri din guvernul liberal vor veni la Parcul Tehnologic de la Leţcani pentru a ţine o conferinţă de presă.  
“Liberalii permanent au denigrat munca noastră în legătură cu spitalul.  Mai mult, astăzi,  PNL Iaşi convoacă, fără să întrebe pe nimeni de la CJ sau de la Euronest, o conferinţă de presă în incinta parcului unde va fi instalat spitalul. Domnilor, acolo nu este casă fără stăpân. Nu vine Costel Alexe pe moşia lui şi face ce vrea. Acolo avem gestiune de milioane de euro. Nu poţi aşa să spui arogant că tu, ministrul Drujbă chemi presa la Leţcani.  Sunt în derulare tot felul de proceduri legale, dar şi tehnice şi nu cred că este locul oportun pentru vizite cu caracter strict politic. Acolo nu sunt copaci de tăiat şi nici capre negre de împuşcat.  Să faceţi ce, la Leţcani, domnilor? Să verificaţi spitalul lu’ Popa? Vă garantez că se va face. O să vă invit la inaugurare. La fel cum îi voi învita şi pe ministrul sănătăţii, dar şi pe prefect”, a spus Maricel Popa.
 
Criticile acestuia s-au îndreptat şi asupra prefectului Marian Grigoraş, cel care a preluat această funcţie odată cu numirea guvernului Orban. 
“Sunt siderat că prefectul apolitic al Iaşului a acceptat să participe la o astfel de mizerie politică. Noi, când am avut prefect am respectat principiile. Nu cred că l-a văzut nimeni pe Marian Şerbescu la vreun eveniment politic sau în vreo acţiune oficială organizată de PSD.  Tupeu fantastic pentru PNL la Iaşi”, a spus Maricel Popa. 
De atacurile şefului de la CJ Iaşi nu a scăpat nici ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care va veni la Iaşi în cursul zilei de duminică. 
 
“Nu pot să cred cum ministrul sănătăţii, când are atâtea griji pe cap, vine la Iaşi în campanie electorală.  Domnule Tătaru! Bucureştiul este acum pe locul 1 în ţară la numărul de cazuri şi nu aveţi spitalele mobile funcţionale. La Elias aveţi un spital cumpărat din donaţiile românilor şi dvs nu îl autorizaţi. Nu vă este ruşine să veniţi la Iaşi să faceţi conferinţă de presă alături de ministrul Drujbă? Nu vă este ruşine să veniţi la Iaşi când nu aveţi nici alte spitale mobile comandate de Guvern sau ISU funcţionale? Şi-au bătut joc până acum de toată munca noastră. La nivel naţional sunt mai multe astfel de spitale în diferite etape de achiziţie sau instalare, însă niciunul nu este funcţional. Iar ministrul sănătăţii vine la Iaşi să mă tragă pe mine de urechi. Culmea tupeului. Deşi am făcut toate demersurile necesare pentru a deconta spitalul din banii europeni primiţi de Guvern special pentru tratarea Covid am fost excluşi din pix, fără nicio explicaţie plauzibilă. Cine ne-a exclus? Guvernul lui Alexe şi a lui Tătaru. Şi acum vin să mă certe”, a spus Maricel Popa. 
 
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase a spus că pentru spitalul mobil de a Leţcani Direcţia de Sănătate Publică şi Consiliul Judeţean trebuie să elaboreze  o organigramă care să acopere toate specializările. “Organigrama am gândit-o numeric dar va trebui să avem susţinerea DSP pentru a acoperi zona de terapie intensivă, cea de laborator. A lucra pe PCR şi pe aparatele de ultimă generaţie, aşa cum avem la Boli Infecţioase la Iaşi, aşa cum este acel aparat care vine împreună cu spitalul mobil, trebuie să avem oameni cu expertiză în acest domeniu. De asemenea, este nevoie de oameni cu expertiză pentru că avem un aparat tomograf mobil. Este foarte important că avem posibilitatea de a mişca zona de imagistică şi chiar de terapie intensivă. Este nevoie de astfel de zone mobile pe diverse arii de specialitate pentru a putea acoperi această patologie extrem de complexă care a fost înţeleasă de populaţie, şi aici este şi rolul mass mediei, că nu trebuie să fie luată în derizoriu”, a spus Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

VIDEO Stadiul lucrărilor pregătitoare construirii SRU Iași la o lună de la deschiderea șantierului
17/05/2024 19:26

 Lucrările pregătitoare construirii Spitalului Regional de Urgentă (SRU) Iasi au ajuns la un stadiu de 20% in executie la o lună de la deschiderea santierului: constructorul spune că lucrăr ...

O nouă campanie de recrutare de gradați, la Iași. La precedenta, aproape jumătate dintre candidați au picat proba fizică
17/05/2024 19:24

Brigada 15 Mecanizată „Podu Inalt” Iasi organizează o nouă campanie de recrutare de soldati gradati profesionisti, după ce, la precedenta, aproape jumătate dintre candidati au picat proba fizică. Per ...

Polițiștii și DIICOT au descins peste traficanți care vindeau droguri copiilor din județe din Moldova: Patru indivizi au fost reținuți
17/05/2024 19:07

Patru traficanti care din 2023 pană in prezent au vandut canabis consumatorilor din judetele Neamt, Suceava, Botosani si Iasi, in special copiilor, au fost retinuti de politisti si de procurorii DIICOT. Procu ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
17/05/2024 19:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

Marcel Ciolacu, de pe șantierul autostrăzii Moldova: Am transformat MOLDOVA în regiunea cu cele mai mari investiții publice în infrastructură
17/05/2024 16:15

Marcel Ciolacu, aflat vineri in vizită in judetul Iasi, anuntă că ,,Autostrada Moldovei este cea mai mare sansă pentru companiile judetului Iasi si angajatii locali la prosperitate economică, cu venituri i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei