S-a intrat în linie dreaptă în ceea ce priveşte livrarea modulelor şi a echipamentelor medicale pentru spitalul mobil Covid de la Leţcani. Au sosit în această săptămână o parte a containerelor din secţiunea care formează partea de terapie intensivă şi echipamentele medicale de radiologie. Un convoi format din 20 de tiruri care transportă ultimele module din aceeaşi secţiune se află încă pe traseu. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi estimează că până joi le vor fi pregătite pentru operaţiunile vamale. Până acum a fost finalizată instalarea secţiunilor B şi C a fost deja finalizată.
“Am pornit de la ideea de a face un spital suport pentru bolnavii de Covid astfel încât celelalte spitale ieşene să poată trata fără restricţii ceilalţi bolnavi din întreaga zonă a Moldovei. Să nu uităm că majoritatea spitalelor din Iaşi au caracter regional. Reamintesc că spitalul va avea capacitatea de 250 de paturi, din care 104 pentru terapie intensivă. Aşa cum deja cunoaşteţi reprezentanţii firmei din Turcia sunt deja la Iaşi şi se ocupă de instalarea şi montarea spitalului, unul dintre ei fiind prezent aici. Asta este starea de fapt. Nu avem nimic de ascuns. Întreaga procedură fost transparentă. Până pe 30 iulie ar trebui să avem spitalul instalat”, a spus Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.
Şeful administraţiei judeţene s-a plâns în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Leţcani că în ciuda tuturor eforturilor depuse nu a primit sprijin de la autorităţile statului.
“Din punctul meu de vedere ar fi trebuit să fie direct interesate de soarta spitalului. Acest guvern demonstrează în continuare că siguranţa românilor nu este una dintre priorităţile lui. Nu aş fi vrut să ajungem aici. Am tot tăcut până acum, însă ultimele evenimente şi acţiuni ale unora m-au determinat să spun lucrurilor pe nume. Nu am primit sprijin din partea statului român în relaţia cu Bulgaria şi Turcia. Parte dintre probleme puteau fi rezolvate pe cale diplomatică. De exemplu, toate transporturile au avut caracter comercial şi nu medical, fapt care a întârziat procedurile de livrare. Primul transport a durat 14 zile. Aproape la fiecare transport de module sau echipamente am fost întârziaţi de instituţiile vamale. Recent, două tiruri cu echipamente medicale de radiologie au stat 7 zile în vamă până să li se permită descărcarea, din cauza unor motive puerile, de interpretare a legii în funcţie de interese de moment”, a spus şeful CJ Iaşi.
Acesta a ţinut să îşi arate supărarea faţă de cei care au denigrat iniţiativa administraţiei judeţene de a construi un spital mobil în apropierea Iaşiului, unica de altfel din ţară. De critica lui Popa nu a scăpat nici faptul că în cursul acestei zile doi miniştri din guvernul liberal vor veni la Parcul Tehnologic de la Leţcani pentru a ţine o conferinţă de presă.
“Liberalii permanent au denigrat munca noastră în legătură cu spitalul. Mai mult, astăzi, PNL Iaşi convoacă, fără să întrebe pe nimeni de la CJ sau de la Euronest, o conferinţă de presă în incinta parcului unde va fi instalat spitalul. Domnilor, acolo nu este casă fără stăpân. Nu vine Costel Alexe pe moşia lui şi face ce vrea. Acolo avem gestiune de milioane de euro. Nu poţi aşa să spui arogant că tu, ministrul Drujbă chemi presa la Leţcani. Sunt în derulare tot felul de proceduri legale, dar şi tehnice şi nu cred că este locul oportun pentru vizite cu caracter strict politic. Acolo nu sunt copaci de tăiat şi nici capre negre de împuşcat. Să faceţi ce, la Leţcani, domnilor? Să verificaţi spitalul lu’ Popa? Vă garantez că se va face. O să vă invit la inaugurare. La fel cum îi voi învita şi pe ministrul sănătăţii, dar şi pe prefect”, a spus Maricel Popa.
Criticile acestuia s-au îndreptat şi asupra prefectului Marian Grigoraş, cel care a preluat această funcţie odată cu numirea guvernului Orban.
“Sunt siderat că prefectul apolitic al Iaşului a acceptat să participe la o astfel de mizerie politică. Noi, când am avut prefect am respectat principiile. Nu cred că l-a văzut nimeni pe Marian Şerbescu la vreun eveniment politic sau în vreo acţiune oficială organizată de PSD. Tupeu fantastic pentru PNL la Iaşi”, a spus Maricel Popa.
De atacurile şefului de la CJ Iaşi nu a scăpat nici ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care va veni la Iaşi în cursul zilei de duminică.
“Nu pot să cred cum ministrul sănătăţii, când are atâtea griji pe cap, vine la Iaşi în campanie electorală. Domnule Tătaru! Bucureştiul este acum pe locul 1 în ţară la numărul de cazuri şi nu aveţi spitalele mobile funcţionale. La Elias aveţi un spital cumpărat din donaţiile românilor şi dvs nu îl autorizaţi. Nu vă este ruşine să veniţi la Iaşi să faceţi conferinţă de presă alături de ministrul Drujbă? Nu vă este ruşine să veniţi la Iaşi când nu aveţi nici alte spitale mobile comandate de Guvern sau ISU funcţionale? Şi-au bătut joc până acum de toată munca noastră. La nivel naţional sunt mai multe astfel de spitale în diferite etape de achiziţie sau instalare, însă niciunul nu este funcţional. Iar ministrul sănătăţii vine la Iaşi să mă tragă pe mine de urechi. Culmea tupeului. Deşi am făcut toate demersurile necesare pentru a deconta spitalul din banii europeni primiţi de Guvern special pentru tratarea Covid am fost excluşi din pix, fără nicio explicaţie plauzibilă. Cine ne-a exclus? Guvernul lui Alexe şi a lui Tătaru. Şi acum vin să mă certe”, a spus Maricel Popa.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase a spus că pentru spitalul mobil de a Leţcani Direcţia de Sănătate Publică şi Consiliul Judeţean trebuie să elaboreze o organigramă care să acopere toate specializările. “Organigrama am gândit-o numeric dar va trebui să avem susţinerea DSP pentru a acoperi zona de terapie intensivă, cea de laborator. A lucra pe PCR şi pe aparatele de ultimă generaţie, aşa cum avem la Boli Infecţioase la Iaşi, aşa cum este acel aparat care vine împreună cu spitalul mobil, trebuie să avem oameni cu expertiză în acest domeniu. De asemenea, este nevoie de oameni cu expertiză pentru că avem un aparat tomograf mobil. Este foarte important că avem posibilitatea de a mişca zona de imagistică şi chiar de terapie intensivă. Este nevoie de astfel de zone mobile pe diverse arii de specialitate pentru a putea acoperi această patologie extrem de complexă care a fost înţeleasă de populaţie, şi aici este şi rolul mass mediei, că nu trebuie să fie luată în derizoriu”, a spus Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau