Spitalul mobil de la Lețcani va fi predat Spitalului de Boli Infecţioase
Dimensiune font:
* „Se pregătesc toate documentele, vom avea şi organigrama. Nu ar trebui ca autorizarea să dureze mai mult de 2-3 zile. Sperăm ca acest lucru să se întâmple în cursul săptămânii viitoare, deoarece vrem ca acest spital să devină cât mai repede funcţional”, a declarat preşedintele CJ Iași
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a anunţat în conferinţa de presă că va preda spitalul mobil celor de la Spitalul de Boli Infecţioase. Pentru aceasta este nevoie însă de acordul consilierilor judeţeni.
„Vom introduce pe ordinea de zi un proiect. Cel prin care spitalul mobil COVID-19 se predă, ca secţie exterioară, Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva . Spitalului de Boli Infecţioase îi revine sarcina de a cere Direcţiei de Sănătate Publică autorizarea acestei secţii. Se pregătesc toate documentele, vom avea şi organigrama. Nu ar trebui ca autorizarea să dureze mai mult de 2-3 zile. Sperăm ca acest lucru să se întâmple în cursul săptămânii viitoare, deoarece vrem ca acest spital să devină cât mai repede funcţional”, a declarat preşedintele CJ.
El a spus că în cursul săptămânii viitoare va mai fi o şedinţă extraordinară la CJ, tot din cauza spitalului mobil. Până atunci, însă, la Leţcani se lucrează la foc continuu. „La ora actuală se lucrează cu 24 de specialişti care instalează aparatura medicală. Mai sunt încă 15 care aşteaptă de o săptămână să primească vizele. Sperăm ca acest lucru să se întâmple zilele acestea. La proiectanţi cererea de viză s-a depus pe 26 mai şi s-a obţinut pe 26 iulie. Sperăm ca în ultimul ceas să nu politizăm acest spital pentru că ne este foarte necesar”, a declarat Maricel Popa.
Acest spital mobil de la Leţcani va avea 104 de paturi de terapie intensivă pentru COVID-19, cam câte sunt în toată Moldova. „S-au instalat cabinetele de trapie intensivă, s-a instalat policlinica, azi şi la noapte se instalează triajul şi partea administrativă. Începând de mâine se instalează partea de fluide şi tot ce este necesar pentru un spital. Este un spital modern, nu este de mâna a doua. Este cumpărat nou. Planul de management şi organigrama trebuie să o facă Spitalul de Boli Infecţioase. Ea este depusă din aprilie”, a declarat preşedintele CJ.
Drumul Patimilor Spitalului Mobil
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi vrea să conteste în instanţă amenda primită de la Curtea de Conturi. „Suntem în perioadă de contestare. Amenda am contestat-o la judecător. Cu siguranţă va fi substanţial schimbată, pentru că s-a văzut o rea voinţă şi rea credinţă. Ceea ce m-a mirat pe mine este faptul că Ministerul Sănătăţii când a fost verificat de Curtea de Conturi nu a fost amendat”, a declarat Maricel Popa.
El a explicat că în urmă cu două săptămâni a avut un prim control al Curţii de Conturi la Consiliul Judeţean, în timpul căruia nu s-au descoperit nereguli. Situaţia s-ar fi schimbat însă la cel de-al doilea control. „Acum două săptămâni am avut un prim control, apoi iar un control, pe aceeaşi speţă, la acelaşi spital. Scrie foarte clar, nu au fost constatate erori/abateri de legalitate şi regularitate. Cu menţiunea, urmare a verificărilor asupra modului de gestionare a resurselor publice în perioada stării de urgenţă la UAT Iaşi nu au fost constatate erori, abateri de la legalitate şi regularitate sau fapte care prevăd indicii că au săvârşită încălcarea legii penale, o situaţie de nerespectare a principiilor de economicitate, eficienţă şi eficacitate în gestionarea fondurilor publice. După o săptămână s-a revenit asupra primului raport şi s-au constatat deficienţe asupra unor regularităţi şi nu legalităţi, aşa cum s-a vehicultat în spaţiul public”, a spus preşedintele CJ.
Acesta a spus că în cazul iregularităţilor respective, vreo patru la număr, nu s-a ţinut cont de faptul că cele mai multe au fost generate de neadaptarea la situaţia de criză şi la presiunea generală făcută asupra sa de a asigura tratament pacienţilor suspecţi sau infectaţi. „Vă garantez că s-au respectat prevederile legale din România. Sunt articole de lege care nu au fost adaptate legislaţiei, cum sunt situaţiile de forţă majoră. Curtea de Conturi ne-a judecat după o stare de fapt, nu stare de urgenţă. Garanţia de bune execuţii este internaţională, dată de bancă. A fost depusă depusă la cinci zile de la semnarea contractului. S-a întârziat câteva zile pentru că acolo era carantină absolută impusă de starea urgenţă”, a explicat preşedintele CJ. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau