Ștevia a umplut piețele din Iași
Dimensiune font:
Cu doar o zi înainte de debutul postului Paștelui, în piețe găsim foarte multe legume de sezon, în special ștevie. Pe cat de ieftină, pe atât de sănătoasă, spun nutriționiștii, ștevia românească este o delicatesă a sezonului, iar gospodinele știu exact cum să o prepare ca să se bucure de ea.
Mergând la pas prin piețele ieșene puteți constata că nu există, practic, taraba pe care să nu fie depozitată, printre trufandalele de primăvară, și ștevie.
Doar trei lei legătura, un preț mic pentru un gust deosebit și un preparat sănătos. Iar gospodinele confirmă, o cumpără mult zilele acestea, mai ales ca este și de post. „De obicei cumpar urzici, dar și ștevie este buna, o delicatesă de sezon, E foarta buna, are vitamine. Întâi o spal foarte bine, o opăresc apoi o pun în ciorbe, chiar și în tocane e bună”, spune o ieșeancă.
„La ciorbă o pun, o fac prăjită”, explică o altă gospodină.
Și comercianții confirmă, se vinde ca pâinea caldă
Nici bine nu este pusă pe tarabe că se și cumpără, spun vânzătorii din piețe. „Caută ştevia, o combină cu spanac, o combină cu urzici şi o gătesc. Sunt foarte sănătoase, sunt produse româneşti, naturale. Nu este mult timp. Este la început de primăvară şi, să zicem, vreo două săptămâni, până dă căldura mare. Costă 2 lei pe legătura, sau trei cu 5 lei. Îi mai pui și spanac, un morcov, eventual urzici și usturoi”, explică un comerciant din Piața „Alexandru cel Bun”, din Iași.
Unul dintre cele mai populare preparate cu ștevie rămâne mâncarea de ștevie sau tocană. Avantajul la aceasta este că putem să adăugăm şi alte verdeţuri de sezon, cum ar fi spanacul, pătrunjelul, ceapa verde, unii adaugă chiar şi urzici şi, desigur, usturoi pentru aromă.
Nu este doar gustoasă, ci și sănătoasă. Ștevia noastră tradițională este foarte bogata în vitamine, are vitamifa C și K care ajuta la cuagulare si e antioxidant foarte bun pentur organism. Are un conținut foarte bogat de fibre și de magneziu, potasiu și in felul acesta ne reface echilibrul electrolitic in organism. Ideal ar fi să avem portițe de 300 de grame de ștevie pentru a ne lua 20% din necesarul de magneziu zilnic.
Deși o găsim în piețe, mulți români deja o cunosc și ajung să o aibă în grădini sau să o culeagă pur și simplu de pe marginea drumului. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau