Străzile din Iaşi, imposibil de folosit de către persoanele cu dizabilități
Dimensiune font:
Reprezentanţii societăţii civile susțin că, în ciuda unui amplu proces de modernizare a străzilor din oraş, niciuna nu respectă Normativul 51/2012 * acesta prevede dimensiuni minime/maxime pentru lățimea trotuarului și a rampei, unghiul rampei, diferența la joncțiunea dintre rampă și carosabil, precum și existența marcajului tactil
Primăria Iași susține un amplu program de modernizare a infrastructurii rutiere și pietonale, precum și de reparații ale străzilor și trotuarelor. În acest program sunt incluse, în diverse stadii (contracte de lucrări în derulare, proiectate, în curs sau propuse pentru proiectare) peste 120 de străzi din toate zonele orașului. La acestea se adaugă câteva zeci de străzi aflate în programul de reparații curente. Cu toate acestea, potrivit reprezentanţilor Alianţei pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA), în acest moment, Iașul nu are nicio stradă accesibilizată complet conform Normativului 51/2012, care este obligatoriu. „Observăm că inclusiv modernizarile de trotuare și noile alei realizate în oraș respectă după ureche normativul. Avem acest exemplu din Canta (foto), cu o alee creată în primăvară, imposibil de utilizat de către un utilizator de scaun rulant sau un nevăzător. Și pentru părinții cu copii în cărucioare reprezintă o provocare trotuarele fără rampă”, spun cei de la APTA.
Ce prevede Normativul 51/2012?
Aceştia mai spun că vor face un apel public către Primăria Iași și către serviciile subordonate SC Servicii Publice Iasi SA, Citadin Iaşi, să aplice cu responsabilitate Normativul 51 de accesibilizare a spațiului public, într-un mod coerent astfel încât să fie asigurată continuitatea pe trotuare. „Normativul prevede dimensiuni minime/maxime pentru lățimea trotuarului și a rampei, unghiul rampei, diferența la joncțiunea dintre rampă și carosabil, precum și existența marcajului tactil. Toate acestea nu sunt mofturi, de respectarea lor depinde dacă persoanele cu dizabilități pot folosi sau nu acel trotuar. În alte cuvinte, de accesibilizări depinde posibilitatea ca acestea să aibă o viață activă în oraș. Vom continua discuțiile cu administrația ieșeană sperând ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, un lucru atât de simplu cum este accesibilizarea corectă va deveni și la Iași o practică”, mai spun membrii APTA.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau