Sună clopoţelul!
Dimensiune font:
În premieră pentru învăţământul românesc, cursurile se vor relua astăzi în condiţii speciale * fiecare şcoală şi-a adaptat orarul funcţie de numărul de îmbolnăviri din localitatea respectivă, cu o singură excepţie (Bivolari) în judeţul Iaşi cursurile urmând a avea loc normal sau prin împărţirea claselor în două grupe de lucru * strict pentru municipiul Iaşi, măsurile anunţate de autorităţi sunt fără precedent * astfel, efectivele Poliției Locale vor acționa zilnic, în intervalele orare 7.30 - 08.30, 13.00 - 14.00 și 16.00 - 18.00, în zonele unităților de învățământ repartizate, iar în afara acestor intervale orare, polițiștii locali vor face patrulări repetate în zonele unităților de învățământ * mai mult, oamenii legi vor asigura monitorizarea afluirii şi defluirii elevilor spre unitățile de învățământ prin intermediul camerelor video de supraveghere stradală * tot de astăzi, revin pe trasee cursele speciale destinate elevilor, după un grafic bine stabilit de CTP Iaşi
Cu o rată de infectare de 1,22 cazuri la mia de locuitori, Iaşul se înscrie în scenariul galben, variantă vehiculată încă de luna trecută, când consilierii locali au avizat alocarea sumei de 12.600.000 de lei pentru mai multe achiziții necesare asigurării siguranței elevilor și profesorilor. Ulterior, acestor fonduri li s-au adăugat altele astfel încât, afirmaţiilor primarului Mihai Chirica, noul an școlar să înceapă în condiții de maximă siguranță sanitară. Conform datelor centralizate de Direcția Judeţeană de Sănătate Publică, în municipiul Iaşi și în alte 12 localități, orele se vor derula în sistemul „hibrid” (jumătate dintre elevi vor fi prezenţi la ore, ceilalţi le vor face online, urmând ca după o săptămână sau două să se facă „rocada” între grupe), pentru celelalte unități de învățământ orele urmând a avea loc în mod normal, cu prezenţa fizică a elevilor. De asemenea, indiferent de şcoală, vor merge la școală zilnic elevii din ciclul primar și cei din clasele a 8-a și a 12-a împărțiți pe grupe de lucru, astfel încât să fie respectate normele de protecție. De altfel, şefa ISJ Iaşi, Genoveva Farcaş a recomandat o organizare modulară a orarului, potrivit căreia toți elevii să se întoarcă, pe parcurs, la orele din școli și să fie respectate condițiile igienice. „Să spunem că există o singură oră de geografie la clasa a 5-a, profesorul va desfăşura două ore una după alta de geografie la acea clasă a 5-a, urmând ca în următoarea săptămână elevul să nu aibă deloc în orar acea disciplină, deci la două săptămâni elevul va avea două ore de geografie. În acest context pe durata unei zile şcolare elevul în loc să aibă cinci profesori diferiţi la clasă va avea doi sau chiar trei profesori”, a spus aceasta. Singurele şcoli care vor derula ore exclusiv online, din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19 sunt cele arondate comunei Bivolari, unde indicele de infectare este cel mai ridicat din întreg judeţul: 7,74 cazuri la mia de locuitori. Iniţial, pe lista localităţilor „roşii”, figurau şi localităţile Şipote şi Valea Lupului, numai că, între timp, aici, indicele de infectare a scăzut până la valoarea de 1,78 cazuri la mia de locuitori, respectiv 1,98.
Alte măsuri referitoare la prima zi de şcoală au fost luate la nivelul conducerii fiecărei şcoli în parte şi se referă la un grafic orar strict în ceea ce priveşte intrarea şi ieşirea la şi de la ore. De asemenea, au fost stabilire culoare de circulaţie astfel încât elevii să nu interacţioneze între ei. Ca regulă generală valabilă pentru toate unităţile şcolare, nu se organizează deschideri festive, părinţi nu au acces în incinta şcolilor, iar elevii vor sta în clase, supravegheaţi, pe durata pauzelor tardiţionale, accesul la toalete făcându-se în pauzele fiecărei ore (fiecare clasă va avea un alt interval orar pentru pauza de 10 minute).
Primarul Mihai Chirica a anunțat, week-end-ul trecut, ultimele măsuri luate de municipalitatea ieșeană în vederea organizării începerii noului an școlar în condiții cât mai sigure. „Suntem pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru începerea în condiții cât mai bune a noului an școlar și fac din nou apel la toți directorii instituțiilor de învățământ preuniversitar și la toate cadrele didactice și nedidactice să ia toate măsurile necesare pentru ca școala să înceapă în condiții cât mai sigure! Îi asigur pe toi dascălii ieșeni că Primăria Municipiului Iași și eu, personal, suntem alături de unitățile școlare, le susținem și facem tot ceea ce este legal și omenește posibil pentru a fi create cele mai bune condiții! Vom fi alături de unitățile școlare și în continuare și, împreună, vom depăși toate dificultățile acestui început de an școlar atipic! Fac apel și la părinți să respecte toate măsurile recomandate de specialiști și să își aducă copiii la școală, în condițiile specifice decise de fiecare unitate de învățământ! Este greu, știu că este o perioadă stresantă, plină de incertitudini, însă educația este prioritară, o necesitate fundamentală atât pentru fiecare dintre copii, cât și pentru societatea românească, în ansamblu!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Curse speciale în transportul public
În altă ordine de idei, începând de astăzi, Compania de Transport Public (CTP) Iași reintroduce cursele speciale pentru elevi și preșcolari. Acestea vor circula pe următoarele trasee: traseul 1 – un tramvai cu plecare la ora 7.20 din Rond Baza 3 spre Copou; traseul 3 – două autobuze cu plecare la ora 7.10 și 7.20 din Rond Dancu spre Copou; traseul 9 – două tramvaie cu plecare la ora 7.20 și 7.30 din Rond Tehnopolis spre Copou; traseul 36 – două autobuze cu plecare la orele 7.15 și 7.25 din Rond Dacia spre Copou; traseul 42 - trei autobuze cu plecare la 7.10 , 7.20 și 7.30 din zona Frigorifer spre Copou.
Toate cursele vor avea autocolante speciale pentru identificare. Începând cu data de 15 septembrie, vehiculele speciale vor repeta traseele menționate până la ora 9.00. Conducerile Primăriei Municipiului Iași și Companiei de Transport Public fac apel la ceilalți călători să respecte specificul acestor curse, accesul în acestea fiind permis doar pentru elevi, iar în cazul preșcolarilor și pentru însoțitori.
Abonamente gratuite pentru elevi în transportul public
Reamintim că transportul public a devenit gratuit pentru elevi la începutul lunii iunie, iar la nivelul Municipiului Iași sunt acreditate / autorizate 124 de unități de învățământ ai căror elevi au dreptul de a obține abonamente de la CTP Iași. Pentru ca numărul elevilor care beneficiază de abonamente gratuite electronice să fie cât mai mare, este necesar ca unitățile școlare să se înregistreze, în prealabil, în aplicația creată de CTP Iași. Aici reprezentanții școlilor pot introduce, în mod facil, un set minim de date necesare înregistrării ulterioare a elevilor în aplicația 24pay. După această etapă, pentru a crea contul de elev, aceștia vor putea accesa link-ul www.sctpiasi.ro/elevi, unde vor completa denumirea instituției școlare la care studiază, numărul matricol, adresa de e-mail și parola. Toți acești pași sunt parcurși doar o singură dată. Ulterior, prin accesarea aplicației 24pay și scanarea oricărui cod QR, fie a celui afișat pe site-ul CTP Iași, fie a celor din stații ori din mijloacele de transport, va putea fi procurat un abonament gratuit pentru 30 de zile. Pentru informații suplimentare referitoare la modul de înregistrare a unităților de învățământ pe platforma CTP Iași solicitările pot fi trimise la adresa: abonamente.invatamant@sctpiasi.ro.
În situația în care elevii înscriși la școlile din oraș solicită eliberarea abonamentelor gratuite de la tonetele CTP Iași este necesar ca beneficiarii domiciliați în Municipiul Iași să prezinte carnetul de elev care să conțină, în mod obligatoriu, și numărul matricol, iar cei proveniți din alte localități să depună o adeverință eliberată de instituția la care studiază. Pentru a evita, însă, parcurgerea acestor etape anevoioase, CTP Iași recomandă alternativa modernă și rapidă: aplicația 24pay.
Măsuri de fluidizare a traficului rutier
La dispoziția primarului Mihai Chirica, și Poliția Locală Iași a stabilit un plan de măsuri pentru fluidizarea traficului rutier și asigurarea securității și siguranței elevilor în perimetrul unităților de învățământ. Astfel, în urma diagnozei situației traficului rutier din apropierea unităților de învățământ și a evaluării riscurilor privind securitatea fizică a preșcolarilor și elevilor, precum și pentru evitarea blocajelor în trafic, s-au stabilit locurile în care este necesară prezența polițiștilor locali. Aceștia vor avea în vederea fluidizarea traficului prin crearea unor spații de parcare ocazionale și acordarea sprijinului necesar pentru părinții și bunicii care își aduc copii sau nepoții la unitățile de învățământ.
De asemenea, Poliția Locală va avea în vedere și identificarea societăților comerciale amplasate în apropierea unităților școlare în sensul respectării prevederilor Hotărârii de Guvern 128/1994 privind categoriile de produse care pot fi comercializate minorilor.
Echipajele Serviciului Siguranța Circulației vor fi prezente în 20 de zone din proximitatea unităților de învățământ, în zone intens circulate și pe arterele de circulație care converg către acestea. Astfel, împreună cu Biroul Rutier al Poliției Municipale Iași se va acționa în 23 puncte critice pentru traficul rutier și pietonal, la orele de vârf.
Măsuri de ordine publică
Poliția Locală a mai stabilit și un plan de măsuri pentru siguranța elevilor și personalului didactic în anul şcolar 2020 – 2021. Astfel, angajații municipalității vor veghea inclusiv pentru prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ. Experiența acumulată pe linia menținerii unui climat de ordine și siguranță în proximitatea unităților școlare a evidențiat faptul că perioadele vulnerabile zilnic sunt reprezentate de sosirea și plecarea elevilor de la școală. În acest context, începând cu data de 14 septembrie, efectivele Poliției Locale vor acționa zilnic, în intervalele orare 7.30 - 08.30, 13.00 - 14.00 și 16.00 - 18.00, în zonele unităților de învățământ repartizate. În afara acestor intervale orare, polițiștii locali vor face patrulări repetate în zonele unităților de învățământ.
Având în vedere creșterea numărului de consumatori de droguri și alte substanțe interzise în rândul elevilor, polițiștii locali vor acționa în direcția identificării furnizorilor de astfel de substanțe și monitorizării permanente a elevilor cunoscuți cu astfel de preocupări, în scopul informării organelor competente și prevenirii unor acțiuni menite să compromită ordinea și siguranța publică. De asemenea, Poliția Locală va asigura monitorizarea afluirii şi defluirii elevilor spre unitățile de învățământ prin intermediul camerelor video de supraveghere stradală (acolo unde posibilităţile tehnice permit acest lucru) şi dirijarea rapidă a unor patrule de ordine publică sau din Serviciul Intervenţie în cazul producerii unor incidente. Tudor DAMASCHIN
* * *
„Vom fi alături de unitățile școlare și în continuare și, împreună, vom depăși toate dificultățile acestui început de an școlar atipic! Fac apel și la părinți să respecte toate măsurile recomandate de specialiști și să își aducă copiii la școală, în condițiile specifice decise de fiecare unitate de învățământ! Este greu, știu că este o perioadă stresantă, plină de incertitudini, însă educația este prioritară, o necesitate fundamentală atât pentru fiecare dintre copii, cât și pentru societatea românească, în ansamblu! Vă mulțumesc pentru încredere și doresc tuturor mult succes în noul an școlar!”- primarul Mihai Chirica
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau