Sunt anunţate majorări la energia termică şi transportul public
Dimensiune font:
Bugetul local face faţă cu greu subvenţiilor către serviciile de transport şi termoficare * primarul spune că, în mod cert, tarifele la căldură şi transport vor creşte, în prezent analizându-se gradul de suportabilitate al populaţiei
În condiţiile în care costurile de producţie au crescut prin majorarea tarifelor la combustibili şi materia primă, operatorii de termoficare se pregătesc să solicite ANRE majorarea tarifelor la agentul termic livrat populaţiei. În prezent, prețurile locale ale energiei termice sunt cele aprobate în octombrie 2019 şi care stabilesc valoarea de 245,39 lei (cu TVA) plătită de cetăţeni pentru o gigacalorie. Tariful este, însă, unul subvenţionat, Primăria suportând din bugetul local 139 lei/Gcal cu TVA. Vor urmă, însă, scumpiri, primarul Mihai Chirica, încă de anul trceut, că prețul gigacaloriei la Iaşi va creşte cu circa 200 de lei. „Vom propune Consiliului Local ca această sumă să fie împărțită între un efort al comunității și un efort al consumatorului, pentru a nu înrobi într-un mod exagerat consumatorii noștri, dar nici a descuraja utilizarea sistemului centralizat de termoficare”, a adăugat primarul Mihai Chirica. Altfel spus, probabil de iarna viitoare, ieşenii vor achita 345 lei pentru fiecare gigacalorie consumată.
Se analizează creşterea preţurilor la biletele de transport
O prioritate este menținerea în funcțiune a parcului Companiei de Transport Public și, pe cât posibil, modernizarea acestuia. Însă, majorarea tarifelor la combustibili şi energie ar putea duce, în final, la creşterea preţului la biletele de călătorie. „La o primă vedere, creşterea tarifelor la energie n-ar părea dramatică. Anul trecut plăteam 800 de lei pentru fiecare megawatt consumat. Acum plătim 1.000 lei. Dacă, însă, ne raportăm la anii trecuţi, creşterea este triplă, întrucât plăteam 300 de lei pentru un megawatt. După salarii, această componentă – energie şi combustibili, reprezintă 23% din cheltuielile noastre. Vă daţi seama că un cost dublu al energiei ne pune, practic, în imposibilitatea de a rezista cu actualele tarife. Vom analiza şi în funcţie de evoluţia lucrurilor, vom lua o decizie în ceea ce priveşte tarifele actuale”, spune ing. Cristian Stoica, directorul societăţii. Afirmaţie întârită de primarul Mihai Chirica, odată cu apariţie draf-ului de buget pe 2022. „Noi vom face într-o asemenea manieră încât lucrurile să rămână echilibrate, Iașul să nu fie nici cel mai scump, dar nici cel mai ieftin oraș. Vom încerca să ridicăm aceste tarife la serviciile publice cum este și transportul public care ne-a luat 120 de milioane de lei anul trecut, doar pentru funcționare, astfel încât să avem resursele necesare pentru a putea moderniza în continuare”, a spus edilul-şef.
Apa şi gunoiul s-au scumpit de la 1 ianuarie
Motivat de creşterea costurilor de producţie şi de alte cheltuieli, Salubris este ultima societate care a majora tarifele. Începând de la 1 ianuarie, ieşenii plătesc pentru colectare separată, transport separat şi depozitarea deşeurilor de 12,10 lei/persoană/lună, fără TVA (14,40 lei/persoană/lună, cu TVA).. Colectarea separată este taxată cu 8,94 lei/persoană/lună, fără TVA (10,62 lei/persoană/lună, cu TVA). Şi în cazul gospodăriilor individuale, tarifele au crescut: 16,93 lei, fără TVA (1 persoană/gospodărie/lună), 29,00 lei (2 persoane/gospodărie/lună), 39,82 lei (3 persoane/gospodărie/lună), 48,28 lei (4 persoane/gospodărie/lună) și 54,33 lei (mai mult de 4 persoane/gospodărie/lună). La acelaşi tip de gospodărie, tarifele pentru colectarea care include şi fracţii separate sunt următoarele: 13,27 lei (1 persoană/gospodărie/lună), 22,78 lei (2 persoane/gospodărie/lună), 31,41 lei (3 persoane/gospodărie/lună), 38,01 lei (4 persoane/gospodărie/lună) și 42,79 lei (mai mult de 4 persoane/gospodărie/lună).
Metrul cub de deşeuri colectate de la agenţii economice, instituţii publice, persoane fizice cu activităţi independente a costă 115,72 lei/lună, fără TVA (137,71 lei/lună, cu TVA), iar colectarea metrului cub de deşeuri cu includerea fracţiilor separate este tarifată la valoarea de 92,34 lei/lună.
Tot începând cu data de 1 ianuarie 2022, ApaVital a modificat prețul pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare, valabile pentru întreaga arie de operare. În urma modificării, apa potabilă are acum un preț cu 1 leu și 2 bani mai mare pentru fiecare metru cub distribuit, iar tarifele la serviciile de canalizare/epurare au crescut cu 86 de bani/mc, valori care includ TVA. Astfel, un metru cub de apă îi costă pe ieşeni 11.20 lei. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau